Αργάκα: H επόμενη μέρα μετά την πυρκαγιά

Σε πύρινη κόλαση έζησαν το τελευταίο 24ωρο οι κάτοικοι της Αργάκας στην Πάφο. Μετά από εντατικές προσπάθειες και επιχειρήσεις, του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και πολλών άλλων τοπικών φορέων, όλα δείχνουν ότι η πυρκαγιά στην Αργάκα έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Το Sigmalive επικοινώνησε με τον κοινοτάρχη Αργάκας, κ. Σπύρο Πελοπίδα, ο οποίος μας έδωσε την πραγματική εικόνα αλλά και τις επόμενες κινήσεις στις οποίες θα προβεί η κοινότητα.

Οι ζημιές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα,

πολλές και πολυδιάστατες. Πρώτιστο μέλημα της κοινότητας είναι η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους και η διαμόρφωση εκ νέου αντιπυρικών ζωνών, έτσι ώστε να προστατευθούν οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους.

«Ευτύχημα», σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Αργάκας, «είναι το ότι δε θρηνήσαμε θύματα και δεν είχαμε μεγάλες ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες», όπως μας τόνισε.

Ωστόσο η κοινότητα αντιμετωπίζει πλέον ένα τεράστιο πρόβλημα. Η φωτιά κατέκαψε μεγάλο μέρος από το δίκτυο σωλήνων μεταφοράς του πόσιμου νερού στο χωριό. Υπάρχουν βέβαια εφεδρικές διατρήσεις που τέθηκαν σε λειτουργία, αλλά αυτό αποτελεί μια προσωρινή λύση ανάγκης.

Θα πρέπει άμεσα να καταγραφεί το μέγεθος στη ζημιά του συστήματος υδροδότησης, έτσι ώστε τις αμέσως επόμενες μέρες να ξεκινήσει η επιδιόρθωση του δικτύου.

Μεγάλη όμως, είναι και η περιβαλλοντική καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή. Γύρω στα επτά τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένων γης, δέντρων και δασών, συνιστούν μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

Σχετικά με αυτό το θέμα, ο κ. Πελοπίδα μας ενημέρωσε ότι θα γίνουν άμεσα κινήσεις προς το Τμήμα Γεωργίας, έτσι ώστε να αναδασωθεί το συντομότερο δυνατό η περιοχή και να επανέλθουν τα πράγματα στην πρότερη τους μορφή.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε δασονόμους και πυροσβέστες»

Σύμφωνα με τον κ. Πελοπίδα οι πυροσβέστες και οι δασονόμοι είναι άξιοι συγχαρητηρίων για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

«Ο Θεός ήταν μαζί μας και αποφύγαμε τα χειρότερα» μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοτάρχης του χωριού.

Keywords
Τυχαία Θέματα