Απολογισμός Οικολόγων για περιβαλλοντική κατάσταση

Σε απολογισμό της περιβαλλοντικής κατάστασης, όπως διαμορφώθηκε κατά τα τελευταία πέντε έτη της απερχόμενης κυβέρνησης, προχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών, που όπως είπε, παρά την αρνητική στάση της κυβέρνησης, πέτυχαν περιβαλλοντικές νίκες, αποδεικνύοντας πως η συμμετοχή στους συλλογικούς αγώνες είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με θέμα

«Το Περιβάλλον σε κρίση - Πολιτική - Οικονομία – Προοπτικές», ο κ. Περδίκης ανέφερε πως είναι «γενικά παραδεκτό ότι οι περίοδοι οικονομικής ύφεσης προσφέρονται για εκ βάθρων αλλαγές και βαθιές μεταρρυθμίσεις», για να προσθέσει ότι «σε αυτά τα πέραν των 6 κρίσιμα χρόνια που πέρασαν, περιμέναμε ότι όντως θα επιχειρούσε αυτή η χώρα να απεγκλωβιστεί από το πατροπαράδοτο μοντέλο ανάπτυξης – που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την καταστροφή – και να προχωρήσει με γοργά βήματα στο δρόμο της αειφορίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας».

Όπως είπε «έχουμε την ισχυρή άποψη ότι, με κύρια ευθύνη της απερχόμενης Κυβέρνησης, η ευκαιρία αυτή χάθηκε», σημειώνοντας ότι «ο απολογισμός – μερικός και καθόλου πλήρης – που ακολουθεί, μας οδηγεί στο δυσάρεστο συμπέρασμα ότι η απερχόμενη Κυβέρνηση δεν άδραξε την ευκαιρία που της έδωσε η κρίση για πραγματική αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και μια άλλη στάση απέναντι στη Φύση και στον Άνθρωπο».

Αναφερόμενος στις ενεργειακές υποδομές που καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς το 2011, είπε ότι «ξανακτίστηκαν ακριβώς όπως ήταν πριν, ενώ στα πέντε τελευταία χρόνια δεν έγινε καμία ουσιαστικά μεγάλη επένδυση στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».

«Το πρόγραμμα του net-metering που ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν επεκτάθηκε, ενώ το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χρεοκόπησε αφού η Κυβέρνηση αρνήθηκε να υιοθετήσει τις προτάσεις του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και της Βουλής για την οικονομική στήριξη του», ανέφερε ο κ. Περδίκης.

Επίσης, είπε ότι «στον τομέα των βιώσιμων μεταφορών είδαμε επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης να καταρρέει οικονομικά το σύστημα των δημόσιων μεταφορών αφού ελάχιστα έργα υποδομής και προώθησης έγιναν τα τελευταία επτά χρόνια», συμπληρώνοντας πως «η νομοθεσία για την ποδηλατοκίνηση δεν προωθήθηκε (ενώ ήταν έτοιμη από χρόνια), τα βιοκαύσιμα δεν αναπτύχθηκαν, η χρήση φυσικού αερίου και βιοαερίου δεν έχει εισαχθεί, ενώ με πολλή πίεση από τη Βουλή και μετά από καθυστέρηση πολλών χρόνων, έγιναν τα πρώτα δειλά και αμφίβολα βήματα στην υγραεροκίνηση».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η ηλεκτροκίνηση –που σε άλλες χώρες έχει αλματώδη πρόοδο τα τελευταία χρόνια– δεν προχώρησε ουσιαστικά, σημειώνοντας ότι «επ’ αυτού είχαμε την πρόσφατη ομολογία του ίδιου του Υπουργού Ενέργειας κ. Λακκοτρύπη ενώπιον της Βουλής».

Για το πρόγραμμα «εξοικονομώ και αναβαθμίζω», είπε ότι δεν προχώρησε τόσο όσο ανέμεναν, ενώ η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων δεν προχώρησε ικανοποιητικά και στο βαθμό που προνοείται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Κύπρου. Επιπλέον, είπε πως «το πρόγραμμα απόσυρσης των παλιών αυτοκινήτων και των κινήτρων για αγορά καινούργιου οικολογικού και οικονομικού αυτοκινήτου, καταργήθηκε από την Κυβέρνηση». Όσον αφορά τα δάση και τις περιοχές Natura, είπε ότι «είχαμε την τελευταία πενταετία τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές μετά το 1974».

«Οι εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων που ερεύνησαν τα αίτια των πυρκαγιών ανέδειξαν όλες τις ελλείψεις και τα κενά που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην άλλοτε κραταιά δασική υπηρεσία, σε τεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό. Ομολογείται ότι βασικό καταστροφικό ρόλο έπαιξε η αποχή των δασικών υπαλλήλων από υπερωριακή εργασία, που ήταν αποτέλεσμα μιας στενοκέφαλης αντίληψης της Κυβέρνησης για την εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών», είπε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων είπε πως είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η πολιτική της λιτότητας σε θέματα δασοπροστασίας έβαζε το δασικό πλούτο σε κίνδυνο, για να σημειώσει ότι «δυστυχώς η Κυβέρνηση, μας αγνόησε».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα