Αποκωδικοποιώντας το διάγγελμα Αναστασιάδη

Δεν μάθαμε κάτι καινούργιο από το διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη και δεν μας βοήθησε να καταλάβουμε το πώς ο ίδιος διαπραγματεύτηκε, διότι επικεντρώθηκε σε αναφορές που είχαν να κάνουν με την τουρκική στάση, δήλωσε ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Γιώργος Κέντας, σημειώνοντας πως το περίγραμμα Γκουτέρες θεωρείται από τον Πρόεδρο ως σημείο επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων μαζί με όλα όσα κατατέθηκαν στο τραπέζι.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο Δρ Κέντας

είπε πως δεν είναι ακριβή τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος, ότι δηλαδή δεν άφησε τίποτα καινούργιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Εάν ίσχυε αυτό, πολύ απλά θα μας έλεγε και στα προηγούμενα διαγγέλματα ότι για παράδειγμα είναι έτοιμος να αποδεχτεί την εκ περιτροπής προεδρία ή ότι είναι έτοιμος να αποδεχτεί τα δικαιώματα των τεσσάρων ελευθεριών ή την ίση μεταχείριση των Τούρκων πολιτών ή αποδέχεται το έγγραφο Ντάουνερ με τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ», είπε, προσθέτοντας πως επί της ουσίας, το διάγγελμα δεν κατάφερε να ενημερώσει τον κόσμο που το ακολουθούσε.

Αν κάποιος, συνέχισε, δεν παρακολουθούσε την πορεία των διαπραγματεύσεων και έβλεπε μόνο το διάγγελμα, θα καταλάβαινε ότι η Τουρκία έχει καταθέσει κάποιες απαράδεκτες προτάσεις τις οποίες απέρριψε η δική μας αντιπροσωπεία, ενώ δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.

Αποδοχή επιδιαιτησίας Γκουτέρες

Το ουσιώδες που είπε ο κ. Αναστασιάδης, είναι ότι αποδέχεται το περίγραμμα Γκουτέρες, σημείωσε ο κ. Κέντας, προσθέτοντας «Η παρέμβαση και το πλαίσιο που είχε καθορίσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από μια επιδιαιτητική πράξη. Από την μια, ο κ. Γκουτέρες αποφάσισε να προβεί σε δυο επιδιαιτητικές κινήσεις. Η πρώτη ήταν να καθορίσει ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης και να θέσει τους άξονες μέσα στους οποίους θα κινηθεί η διαδικασία. Η δεύτερη επιδιαιτητική πράξη ήταν να αποφασίσει ο ίδιος να βάλει τέλος στη διάσκεψη και εκεί που η συμφωνία ήταν για μια διαδικασία ανοιχτού τέλους, ο Γ.Γ. αποφάσισε να την τερματίσει. Ο κ. Αναστασιάδης άφησε επίσης υπονοούμενο ότι ο κ. Γκουτέρες δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και παρόλο που ο κ. Τσαβούσογλου του είχε πει ορισμένα ζητήματα, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν για τα θέματα των εγγυήσεων στο δείπνο, με την άρνηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών να παραδεχτεί ότι είπα αυτά τα πράγματα στον κ. Γκουτέρες, ο τελευταίος έκανε πίσω».

«Ο Πρόεδρος, σε ένα διάγγελμά του μετά το Μοντ Πελεράν, είπε πως δεν αποδέχεται την εκ περιτροπής Προεδρία».

«Αυτό που πρέπει να πιστωθεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι ότι υπήρξε κάποιες στιγμές ειλικρινής και αποδέχτηκε ότι ήταν έτοιμος και είναι έτοιμος να αποδεχτεί τις επιδιαιτητικές προτάσεις του κ. Γκουτέρες και αυτό ας το κρίνει ο κόσμος».

Χαμένοι στο blame game

Όσον αφορά το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, ο κ. Κέντας επεσήμανε ότι το «κάστρο βεβαιότητας» της πλευράς μας στις διαπραγματεύσεις, ήταν πως αν καταρρεύσει η διαδικασία, να φορτωθεί την ευθύνη η Τουρκία, όχι εμείς. «Σας διαβεβαιώνω ότι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών έχει δημιουργηθεί κλίμα και το παραδέχτηκε ο Πρόεδρος μιλώντας για κύκλους, για τους οποίους ετοιμάζει και την εκστρατεία για να τους ενημερώσει για τη δική του θέση».

«Αν οι θέσεις που κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο δεν ήταν καινούριες, δικαιώνουν την αντίδραση της Τουρκίας και των Τ/κ».

«Δημιουργήθηκε το κλίμα πριν την αναχώρηση, ότι για να υποχωρήσει τάχα η Τουρκία, θα πρέπει να ικανοποιηθούν όλες οι ανησυχίες των Τ/κ στα θέματα ασφάλειας. Αυτό το οποίο μένει, είναι ότι αυτό είναι μια ακατανόητη αντίφαση. Ο Προέδρος ισχυρίζεται ότι έκανε κίνηση για να σπάσει το αδιέξοδο και από την άλλη δεν κατέθεσε οτιδήποτε νέο».

Μεταξύ άλλων, ο Δρ Κέντας είπε πως η Τουρκία είναι πρόθυμη να συζητήσει το θέμα της κατάργησης των εγγυητικών δικαιωμάτων, αλλά επιδιώκει να διατηρήσει μια στρατιωτική βάση στην Κύπρο. «Αυτό που θα πρέπει να απασχολήσει τον καθένα και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, είναι κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα