Άστραψε και βρόντηξε ο Αρχιεπίσκοπος για το Κυπριακό

Καταιγιστικός στις δηλώσεις του για την κατάληξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μιλώντας στο πλαίσιο ημερίδας για το εθνικό θέμα που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο.

Ο Μακαριότατος, επισήμανε σε έντονο ύφος ότι οι εκπτώσεις στο κυπριακό είναι συνεχείς και με τέτοια νοοτροπία το εθνικό μας θέμα ήδη έχει καταβαραθρωθεί και κάθε φορά που συζητάμε σμικρύνεται η πιθανότητα να τα βρούμε γιατί έχουμε απέναντι μας μια Τουρκία η οποία θέλει

τα πάντα.

«Προτού αναλάβει ο νέος Πρόεδρος της δημοκρατίας ο κ. Αναστασιάδης του είχα κάνει κάποια εισήγηση και ότι τα έξοδα θα τα πλήρωνε η εκκλησία να μην σκεφτεί περί εξόδων. Δεν το ήθελε, του είχα αναφέρει ότι εάν νομίζει πως θα διαλέγεται με τον κ. Έρογλου ήμουν σίγουρος ότι θα τον έπαιρνε στην βρύση και θα τον έφερνε διψασμένο.Του ετόνισα ότι θα διαλέγεσαι με τους σοφούς εκείνους καθηγητές της Άγκυρας που συμβουλεύουν τον εκάστοτε Υπουργό των Εξωτερικών και θα σε χτυπούν σαν οκταπόδι και δεν θα μπορείς να αντιμετωπίσεις τις καταστάσεις που θα δημιουργηθούν για αυτό άκουσε με. Δεν μας άκουσε δυστυχώς», είπε ο Μακαριότατος.

Όπως επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, ποτέ δεν πίστεψε ότι θα εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό αφού η Τουρκία όπως είπε θέλει τα πάντα και ήταν σχεδόν σίγουρος ότι οι συνομιλίες θα φρακάρουν κατά την έκφραση του και θα φτάσουμε σε αδιέξοδο....

«Κατά καιρούς ενημέρωνα τον Πρόεδρο και μερικούς διπλωματικούς εκπροσώπους ευρωπαϊκών χωρών δυστυχώς αναγκάστηκα να τους βγάλω έξω από το γραφείο μου γιατί συμφωνούσαν και εκείνοι με τις Τουρκικές θέσεις όπως και τον κ. Έιντε, που του είπα κάτι δεν του καταλαβαίνω και θέλω να μου εξηγήσεις», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, εξέφρασε την προσωπική του άποψη λέγοντας ότι «θα πρέπει να θεωρήσουμε με το ναυάγιο των συνομιλιών πως φτάσαμε στο τέρμα αυτής της διαδικασίας και να προχωρήσουμε σε μια επανατοποθετηση του προβλήματος μας ως προβλήματος εισβολής και κατοχής».

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, επισήμανε ότι επειδή τις κατά καιρούς συνομιλίες τις διεξάγουν πολιτικοί έχουν κατά νου και την πολιτική καριέρα τους και με πολύ επιείκεια κατά την έκφραση του, τους δικαιολογεί.

Για αυτούς του λόγους πρόσθεσε, πάντοτε ήταν ήσυχος ότι το κυπριακό δεν έχει λύση και σε ένα αδιέξοδό μας δίδεται η ευκαιρία να αρχίσουμε από μηδενική βάση παρόλο που θα υπάρχουν καταστάσεις που θα ροκανίζουν το χρόνο γιατί δε θέλει ούτε η μια αλλά ούτε η άλλη πλευρά να πάρει το βάρος της αποτυχίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα