Συγκλονιστικό: Χαλέπι πριν και μετά τον πόλεμο σε ένα βίντεο

Ελπίδες ζωής για χιλιάδες κατοίκους του Χαλεπίου, μετά από την σταδιακή αποχώρησή τους από συνοικίες που μέχρι πρότινος διοικούνταν από τους αντάρτες. Ως ντροπή για την εποχή μας χαρακτηρίζουν ηγέτες την κρίση στην Συρία και τον θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Την ίδια ώρα βίντεο από την "ματωμένη" πόλη, πριν και μετά την καταστροφή, συγκλονίζει το παγκόσμιο.

Περίπου 28 αντάρτες από το ανατολικό Χαλέπι έχουν παραδοθεί τις τελευταίες 24 ώρες και πάνω από 20,000 άμαχοι κατάφεραν να φύγουν από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες με τη βοήθεια του Ρωσικού Κέντρου για τη Συριακή Συμφιλίωση,

ανακοίνωσε το ίδιο το κέντρο.

Τις τελευταίες 24 ώρες με τη βοήθεια του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση πάνω από 20,000 κάτοικοι της πόλης, περιλαμβανομένων 7.542 παιδιών, οδηγήθηκαν μακριά από τις συνοικίες του Χαλεπιού που παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Ρώσοι στρατιώτες αποναρκοθέτησαν περίπου 80 στρέμματα γης στο Χαλέπι επίσης τις τελευταίες 24 ώρες, απομακρύνοντας εκρηκτικά από 24 κτίρια, ανάμεσά τους και δύο σχολεία, δύο τεμένη και έναν υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι πάνω από 1.217 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους.

Συνεπώς, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα επίσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η συριακή κυβέρνηση ελέγχει πλέον το 93% του Χαλεπίου.

"Ντροπή για την εποχή μας"

Στο μεταξύ, με 122 ψήφους υπέρ και 13 κατά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητεί άμεση εκεχειρία στη Συρία και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η κρίση αυτή είναι η ντροπή της εποχής μας. Είναι όμως στο χέρι μας να την σταματήσουμε. Πρέπει να επιδείξουμε γνήσιο ενδιαφέρον για τις ανθρώπινες ζωές. Να σεβαστούμε όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δήλωσε ο πρέσβης του Καναδά στον ΟΗΕ, Μαρκ Μπλανσάρ.

«Η καναδική αντιπροσωπεία που δηλώνει ενδιαφέρον για την ευημερία του συριακού λαού, μαζί με άλλους εγγυητές επιβάλλουν μονομερή, πιεστικά οικονομικά μέτρα που επηρεάζουν πάνω απ’ όλα τους Σύρους πολίτες και μπλοκάρουν τη δυνατότητα της συριακής κυβέρνησης να ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών», απάντησε ο πρέσβης της Συρίας Μπασάρ Τζαφάρι.

Τριάντα έξι χώρες απείχαν από την ψηφοφορία. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές, αλλά μπορούν να έχουν ειδικό πολιτικό βάρος.

Toυρκία: Οι Σύροι αντάρτες κινδυνεύουν να σκοτωθούν σε άλλα μέρη της Συρίας, αν εγκαταλείψουν το Χαλέπι

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο μεταξύ, πως οι δυνάμεις των σύρων ανταρτών κινδυνεύουν να σκοτωθούν αλλού αν εγκαταλείψουν το Χαλέπι και εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον οι συνομιλίες που διεξάγουν οι υποστηρικτές τους στο Παρίσι θα αποφέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα. "Τι θα συμβεί στις δυνάμεις των ανταρτών αν φύγουν από το Χαλέπι; Δεν θα σκοτωθούν σε άλλα μέρη;" δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT από το Παρίσι, προσθέτοντας πως "κανείς δεν φέρνει χειροπιαστές λύσεις" στις συνομιλίες στη Γαλλία.

Πάντως, αίσθηση προκαλεί βίντεο του euronews που απαθανατίζει το Χαλέπι πριν και μετά την κρίση αφού από τον Μάρτιο του 2011 όλα άλλαξαν: χιλιάδες ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί και περίπου 4,8 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να γλυτώσουν από την φρίκη του πολέμου.

Με πληροφορίες από news247.gr, euronews

Keywords
Τυχαία Θέματα