Ασφάλεια πτήσεων: Σοβαρές προκλήσεις λόγω Τύμπου

Μόνο με τη λύση του Κυπριακού θα εξαλειφθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, στο θέμα της ασφάλειας πτήσεων, λόγω του Ερτζάν και του παράνομου κέντρου ελέγχου στην κατεχόμενη Τύμπου.

Σοβαρές προκλήσεις, ως αποτέλεσμα της ύπαρξης του παράνομου αεροδρομίου και κέντρου ελέγχου της Τύμπου και των γνωστών τουρκικών θέσεων και ενεργειών, οι οποίες παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία, συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Κύπρος

στο θεμα της ασφάλειας πτήσεων. Το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων αναφέρεται στις τακτικές καταγγελίες προς τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, για ανάδειξη των κινδύνων αυτών από την κυπριακή κυβέρνηση.

«Εκτιμάται ρεαλιστικά ότι όλοι αυτοί οι κίνδυνοι θα εξαλειφθούν όταν θα επιτευχθεί η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, νοουμένου φυσικά ότι θα εφαρμοσθούν πλήρως η διεθνής και ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα ακυρωθούν τα υφιστάμενα `πρωτόκολλα συνεργασίας` μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους στις αερομεταφορές».

Παράλληλα, το Ίδρυμα χαιρετίζει τη μείωση των αεροπορικών δυστυχημάτων το 2016.

Το 2016 σημειώθηκαν παγκόσμια 5 θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα εμπορικών πτήσεων με 269 θύματα, σε σύγκριση με το 2015 όπου οι αριθμοί ήταν 4 και 510 αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι συνέβησαν και άλλα δυστυχήματα που δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς τους αριθμούς και τα οποία δεν ήταν θανατηφόρα ή αφορούσαν στρατιωτικά αεροσκάφη ή μικρά αεροσκάφη. Όσον αφορά τις αιτιες για τα αεροπορικά δυστυχήματα που συνέβησαν το 2016, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η κυριότερη.

Σημειώνει ακόμη ότι οι αυξημένες τρομοκρατικές ενέργειες τόσο στον αέρα όσο και σε αεροδρόμια, παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους στην αεροπορική ασφάλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα