Αρχαία ελληνική τέχνη σε μουσείο ΗΠΑ από στούντιο με έδρα Κύπρο (ΦΩΤΟ)

Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης χρησιμοποιεί σύγχρονη τεχνολογία προκειμένου να αναδείξει την αρχαία ελληνική τέχνη - συμπεριλαμβανομένης της μεταμορφωτικής «ανακάλυψης» του κόκκινου αγγειοπλάστη. Σχετικό δημοσίευμα των New York Times εστιάζει στο πόσο σημαντική ήταν η καινοτομία ήταν η απόφαση των αρχαίων Ελλήνων να ζωγραφίσουν σε αγγεία με κόκκινο χρώμα.

«Κάτι εξαιρετικό τους συνέβη εκείνη την ημέρα που άλλαξε την πορεία της ιστορίας», δήλωσε η Alexia Roider, η επικεφαλής

του Zedem Media, ενός στούντιο κινουμένων σχεδίων με έδρα την Κύπρο. Εφαρμόζοντας μερικές διαφορετικές ουσίες στον πηλό και ελέγχοντας τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κλιβάνου, ο αγγειοπλάστης άλλαξε τα χρώματα και τις επιδράσεις του χρώματος στο βάζο.

Το πρώτο τέτοιο βάζο αναπαριστά τον Ηρακλή να  οδηγεί ένα ταύρο για θυσία και πιστεύετια πως είναι του Ανδοκίδη.

«Είναι μια πολύ εξελιγμένη τεχνική κατασκευής αγγείων και τα έντονα χρώματα παραμένουν μέχρι σήμερα», είπε η κα Roider. «Ο καπνός στον κλίβανο σου δίνει το μαύρο και η αύξηση της θερμοκρασίας βγάζει το κόκκινο. Υπάρχουν πολλές προηγμένες τεχνολογίες αυτές τις μέρες, αλλά το έκαναν με φωτιά και sticks ».

Το Μουσείο Καλών Τεχνών, Βοστώνη, διατηρεί ένα σπάνιο βάζο εκείνης της περιόδου, ένα από τα περίπου 55 στον κόσμο που παρουσιάζουν ζωγραφική σε μαύρο και κόκκινο σχήμα. Εμπνεύστηκε την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων του μουσείου, "How to Make an Athenian Vase", που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Zedem Media.

«Θέλαμε να απεικονίσουμε μια  πλατφόρμα για να βοηθήσουμε τους επισκέπτες να εκτιμήσουν τη βαθιά μετατόπιση από τη μαύρη ζωγραφική σε βάζο σε κόκκινη ζωγραφική», δήλωσε ο George Scharoun, διευθυντής εκθέσεων και γκαλερί του μουσείου, «σχεδόν σαν τη μετάβαση από την ασπρόμαυρην έγχρωμη φωτογραφία».

Η ταινία είναι μέρος της προσπάθειας του μουσείου να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία με νέους τρόπους για να προσελκύσει τους επισκέπτες. Εκτός από κινούμενα σχέδια, το μουσείο θα χρησιμοποιεί γραφικά υπολογιστών, τρισδιάστατη μοντελοποίηση υπολογιστών και σχεδιασμό ήχου για να δημιουργήσει καινοτόμες οθόνες και διαδραστικές εμπειρίες σε πέντε νεοσχηματισμένες γκαλερί στο George D. and Margo Behrakis Wing for Art of the Ancient World.

«Το μουσείο χρησιμοποιεί τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιούν στις ταινίες του Χόλιγουντ για να προσφέρει νέους τρόπους κατανόησης και εκτίμησης αντικειμένων από το παρελθόν», δήλωσε ο κ. Scharoun.

Οι αναδιαμορφωμένες γκαλερί του Μουσείου Καλών Τεχνών, οι οποίες ανοίγουν μόνιμα στις 18 Δεκεμβρίου, θα έχουν αρχιτεκτονικές βελτιώσεις, όπως ψηλά ταβάνια, νέα παράθυρα για να αυξήσουν τη ροή του φυσικού φωτός και την προσαρμοσμένη εργασία. Θα παρουσιάσουν σχεδόν 550 έργα τέχνης και θα δημιουργήσουν ένα νέο σπίτι για τη συλλογή βυζαντινής τέχνης, θα παρουσιάσουν θεούς και θεές και θα εξηγήσουν τον βαθύ ρόλο της μυθολογίας στην καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων.

Μέρος του σκοπού είναι να αναδείξει την εφευρετικότητα των πρώτων Ελλήνων καλλιτεχνών και να εξετάσει την εξέλιξη της προσωπογραφίας κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι εκ περιτροπής εκθέσεις θα αντιπαραβάλλουν την αρχαία τέχνη με έργα καλλιτεχνών του 20ου και του 21ου αιώνα για να διερευνήσουν πώς εμπνεύστηκαν από τον κλασικό πολιτισμό.

(κύρια φώτο από ταινία κινουμένων σχεδίων Zedem Media) 

Πηγή: Νew York Times 

Keywords
Τυχαία Θέματα