Αστυνομικός ξυλοφόρτωσε Τούρκο σε οδόφραγμα – Ποινική δίωξη

Τον δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει υπόθεση για ξυλοδαρμό Τούρκου στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Κατηγορούμενος είναι αστυνομικός, ο οποίος, μετά από καταγγελία, κρίθηκε ως ύποπτος για ξυλοδαρμό Τούρκου ο οποίος προσπάθησε να περάσει από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, το πόρισμα του ανακριτή που διόρισε η Νομική Υπηρεσία για διερεύνηση της υπόθεσης, κρίνει ότι διαπράχθηκαν πιθανά ποινικά αδικήματα και αυτό που απομένει είναι να καταχωρηθεί ενώπιον Δικαστηρίου η υπόθεση.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο με ανακοίνωση η ΚΙΣΑ.

Η

ανακοίνωση της ΚΙΣΑ ανέφερε:

Η ΚΙΣΑ καταδικάζει περιστατικό σοβαρής κακοποίησης και απάνθρωπης, ταπεινωτικής και εξευτελιστικής μεταχείρισης πολίτη της Τουρκίας, ηλικίας 60 περίπου ετών, στο οδόφραγμα Λήδρα Πάλας από αστυνομικό στις 31/8/2017. Σύμφωνα με αδιαμφισβήτητη μαρτυρία του ίδιου του παραπονούμενου, που υποστηρίζεται και από τα σημάδια κακοποίησης στο σώμα του, αλλά και τη μαρτυρία πολλών άλλων πολιτών που ήταν παρόντες στο περιστατικό, το εν λόγω πρόσωπο κακοποιήθηκε, κατά την εν λόγω μέρα, βάναυσα από μέλος της Αστυνομίας.

Ο παραπονούμενος, ο οποίος διαμένει με την οικογένειά του στην Αμμόχωστο, στις μη ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές, διήλθε μέσω του οδοφράγματος Λήδρα Πάλας με ποδήλατο, χωρίς να αντιληφθεί ότι υπόκειτο σε έλεγχο, αφού κατά τη στιγμή της διέλευσής του κανένας δεν τον ρώτησε οτιδήποτε ή τον σταμάτησε για έλεγχο, ενώ άλλα πρόσωπα φαίνεται να διέρχονταν ελεύθερα.

Αμέσως μετά τη διέλευσή του, τον ακολούθησε αστυνομικός με περιπολικό της Αστυνομίας, ο οποίος του έδωσε οδηγίες να επιστρέψει πίσω, με τις οποίες συμμορφώθηκε πλήρως. Κατά την άφιξή του στο φυλάκιο της Αστυνομίας, ο ίδιος αστυνομικός κατέβηκε από το περιπολικό και εντελώς απρόκλητα και αναίτια άρχισε να κτυπά τον παραπονούμενο με τα χέρια του. Ο παραπονούμενος έχασε την ισορροπία του και έπεσε από το ποδήλατο, οπότε ο αστυνομικός άρχισε να τον κλοτσά με τα πόδια του. Η κακοποίηση έγινε μπροστά στα μάτια πολιτών, που παρακολουθούσαν και προέτρεπαν τον αστυνομικό να σταματήσει.

Στη συνέχεια, ο αστυνομικός μετάφερε τον παραπονούμενο εντός του σταθμού, όπου συνέχισε να τον κτυπά στην παρουσία και άλλου αστυνομικού, ο οποίος δεν έπραξε οτιδήποτε για να τον σταματήσει. Αφού «ξεθύμανε», έριξε στον παραπονούμενο αρχικά νερό και κατόπιν κάτι σαν κολόνια στις πληγές του, με αποτέλεσμα την πρόκληση ακόμη πιο φρικτών πόνων.

Η ΚΙΣΑ κατήγγειλε την κακοποίηση την ίδια μέρα στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), ενώ πολλοί πολίτες έσπευσαν να δώσουν έγγραφη και προφορική μαρτυρία για το εν λόγω περιστατικό.

Η Αστυνομία, προσπάθησε αρχικά, όπως συνηθίζει άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις, να κατηγορήσει τον παραπονούμενο, μεταξύ άλλων, για πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης εναντίον των αστυνομικών, για αντίσταση κατά τη σύλληψη και επίθεση εναντίον οργάνου της τάξης. Οι άμεσες αντιδράσεις της ΚΙΣΑ και των παρευρισκόμενων πολιτών προς την ΑΑΔΙΠΑ και την ηγεσία της αστυνομίας, συνέβαλαν στην άρνηση της Νομικής Υπηρεσίας να επιτρέψει την δίωξη του παραπονούμενου. Αντί αυτού, η Νομική Υπηρεσία διέταξε τον διορισμό ποινικών ανακριτών για διερεύνηση των καταγγελιών του πολίτη.

Παρά το γεγονός ότι ο παραπονούμενος ανέφερε από την πρώτη στιγμή ότι επιθυμεί να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στην οικογένεια του και ταυτόχρονα να συνεργαστεί με τις Αρχές για ό,τι χρειαστεί στα πλαίσια διερεύνησης της καταγγελίας του εναντίον του αστυνομικού, βρίσκεται από την 1/9/2017 υπό κράτηση με διοικητική απόφαση του Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Η ΚΙΣΑ καταδικάζει την ενέργεια του Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης ως παράνομη.

Keywords
Τυχαία Θέματα