Αποφέχθησαν οι απεργίες στα ξενοδοχεία

Εκτονώθηκε η κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Αποφεύχθηκε την υστάτη παράλυση του τομέα. Με σημερινή παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας ΠΑΣΥΞΕ και συνδικαλιστικό κίνημα κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, καταλήγοντας σε συμφωνία.

Αποσοβήθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις, που άρχισε από το πρωί η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου με τις ηγεσίες της εργοδοτικής πλευράς και του συνδικαλιστικού κινήματος. Παραβίαση συλλογικών συμβάσεων και επικράτηση προσωπικών συμβολαίων εργοδότησης, φέρεται να αποτέλεσαν την αιτιολογία και να πυροδότησαν

την έντονη αντίδραση των συντεχνιών, οι οποίες προειδοποιούσαν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σε θεσμοθετημένες επιτροπές οι διαφορές

Η χρυσή τομή βρέθηκε με την καθιέρωση και ενεργοποίηση θεσμοθετημένων επιτροπών, στις οποίες θα συζητούνται και θα επιλύονται όλα τα προβλήματα στον ξενοδοχειακό κλάδο, συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων των συλλογικών συμβάσεων, καταστρατήγησης της νομοθεσίας και κρουσμάτων εκμετάλλευσης εργαζομένων. Σε δηλώσεις της, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων η υπουργός Εργασίας, κάλεσε τις δύο πλευρές να σεβαστούν τις συλλογικές συμβάσεις κι' επισήμανε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων προστατεύονται και μέσω των νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν γίνει.

Στη βάση των νόμων τα ατομικά συμβόλαια

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου, υπέδειξε -ωστόσο- πως οποιοδήποτε ατομικό συμβόλαιο ή άλλη συμφωνία επιτυγχάνεται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, πρέπει να βασίζεται στους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. Η κ. Αιμιλιανίδου, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή σε παραβίαση της νομοθεσίας και υπογράμμισε ότι τα όποια προβλήματα πρέπει να συζητούνται με καλή πίστη και να επιλύονται στο επίπεδο των θεσμοθετημένων επιτροπών.

Ικανοποιημένες οι συντεχνίες

Η συνδικαλιστική πλευρά αποχώρησε ικανοποιημένη από το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας όμως, ότι θα πρέπει όλοι να σεβαστούν τους θεσμούς και το εργασιακό σύστημα. Ικανοποίηση, εκφράστηκε και από τον ΠΑΣΥΞΕ, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Χάρη Λοϊζίδη να καλεί τα μέλη του να συμμορφώνονται απόλυτα με τις νομοθεσίες, είτε πρόκειται για συλλογικές συμβάσεις, είτε πρόκειται για ατομικά συμβόλαια. Την ίδια στιγμή, απηύθυνε έκκληση κυρίως προς τη συνδικαλιστική πλευρά να χαμηλώσει τους τόνους, επισημαίνοντας ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία βρίσκεται στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα