Αρχίζει απόψε το Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος στην Πάφο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος του Πάφος 2017, ανοίγει απόψε αυλαία στον Πολυχώρο Αττικόν, με δυο παραστάσεις.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Ανοίγει την αυλαία του, σήμερα, Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, το Α’ Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος, στο κατάλληλα διαμορφωμένο αμφιθεατρικά ΑΤΤΙΚΟΝ, στον νέο πολιτιστικό πολυχώρο της Πάφου, «κληρονομιά» της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2017. Το ΑΤΤΙΚΟΝ,

διάδοχο του εμβληματικού -για πολλές γενιές κινημ/φιλων στην πόλη- του σινε Οθέλλος.

Η πρεμιέρα, τιμής ένεκεν, ανήκει στη βραβευμένη πέρσι κυπριακή παραγωγή της ALPHA SUUARE, Καραγκιόζης, που βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου. Η ιστορία αποτελεί μια ιδιαίτερα διεισδυτική ματιά στην παιδική ηλικία, αυτήν που όλοι ανεξαιρέτως κουβαλάμε για ολόκληρη τη ζωή μας.

Σκιαγραφείται η πορεία του ήρωα, από την παιδική του ηλικία μέχρι την πατρότητα, αποκαλύπτοντας τραύματα του ψυχισμού του από τα παιδικά του χρόνια, ενώ ο φανερός κίνδυνος που ενέχει η αποκάλυψη των τραυμάτων αυτών θα έχει καταστροφικές συνέπειες... Μια παράσταση στις 7 μ.μ., σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου με τον Ηρόδοτο Μιλτιάδους επί σκηνής, που παρουσιάσθηκε και στην Ελλάδα. Ακολουθεί, στις 9 μ.μ. η παράσταση Playing Maggie, The Iron Lady- από τη Μ. Βρετανία - με τον γνώριμο στην Κύπρο, αφού έχει συνεργαστεί με τη Fresh Target Theatre, στο A Slight Risk του Πάρι Ερωτοκρίτου, διεθνώς αναγνωρισμένο πρωταγωνιστή μονοδράματος, Pip Utton. Η Maggie είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη πρόκληση που έθεσε ποτέ ο ηθοποιός στον εαυτό του. Όχι μόνο μεταμορφώνεται σε Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά διακινδυνεύει να δεχτεί και ερωτήσεις από το κοινό, τις οποίες να απαντά ως Maggie! Είναι σωτήρας ή διαβολικό πρόσωπο; Την αγαπάμε ή την μισούμε;

Την Τρίτη 24/10, δεύτερη ημέρα της 7ημερης φιλόδοξης διοργάνωσης Μονοδράματος του Πάφος 2017, φιλοξενούνται στο ΑΤΤΙΚΟΝ δυο παραστάσεις σε γλώσσες «γνώριμες» στη Κύπρο. Το μονόδραμα, KOBA/ STALIN, του βιογράφου του, Ε. Ρατζίνσκι, από το Λιθουανό ηθοποιό Aleksandras Rubinovas που θα ερμηνεύσει τον Φούτζι, το μοναδικό ρόλο της παράστασης, στα ρωσικά. Και από την Ελλάδα, η επαναλαμβανόμενη για επί 7 θεατρικές σεζόν, χρόνια δραματοποίηση της νουβέλας Κόλχαας του Χάινριχ φον Κλάιστ, ένα ρεσιτάλ ερμηνείας από ένα μαθητή του Καρόλου Κουν, το Νίκο Αλεξίου.

Ο Rubinovas γεννήθηκε στο Βίλνιους και σπούδασε στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας (G.I.T.I.S.). Δούλεψε στο Κρατικό Θέατρο του Κάουνας και από το 1980 μέχρι το 2016 εργάστηκε στο Θέατρο Δωματίου του Κάουνας ως ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής. Από το 2009, είναι διευθυντής στο Διεθνές Φεστιβάλ Μονολόγων «MonoBaltija».

Το KOBA/STALIN είναι μια ιστορία φιλίας, που αποκαλύπτει επίσης τον αντιφατικό χαρακτήρα του Στάλιν και τον σατανικό του πραγματισμό. Γιατί εξολόθρευσε όχι μόνο τους εχθρούς αλλά και τους φίλους του; Ίσως, γιατί πίστευε πως δεν θα μπορούσε να τους ελέγξει, επειδή δεν τον φοβόντουσαν; O “ΚΟΛΧΑΑΣ είναι η ιστορία αφορά ενός νομοταγή και εύπορου εμπόρου αλόγων, που πέφτει θύμα αδικίας από έναν αλαζονικό άρχοντα της χώρας, που άδικα του κατάσχει τα δύο του αγαπημένα άλογα. Το δικαστήριο δεν δικαιώνει τον ήρωα της ιστορίας και έτσι αυτός, τυφλωμένος από την οργή του για την αδικία, ξεκινά μιαν εξέγερση εναντίον του πανίσχυρου άρχοντα.

Την Τετάρτη 25/10, ο μαραθώνιος, πρωτόγνωρων θεατρικών εμπειριών στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης συνεχίζεται. Στις 7 μ.μ. με Λόρκα, ανδαλουσιανό φλαμένκο και την Ισπανίδα ηθοποιό και χορεύτρια Maria Vidal, στο μονόδραμα Ματωμένος Γάμος, εμπνευσμένο από το ομώνυμο θεατρικό του αδικοχαμένου ποιητή. Σε αυτή την παράσταση, το τραγούδι, το φλαμένκο, ο σύγχρονος χορός, η υποκριτική και οι προβολές συνδυάζονται, συνυφαίνοντας τρεις τραγικές ιστορίες που αποτελούν τον αφηγηματικό ιστό της: την ιστορία των πραγματικών ανθρώπων που ενέπνευσαν το έργο του Λόρκα το 1928, την ιστορία της μητέρας, του φεγγαριού και της νύφης και την ιστορία του Φεντερίκο (Λόρκα) ως κύριου ηθοποιού, σε ένα δράμα που ολοκληρώνεται με έναν άσεμνο και παράλογο θάνατο. Στις 9 μ.μ. η Birute Mar, διεθνώς γνωστή για την πολυετή ενασχόλησή της με το μονόδραμα, με πιο πρόσφατη δουλειά την παράσταση «Γράμματα στο Πουθενά» (βασισμένη στα γράμματα των M. Cvetajeva, R. M. Rilke, B. Pasternak) στο Εθνικό Θέατρο της Λιθουανίας, παρουσιάζει την ANTIGONE, εμπνευσμένη από την τραγωδία Αντιγόνη του Σοφοκλή. Η παράσταση διερευνά τους τρόπους σύνδεσης της αρχαίας και της σύγχρονης γλώσσας, αντιπαραβάλλοντας ανθρώπινες μορφές μπροστά σε υπερμεγέθεις προβολές βίντεο του Χορού. Η Birute μεταμορφώνεται σε Αντιγόνη, ύστερα στην αδερφή της Ισμήνη, έπειτα στον Κρέοντα και στον γιο του Αίμονα, σε φρουρό και σε προφήτη Τειρεσία – υποδυόμενη όλους τους χαρακτήρες.

Από τις 26-29/10 τη σκυτάλη παραλαμβάνουν παραστάσεις και ηθοποιοί από την Ιαπωνία, την Αλγερία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Κύπρο και το μακρινό Ιράν. Λεπτομέρειες σε επόμενη επικοινωνία (δελτιο τύπου).

Με δυο παραστάσεις καθημερινά, οι φιλότεχνοι της Πάφου - αλλά και γενικότερα η θεατρική κοινότητα του νησιού - θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επί σκηνής μερικούς από τους σπουδαιότερους και πολυβραβευμένους ανά την υφήλιο, σε αντίστοιχα Φεστιβάλ Μονοδράματος, ηθοποιούς σε ερμηνείες και παραστάσεις που συζητήθηκαν!

Όλες οι παραστάσεις θα παρουσιασθούν με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους.

Ώρες έναρξης παραστάσεων: 7 μ.μ. και 9 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: 7 Ευρώ (1παράσταση), 10 Ευρώ (δύο παραστάσεις) και 5 Ευρώ (μειωμένο για μαθητές, φοιτητές, άνεργους).

Πληροφορίες: www.pafos2017.eu

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος, την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του οποίου έχει ο σκηνοθέτης και θεατρολόγος Μηνάς Τίγκιλης, στηρίζουν το Βρετανικό Συμβούλιο, η Royal Crown Insurance, η Medochemie, η Πρεσβεία της Ισπανίας, το Ινστιτούτο Cervantes, το Κέντρο Θεάτρου του Δ.Ι.Θ στη Fujairah των Η.Α.Ε. και η Πρεσβεία του Ισραήλ. Με τη συνεργασία του Οργανισμού, EU Japan Fest.

Keywords
Τυχαία Θέματα