Αποκλείει ο Κάμερον την εθνικοποίηση της βιομηχανίας χάλυβα

Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέκλεισε την πιθανότητα της προσωρινής εθνικοποίησης των μονάδων παραγωγής χάλυβα της εταιρείας Tata Steel στη χώρα, κίνηση που είχε πέσει στο τραπέζι ως πιθανή αντίδραση στην ανακοίνωση του ινδικού κολοσσού ότι προτίθεται να σταματήσει την παραγωγή επί βρετανικού εδάφους.

Ο κ. Κάμερον διέκοψε τις οικογενειακές διακοπές του στην Ισπανία και επέστρεψε στο Λονδίνο, όπου το πρωί συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση των αρμοδίων υπουργών.Κατά το Βρετανό Πρωθυπουργό η εθνικοποίηση «δεν είναι η σωστή απάντηση», ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι

η κυβέρνησή του «κάνει ό,τι μπορεί» για την αντιμετώπιση της κρίσης στη βρετανική βιομηχανία χάλυβα.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Δ.Σ. της Tata έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για τις θέσεις εργασίας των 15.000 υπαλλήλων της εταιρείας σε πέντε εργοστάσια ανά τη Βρετανία, με το ένα τρίτο εξ αυτών να αφορούν τη μεγάλη μονάδα παραγωγής χάλυβα στο Πορτ Τάλμποτ της Ουαλίας.

«Η κατάσταση στο Πορτ Τάλμποτ προξενεί βαθιά ανησυχία. Ξέρω πόσο σημαντικές είναι αυτές οι θέσεις εργασίας. Είναι ζωτικής σημασίας για τις οικογένειες των εργατών, για τις κοινότητες εκεί και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί σε συνεργασία με την εταιρεία για να προσπαθήσει να διασφαλίσει το μέλλον της παραγωγής χάλυβα στο Πορτ Τάλμποτ και σε όλη τη χώρα. Είναι μία κρίσιμη βιομηχανία», δήλωσε ο κ. Κάμερον.

Η κυβέρνηση δέχεται έντονες επικρίσεις διότι δεν είχε προβεί σε επαφές με την Tata και τους λοιπούς εμπλεκόμενους, παρά το γεγονός ότι πολλοί προειδοποιούσαν για τις εξελίξεις θεωρώντας προδιαγεγραμμένη την απόφαση της εταιρείας λόγω της μεγάλης οικονομικής ζημιάς που κατέγραφε στη Βρετανία.Πιστεύεται ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να έρθει σε συμφωνία με την Tata να μην κλείσει τις μονάδες παραγωγής της μέχρι να βρεθεί ιδιώτης αγοραστής.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής, η κρίση στη βιομηχανία χάλυβα με επίκεντρο τα εργοστάσια της Tata μπορεί να στοιχίσει έως και 40.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα