Απογοήτευση MIGS για γνωμοδότηση για τις αμβλώσεις

Σε συνέχεια της έκδοσης επίσημης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου (ΕΕΒΚ) για τις αμβλώσεις, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ) εκφράζουν την απογοήτευσή τους σε σχέση με τη γενική προσέγγιση και στάση της ΕΕΒΚ στο θέμα αυτό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η γνωμοδότηση της ΕΕΒΚ αντί να επιδεικνύει επιστημονική προσέγγιση, η οποία να λαμβάνει υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών στην

επιλογή (στην προκειμένη), αντίθετα είναι βασισμένη σε πατριαρχικές αντιλήψεις και το δογματισμό της εκκλησίας. Ως αποτέλεσμα, προστίθεται, οι περισσότερες εισηγήσεις της επιτροπής δεν έχουν σχέση με τη συζήτηση που γίνεται για τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας που διέπει τις αμβλώσεις, αλλά να σχετίζονται με γενικότερες πολιτικές που αφορούν μια μονοδιάστατη αντίληψη της οικογένειας ως αυτή ορίζεται από την εκκλησία.

Προστίθεται ότι το έγγραφο γνωμάτευσης δημοσιοποιείται ενάμιση χρόνο μετά από το «επιστημονικό» συνέδριο «Εκτρώσεις: Ιατρικές – Κοινωνικές – Νομικές – Πνευματικές διαστάσεις» που έγινε σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.

«Στο εν λόγω συνέδριο οι τρεις διοργανωτές υπέγραψαν στην αρχή του συνεδρίου μνημόνιο συνεργασίας. Επιπλέον, δαιμονοποιούνταν όσες γυναίκες είχαν για οποιονδήποτε λόγο προχωρήσει σε άμβλωση χωρίς να ζητηθεί κάποια παρέμβαση ή γνωμάτευση από οργανισμούς, θεσμούς ή όργανα οι οποίοι διασφαλίζουν και προωθούν τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών», αναφέρεται.

Προστίθεται ακόμα ότι τα προαναφερθέντα γεγονότα «χρωματίζουν» και σήμερα την εν λόγω γνωμάτευση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου. Σημειώνεται επίσης ότι η ΕΕΒΚ, δεν είναι εξισορροπημένη ως προς το φύλο καθώς αποτελείται από 10 άνδρες και 3 γυναίκες.

Το Ινστιτούτο και ο Σύνδεσμος θεωρούν ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών έθεσε τη συζήτηση, για την τροποποίηση του περί Ποινικού Κώδικα Νόμος του 2015, σε ορθή βάση. Ταυτόχρονα εισηγούνται όπως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή προχωρήσει στην ετοιμασία νομοσχεδίου για τις αμβλώσεις, το οποίο θα τις αποποινικοποιεί αλλά και θα εξασφαλίζει ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη και τη μείωση τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα