Α.Τσίπρας: Στρατηγικής σημασίας η επίσκεψη Πουτιν

Στρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε τη συνεργασία Ρωσίας – Ελλάδας ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε μια συνάντηση που διήρκεσε γύρω στις δυο ώρες καθώς και τη διευρυμένη συνάντηση των δύο πλευρών, με τη συμμετοχή πολλών

Υπουργών, και την υπογραφή σειράς συμφωνιών, οι δυο ηγέτες παραχώρησαν συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκαν σε όσα συζητήθηκαν αλλά και τη σημασία της συνάντησης τους.

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε τον βαρύνουσας σημασίας ρόλο της Ρωσίας σε σειρά θεμάτων, κάνοντας ειδική αναφορά στο Κυπριακό, όπου σημείωσε ότι είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας σε μια δίκαιη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων.

Τόνισε ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία καθώς η Ελλάδα αφήνει πίσω της την περίοδο της αβεβαιότητας και δημιουργεί τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, «μιλήσαμε και υπογράψαμε συμφωνίες για προώθηση συμπράξεων καθώς και επενδύσεων". Ο κ. Τσίπρας σημείωσε τη σημασία των μνημονίων συνεργασίας που υπογράφτηκαν και της διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών γεγονός που έχει, όπως είπε, μεγάλη σημασία λόγω της εντεινόμενης αποσταθεροποίησης στην περιφέρειά της Ελλάδας. «Θεωρούμε ότι η αναβάθμιση του διαλόγου αυτού μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας αλλά και στην αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας», τόνισε.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τις εξελίξεις στη Συρία, πηγή των πρωτοφανών προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι «στηρίζουμε τον ΟΗΕ και πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχει η Ρωσία για επίλυση με όρους συμφιλίωσης και δημοκρατίας με αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Επίσης, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, συζητήθηκε και το θέμα της Ουκρανίας, για το οποίο σημείωσε ότι η ελληνική θέση είναι η στήριξη της διασφάλισης της ειρήνης στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ με ανάπτυξη δυνάμεων του ΟΑΣΕ, προσθέτοντας ότι υπάρχει και ειδικό ενδιαφέρον της Ελλάδας λόγω του μεγάλου αριθμού των Ελλήνων που ζουν στην Ουκρανία.

Παίρνοντας το λόγο, ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε λόγο για ουσιαστικές συνομιλίες τόσο με τον Έλληνα Πρόεδρο, Προκόπη Παυλόπουλο, όσον και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τις οποίες εξετάστηκε ένα ευρύ πακέτο ζητημάτων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι υπάρχει περιθώριο για δουλειά στο διμερές εμπόριο, το οποίο επηρεάστηκε από την πτώση στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και από τις κυρώσεις της ΕΕ, και προανήγγειλε ότι θα ετοιμαστούν ομάδες εργασίας, στο πλαίσιο της διυπουργικής συνεργασίας, και ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ότι αναμένεται ελληνική παρουσία σε αντίστοιχες δράσεις στην Πετρούπολη και στο Βλαδιβοστόκ.

Σημείωσε ότι η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ελλάδας, καλύπτοντας το 60% των αναγκών, ενώ καλύπτει και το 15% των αναγκών σε πετρέλαιο, εδώ και πολλά χρόνια. Είπε ότι συμφωνήθηκε να δοθεί έμφαση στον τομέα των επενδύσεων με 170 εκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία στην Ελλάδα, και 12 εκατομμύρια από την Ελλάδα στη Ρωσία.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας και στον τομέα των μεταφορών, λέγοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν ρωσικές εταιρείες στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. `Έκανε αναφορά σε προμήθεια ρωσικών ελικοπτέρων από την Ελλάδα, σε ενδεχόμενο επενδύσεων στον τομέα των υποδομών αλλά και σε προμήθεια ενεργειακού εξοπλισμού.

Για τον τουρισμό, σημείωσε ότι το Μάρτιο αυξήθηκε κατά 523% ο αριθμός των Ρώσων και αυτό λόγω των περιορισμών σε Τουρκία και Αίγυπτο. Σημείωσε ότι αναμένονται στην Ελλάδα φέτος περίπου 1 εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες και αν επιλυθεί το ζήτημα της χορήγησης βίζας στους Ρώσους πολίτες ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να τριπλασιαστεί.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε ότι σε πολλά σημεία συμπίπτουν οι απόψεις, υπογράμμισε ότι για την Ρωσία το θέμα της Κριμαίας έχει λήξει, ότι για την Ουκρανία είναι σημαντικό να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν και κάποια προβλήματα που δεν θα εμποδίσουν όμως τη συνεργασία.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα