Αβέρωφ: Κανένα άνοιγμα κεφαλαίων Τουρκίας χωρίς λύσεις

Χωρίς τη λύση του Κυπριακού και χωρίς την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την Κύπρο, δεν μπορούν να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια που έχει μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας πως αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν προς την Αγκυρα όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στηρίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σε

δηλώσεις στο Δασάκι Αχνας, ο κ. Νεοφύτου κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκής Ενωσης Βολκάν Μποζκίρ, σύμφωνα με τις οποίες το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας, που έχουν μπλοκαριστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Να εκλάβουμε ότι έχει αποφασίσει η Τουρκία να δείξει καλή θέληση να λυθεί το Κυπριακό»; διερωτήθηκε ο κ. Νεοφύτου και πρόσθεσε πως «αυτό να το χαιρετίσουμε. Αλλά θα πρέπει εμπράκτως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (η Τουρκία) να εγκαταλείψει αδιάλλακτες θέσεις, να μην επιμένει για εγγυήσεις, να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και να βρούμε μια σωστή και λειτουργική λύση του Κυπριακού», είπε και σημείωσε πως «μόνο με αυτό τον τρόπο θα ανοίξουν κεφάλαια».

Στήριξη στον ΠτΔ

Σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε πως «όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και είμαστε δίπλα του, δεν πρόκειται να ανοίξουν κεφάλαια που μπλόκαρε η Κυπριακή Δημοκρατία αν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της. Δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί να συνεχίζει να επιδεικνύει αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό και να αναμένει ότι θα ανοίξουν κεφάλαια».

Ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε πριν λίγες μέρες αναφορικά με το άνοιγμα τουρκικών λιμανιών στα κυπριακά πλοία, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε πως «είναι μέσα στις υποχρεώσεις της Τουρκίας να άρει το εμπάργκο. Είναι στο χέρι τους από εκείνους εξαρτάται να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις προς την Ευρώπη και προς την Κύπρο».

Ανέφερε ακόμα ότι «ίσως είναι η πρώτη φορά που φάνηκε η αξία της Ευρώπης. Κάναμε θυσίες για να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί θέλαμε η Ευρώπη να είναι ένας θετικός καταλύτης για το εθνικό μας ζήτημα”. Και να που ήρθαν οι συγκυρίες και όλοι οι ηγέτες στείλανε μήνυμα προς την Τουρκία, χωρίς τη λύση του Κυπριακού και χωρίς την υλοποίηση των υποχρεώσεων προς την Κύπρο, δεν μπορούν να ανοίξουν κεφάλαια και όλοι στήριξαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόσθεσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα