ΑΤΗΚ : Ιδιωτικοποίηση – εθνικό και κοινωνικό συμφέρον

Η κυβέρνηση επανέφερε πρόσφατα στο προσκήνιο το θέμα της αλλαγής του νομικού καθεστώτος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου [CYTA]. Το θέμα εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί σημείο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ μερίδας κομμάτων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Τούτη τη φορά, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη δημιουργία κρατικής εταιρείας με μειοψηφικό πακέτο σε ιδιώτη επενδυτή.

Είναι βέβαιο πως οι συντεχνίες θα αντιταχθούν στο νομοσχέδιο προτάσσοντας ξανά την αταλάντευτη θέση τους ότι η ΑΤΗΚ

θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια του κράτους και να εκσυγχρονισθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τον οξύ ανταγωνισμό και τις προκλήσεις της νέας εποχής, εξυπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά και κοινωνικά συμφέροντα.

Είναι βαθύτατη η πεποίθηση μας, πως η ΑΤΗΚ όπως και η Αρχή Ηλεκτρισμού [ΑΗΚ] ως ζωτικοί οργανισμοί κοινής ωφέλειας θα πρέπει να παραμείνουν στο κράτος το οποίο οφείλει να μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία τους προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες σε προσιτές τιμές.

Οι υπέρμαχοι της Ιδιωτικοποίησης προβάλλουν το επιχείρημα ότι δεν είναι δουλειά του κράτους να κάνει τον επιχειρηματία, ισχυριζόμενοι ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιδιωτών οδηγεί σε υπηρεσίες και χαμηλότερες τιμές προς όφελος των καταναλωτών. Αυτή η προσέγγιση είναι απλώς πυροτέχνημα και σε καμμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Μοναδικό μέλημα των επιχειρηματιών είναι το εύκολο κέρδος αγνοώντας το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον.

Αυτό το θλιβερό σκηνικό το ζήσαμε τραυματικά με την ασυδοσία των τραπεζιτών που για χάριν του προσωπικού τους κέρδους, συνέβαλαν χωρίς ίχνος αιδούς στην καταστροφή της οικονομίας, εξαθλιώνοντας χιλιάδες νοικοκυριά.

Τούτη την ώρα, που η οικονομία κινείται στον αστερισμό της ανάκαμψης, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει με ειλικρίνεια σε ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου πλαισίου λειτουργίας της ΑΤΗΚ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της, αντί να καταριέται δογματικά τον επάρατο καπιταλισμό, έχει χρέος να συμβάλει τεκμηριωμένα και όχι με πολιτικούς αφορισμούς, στον εκσυγχρονισμό της ΑΤΗΚ μακριά από μικροκομματικά και άλλα ιδιοτελή κίνητρα. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καλούνται να πάρουν γενναίες αποφάσεις με πρώτιστο κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και μοναδικά όπλα την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση με τους άριστους και τίμιους στο τιμόνι των ημικρατικών, μακριά από οποιεσδήποτε τοξικές εξαρτήσεις.

Μόνον έτσι η ΑΤΗΚ, η ΑΗΚ και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί θα προχωρήσουν προς το μέλλον ισχυροί, αποδοτικοί και εύρωστοι στηρίζοντας με τα κέρδη, τις ποιοτικές υπηρεσίες, τις προσιτές τιμές αλλά και την πρωτοποριακή τεχνογνωσία τους το κοινωνικό κράτος και το εθνικό συμφέρον.

*Δημοσιογράφος

Keywords
Τυχαία Θέματα