«Αστείοι οι χειρισμοί του Υπ. Μεταφορών»-«Δεν παίρνουν απουσίες οι μαθητές»

Ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας τέθηκε σήμερα το θέμα των απουσιών των μαθητών Μέσης εκπαίδευσης λόγω της αδυναμίας μετάβασής τους στο σχολείο καθώς απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των λεωφορείων που εκτελούν σχολικά δρομολόγια.

Το Υπουργείο Παιδείας κλήθηκε να απαντήσει στα μέλη της επιτροπής για το μετά των απουσιών αλλά και για την κάλυψη των διδακτικών ωρών που έχασαν οι μαθητές λόγω της κατάστασης με τα λεωφορεία

Αρχικά

ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι είναι αστείος ο χειρισμός του Υπουργείου Μεταφορών. «Αφήσαμε πάρα πολλά παιδιά στους δρόμους. Υπάρχουν παιδιά που προέρχονται από τα χαμηλότερα στρώματα».

Συμπλήρωσε ότι αυτό το ζήτημα κολλά στην υπόθεση με την πανδημία. «Είναι μαθητές που έχασαν και τα προηγούμενα χρόνια πολλά μαθήματα και όλοι ξέρουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν».

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Χρύσανθος Σαββίδης διαφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Χριστοφίδη αναφέροντας ότι ο Υπουργός Μεταφορών δεν είχε επιλογή και δεν μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο τα παιδιά. «Υπήρξαν κάποια κενά στον προγραμματισμό με τα λεωφορεία. Είχαμε και άλλα περιστατικά όπως το λεωφορείο που έφυγε η ρόδα και το λεωφορείο που έβαζε νερά».

Από πλευράς του ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε ότι είναι θέμα ασφάλειας. «Το Υπουργείο Μεταφορών θα έπρεπε να κάνει διαβουλεύσεις με τουριστικά λεωφορεία για να καλύψει τα κενά στις μεταφορές», είπε.

Συμπλήρωσε ότι ο διδακτικός χρόνος είναι πολύτιμος. «Δεν νοείται τον 21ο αιώνα να παραλύουν τα μισά σχολεία γιατί δεν μπορούμε να εξεύρουμε τρόπους μεταφοράς».

Δεν μπαίνουν απουσίες στους μαθητές

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας στην Επιτροπή, Κυπριανός Λούης ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη δεν είναι του Υπουργείου, όμως διαχειρίζεται τη διαδικασία για το θέμα των απουσιών στους μαθητές.

Επεσήμανε ότι την πρώτη μέρα επικοινωνήσαν με το σύνολο των σχολικών μονάδων έτσι ώστε να μην μπουν απουσίες σε κανένα παιδί.

Πόσα παιδιά έχασαν μαθήματα

Την πρώτη μέρα οι απουσίες έφτασαν το 14%. Απουσίαζαν 6000 παιδιά από το συνολικό αριθμό των 43.000.

Τη δεύτερη μέρα μειώθηκε το ποσοστό σε 8% στις επαρχίες Πάφου, Λάρνακας, και ελεύθερης Αμμοχώστου. Στη Λευκωσία υπήρξε σταθερότητα.

Όπως ανέφερε ο κ. Λούης, η μείωση μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γονείς σηκώνουν το βάρος της μεταφοράς των μαθητών αλλά και στο ότι οι λεωφορειούχοι μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Μεταφορών συμμορφώνονται προς την εγκατάσταση του συστήματος.  

Ακόμη, ανέφερε ότι στοχεύουν στις περιοχές που παρουσιάζεται το πρόβλημα και στις κατηγορίες μαθητών που δυσκολεύονται. «Αυτό μπορούμε να το δούμε μέσα από την κάρτα λεωφορείου».

Επεσήμανε ότι θα μεταφέρει τις ανησυχίες των βουλευτών προς την Υπουργό Παιδείας. «Μπορούν να ληφθούν μέτρα όπως συμπληρωματικά μαθήματα».
Τέλος, ανέφερε ότι διοχετεύουν στοιχεία εκεί και όπου χρειάζεται. «Εμείς διευκολύνουμε τα παιδιά στο θέμα των απουσιών καθώς δεν λαμβάνουν απουσίες. Θέλουμε να δούμε και σήμερα τα πραγματικά δεδομένα».

Διαβάστε ακόμη: Μείωση στη μη προσέλευση μαθητών στα σχολεία λόγω διακοπής δρομολογίων

Keywords
Τυχαία Θέματα