Αύριο αρχίζει η συζήτηση για το εδαφικό στο Μοντ Πελεράν

Αρχίζει επιτέλους η συζήτηση για το εδαφικό στο Μοντ Πελεράν με επανακατάθεση των κριτηρίων των δύο πλευρών και συζήτηση, με στόχο να υπάρξει μια πρώτη σύγκλιση των δύο πλευρών.

Σήμερα η πρωινή συνάντηση αναλώθηκε σε πτυχές του περιουσιακού που άπτονται άμεσα του εδαφικού, με τη συζήτηση να χαρακτηρίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «καλή» και την αυριανή ημέρα να περιλαμβάνει το crash test για τη διαδικασία.

Όσον αφορά στο tweet

της συμβούλου του ΠτΔ σε θέματα περιουσιακού Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή, στο οποίο έκανε λόγο για «πρόοδο», αυτό αφορούσε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά άνοιξε ο φάκελος του περιουσιακού που αφορά στις υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση περιοχές.

Έτσι, για πρώτη φορά η Τουρκία δέχεται να συζητήσει συγκεκριμένα τι θα συμβεί στις περιοχές που θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, αναφορικά με τις περιουσιακές ρυθμίσεις.

Μέχρι σήμερα η τ/κ πλευρά δεν δέχεται ότι οι Ε/κ πρόσφυγες θα επιστρέψουν στις περιοχές τους, έστω και με ε/κ διοίκηση.

Η κατάθεση χάρτη θα είναι έκπληξη

Πολύ μεγάλη έκπληξη θα είναι για την ε/κ πλευρά η κατάθεση χάρτη από την τ/κ πλευρά. Αντιθέτως, αυτό που αναμένεται να υπάρξει είναι εξ υπαρχής κατάθεση των περίπου 20 κριτηρίων που είχαν κατατεθεί στη Λευκωσία, ενώ αναμένεται να δοθεί πολύ μεγάλη μάχη για το ποια κριτήρια θα επικρατήσουν.

Εξάλλου, στα σενάρια που επεξεργάστηκε η διαπραγματευτική ομάδα στη μεσημεριανή σύσκεψη με τη χρήση του σχετικού ειδικού λογισμικού, περιήλθε και η παράμετρος των κριτηρίων, αναφορικά με πώς επηρεάζονται παράμετροι όπως το έδαφος, οι πρόσφυγες που επιστρέφουν κλπ.

Τα παραπάνω αναμένεται να συζητηθούν στην αποψινή σύσκεψη που ακολούθησε την απογευματινή διαπραγμάτευση, έτσι ώστε αύριο ο ΠτΔ να προτάξει της ε/κ θέσεις που είναι οι εξής:

- Θα πρέπει να συμφωνηθεί το κριτήριο του ποσοστού των Ε/κ προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση
- Το ποσοστό του εδάφους που θα παραμείνει υπό τ/κ διοίκηση, ποσοστό που όπως διαρρέει διαμορφώνεται στο 28%

Σε ό,τι αφορά στις ονομασίες συγκεκριμένων περιοχών, αυτό θα συζητηθεί στο τέλος.

Επιπλέον, στην απογευματινή συνάντηση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα θέματα που είχαν μείνει ανοιχτά από χθες, δηλαδή θέματα Οικονομίας, διακυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και δεν υπήρξαν πρόσθετες συγκλήσεις, φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία στα θέματα Οικονομίας, αλλά και σε ό,τι αφορά στην ευθύνη που θα έχουν οι συνιστώσες πολιτείες στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Τέλος, υπήρξε συζήτηση για τον τρόπο λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ωστόσο, δεν έγινε συζήτηση για το Υπουργικό Συμβούλιο και τη σύνθεσή του κι αυτό γιατί ο Μουσταφά Ακιντζί προσπάθησε να φέρει στο τραπέζι το θέμα της εκ περιτροπής Προεδρίας, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα