Αποζημίωση - μαμούθ σε ασθενή, για ιατρική αμέλεια

Βαριά «καμπάνα» σε τρεις γιατρούς και ένα ιδιωτικό ιατρικό κέντρο στη Λεμεσό.

Την απόφαση-σταθμό έλαβε το Επαρχιακό Δικαστήριο της πόλης, επιδικάζοντας αποζημιώσεις ύψους 1 εκατομμυρίου 300 χιλιάδων ευρώ, ως ηθική βλάβη σε μια 49χρονη, την οποία καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι ένα τραγικό ιατρικό λάθος.

Η μεγάλη περιπέτειά της ξεκίνησε προ οκταετίας.

Με βάση την ογκωδέστατη απόφαση του δικαστηρίου, που αποκαλύπτει σήμερα ο «Πολίτης», η ενάγουσα είχε υποβληθεί σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις, για ευθυγράμμιση και επιμήκυνση

των κάτω άκρων της.

Οι επεμβάσεις διενεργήθηκαν μεταξύ Απριλίου του 2008 και Ιανουαρίου του 2009.

Στις 20 Φεβρουάριου της ίδιας χρονιάς, παρουσιάστηκε σοβαρή εμπλοκή που έμελλε να έχει δερματικές συνέπειες στην υγεία της.

«Υποβλήθηκε σε εξέταση μαγνητικής τομογραφίας η οποία έδειξε, ανάμεσα σε άλλα, την ύπαρξη επισκληρίδιου αποστήματος. Κρίθηκε ότι χρειαζόταν άμεση χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του αποστήματος, η οποία διενεργήθηκε την ίδια ημέρα από νευροχειρουργό. Η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία, εφόσον το επισκληρίδιο απόστημα αφαιρέθηκε, πλην όμως η ενάγουσα παρέμεινε παραπληγική από τη μέση και κάτω», σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου.

Η Δικαιοσύνη απέδωσε την παραπληγία στη χρήση του επισκληριδίου καθετήρα και έκρινε δικαστικώς υπεύθυνους έναν ορθοπεδικό χειρούργο, έναν αναισθησιολόγο, έναν παθολόγο και το ιδιωτικό ιατρικό κέντρο στο οποίο διενεργήθηκε η επέμβαση.

Στην απόφαση-κόλαφο, αναφέρεται ότι οι εναγόμενοι επέδειξαν αδράνεια, ενώ διαπιστώνονται λανθασμένοι χειρισμοί και καθυστέρηση.
Ανατριχίλα προκαλεί το σημείο όπου ξεκάθαρα αναφέρεται ότι η παραπληγία θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν οι τρεις γιατροί ενεργούσαν έγκαιρα.

«Εάν το επισκληρίδιο απόστημα αφαιρείτο πριν από το βράδυ της 20 Φεβρουαρίου 2009, η παραπληγία της ενάγουσας θα είχε αποφευχθεί. Εφόσον μέχρι και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, υπήρχε κινητικότητα και αισθητικότητα των δύο άκρων».

Επισημαίνεται ότι η 49χρονη είχε παραπονεθεί για πόνο στην πλάτη δυο μέρες πριν τη διενέργεια της μαγνητικής εξέτασης και -σύμφωνα με την απόφαση- η καθυστέρηση δεν δικαιολογείτο.

Οι αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν, αποτελούν ρεκόρ για τα κυπριακά δικαστικά δεδομένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα