Αποκαλυπτικό περιεχόμενο πρακτικών από το Crans-Montana

Πλήρως εκτεθειμένο, σε βαθμό που δημιουργεί υποψίες για το ρόλο που διαδραματίζει ως Ειδικός Σύμβουλος αφήνουν τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, τα πρακτικά του περιβόητου δείπνου της 6ης Ιουλίου στο Κραν Μοντανά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα τα πρακτικά, που θα δοθούν στη δημοσιότητα, αύριο το πρωί, είναι καταπέλτης.

Αύριο το πρωί, με ανακοίνωση τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, θα δοθούν στη δημοσιότητα, αυτούσια, τα πρακτικά του κρίσιμου δείπνου στο Κραν Μοντανά.

Τα οποία, σύμφωνα με το Προεδρικό, αποδεικνύουν τα ψεύδη Έιντε, καθώς και ότι το αδιέξοδο στη Διάσκεψη οφειλόταν στην εμμονή της Τουρκίας σε εγγυήσεις και επεμβατικό δικαίωμα.

Την ίδια ώρα κάθε διπλωματικό θέσμιο έχει ξεπεράσει ο Νορβηγός διπλωμάτης, ο οποίος στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την Τουρκία, ισχυρίστηκε χθες κατά τη μακρά συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι: «Η Τουρκία ήταν έτοιμη για κατάργηση των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων αλλά άλλαξε στάση, γιατί (δήθεν) κουράστηκε από τη μακρά σε διάρκεια συζήτηση στο δείπνο της 6ης Ιουλίου.»

Τι είναι όμως αυτό που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έγινε στο περιβόητο δείπνο του Κραν Μοντανά; Σύμφωνα με τα όσα είχε από τότε πληροφορηθεί το Σίγμα, για τρεις και πλέον ώρες ο Τσαβούσογλου χωρίς να μιλά ευθέως, άφηνε να εννοηθεί ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει κίνηση, παραπέμποντας σε προτάσεις που είχε κάνει προφορικώς στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του νωρίτερα με τον ΓΓ ΟΗΕ.

Κάπου εκεί όμως άρχισε η αντίστροφη μέτρηση καθώς Πρόεδρος Αναστασιάδης και Νίκος Κοτζιάς ζήτησαν διάλειμμα πέντε λεπτών, είχαν επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και επανήλθαν ζητώντας όπως οι θέσεις της Τουρκίας κατατεθούν γραπτώς.

Όταν ο Τσαβούσογλου αρνήθηκε λέγοντας πως ο κ. Γκουτέρες γνωρίζει τις θέσεις του, ο επικεφαλής του ΟΗΕ ανέλαβε να συγγράψει τη στρατηγική συμφωνία. Αρχής γενομένης από το πρώτο σημείο του δικού του πλαισίου, για κατάργηση των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Εκεί ακριβώς ο Τούρκος αξιωματούχος εξοργίστηκε και είπε: "Εγώ ποτέ δεν είπα ότι η Τουρκία δέχεται κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Είμαστε έτοιμοι να ξαναδούμε το θέμα σε 15 χρόνια. Αν είστε καλά παιδιά μπορούμε να το ξαναδούμε σε 12-13 χρόνια αναλόγως πως θα λειτουργήσει το νέο σύστημα".

Ο Γ.Γ. ΟΗΕ τότε του απάντησε: "Τότε ίσως εγώ παρανόησα για το τι ακριβώς εννοούσατε κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας". Ο Κοτζιάς απευθυνόμενος στον Τσαβούσογλου είπε: "Μεβλούτ, γιατί μου στερείς τη χαρά που ένιωθα για 3 και πλέον ώρες;"

Στο μεταξύ, παρά τις συλλήβδην κατηγορίες που δέχεται ο κύριος Έιντε είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών κατά την οποία, όπως έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, είχε μια εξαιρετική συνομιλία για την κατάσταση μετά το Κραν Μοντάνα και το μέλλον των συνομιλιών.

xx

Keywords
Τυχαία Θέματα