Αποκαλυπτικό:Κατεχόμενα-Κινούμενη άμμος το τραπεζικό σύστημα

Στα άδυτα του τραπεζικού συστήματος στα κατεχόμενα επιχείρησε να διεισδύσει το ΣΙΓΜΑ, σε μια χρονική στιγμή που το κεφάλαιο της οικονομίας μένει μετέωρο εξαιτίας της άρνησης της τουρκικής πλευράς να επιτρέψει στην Παγκόσμια Τράπεζα και στην Κομισιόν να διενεργήσουν διαγνωστικό έλεγχο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηλιτεύει την άρνηση αυτή, θέση την οποία φάνηκε σήμερα να ενστερνίζεται και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Κομισιόν, Μάρτιν Βέρβεϊ.

Οι τουρκικές προθέσεις δύσκολα θα διαφοροποιηθούν, αν λάβει κανείς υπόψη και τη γραπτή δήλωση του λεγόμενου υπουργού Οικονομικών Σερντάρ Ντενκτάς, ότι πρόκειται δήθεν για ευαίσθητες πληροφορίες, οι οποίες δεν μπορούν να διαβιβαστούν στην ε/κ πλευρά. Ύποπτος είναι, πάντως, ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτείων, οι οποίες φέρονται από τον ψευδοϋπουργό να προθυμοποιήθηκαν να χρηματοδοτήσουν το ψευδοκράτος για να διεξαγάγει την έρευνα.

Οι ανησυχίες του ΠτΔ είναι δικαιολογημένες, λόγω του ότι πρόκειται για ένα τραπεζικό σύστημα σε κινούμενη άμμο, το οποίο χρεωκόπησε δύο φορές από το 2000 μέχρι και το 2009 και είναι απόλυτα εξαρτημένο από την ισοτιμία της τουρκικής λίρας και τις πολιτικο-οικονομικές κρίσεις στην Τουρκία.


Το πρώτο "κούρεμα" καταθέσεων έγινε στο ψευδοκράτος.

Με την κατάρρευση 10 τραπεζών το 2000 - 2001, εξανεμίστηκαν 200 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες ($298 εκ. ή €316 εκ.), λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμία της τουρκικής λίρας τον Ιανουάριο του 2001.

Η πρώτη κρίση, το 2000, δεν έγινε κατορθωτό να ξεπεραστεί, με αποτέλεσμα εννέα χρόνια αργότερα, το 2009, να χρεωκοπήσουν άλλες τρεις τράπεζες και επιπλέον πέντε να ανακτηθούν από άλλες διότι ήταν ανέφικτη η διάσωσή τους. Το 2000, η Τουρκία αναγκάστηκε να διοχετεύσει 950 εκ. δολάρια στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να σώσει το ψευδοκράτος από βέβαιη χρεοκοπία.

Το τραπεζικό σύστημα σήμερα παραμένει ασταθές και, όπως καταμαρτυρούν τα στοιχεία πιο κάτω, οι τράπεζες στα κατεχόμενα έχουν αδύναμη κεφαλαιακή επάρκεια.

Αυτή τη στιγμή, στα κατεχόμενα λειτουργούν μία κρατική Τράπεζα (Vakiflar Bank), 15 ιδιωτικές τράπεζες, 7 υποκαταστήματα ξένων τραπεζών (6 τουρκικών και μία, η HSBC, οι εργασίες της οποίας είναι εκτός ψευδοκράτους), μία αναπτυξιακή επενδυτική τράπεζα (Development Bank), της οποίας ο μοναδικός σκοπός ύπαρξης είναι οι μεταφορές κεφαλαίων για αναπτυξιακά έργα στο ψευδοκράτος.

Επίσης, άλλες εφτά τράπεζες βρίσκονται κάτω από τον "μηχανισμό" στήριξης καταθέσεων. Είναι, δηλαδή ενταγμένες στο λεγόμενο Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων.

Στοιχεία της λεγόμενης "πρεσβείας" της Τουρκίας στα κατεχόμενα, δείχνουν:

Δάνεια $5,6 δις το 2015

Το 2015, το σύνολο δανεισμού των τραπεζών στα κατεχόμενα ανήλθε στα 16,3 δις τουρκικές λίρες, δηλαδή $5,593 δις ή €5,118 δις ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμή της τουρκικής λίρας τον Δεκέμβριο του 2015.

Πιο πρόσφατα στοιχεία, τα οποία καταφέραμε να εξασφαλίσουμε από τα κατεχόμενα και συγκεκριμένα τη λεγόμενη Κεντρική Τράπεζα, -η οποία ειρήσθω εν παρόδω έχει πάντοτε Τούρκο Διοικητή και η πλειοψηφία του Δ.Σ. είναι Τούρκοι και όχι Τουρκοκύπριοι, το 2016.

Τα δάνεια και οι καταθέσεις το 2016

Καθαρά δάνεια $1,06 δις
Καταθέσεις $1,25 δις
Σύνολο ενεργητικού $1,47 δις
Καθαρά έσοδα από τόκους $41,5 εκ.
Καθαρό κέρδος $9,7 εκ.

Το 2016, ο τραπεζικός τομέας στα κατεχόμενα αυξήθηκε κατά 114%.

Τον Δεκέμβριο του 2016, οι τράπεζες στα κατεχόμενα είχαν έσοδα από τόκους 14,8 εκ. τουρκικές λίρες, ενώ ο δανεισμός ανήλθε στα 617,5 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

Όλα αυτά καταδεικνύουν μια αδύναμη κεφαλαιακή επάρκεια. Ανησυχητικό, εξάλλου, είναι και το ότι οι εμπορικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν μόλις το 15% των καταθέσεων τους ως εφεδρεία και επιπλέον 10% ρευστά διαθέσιμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα