Απόφαση ΕΚΤ: Δεν είχαν δικαίωμα ψήφου Κύπρος – Ελλάδα

Σε περίοδο κατά την οποία ούτε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αλλά ούτε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, είχαν δικαίωμα ψήφου, λήφθηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

(ΕΚΤ) να μην δέχεται πλέον τα ελληνικά ομόλογα ως επιλέξιμα ενέχυρα για παροχή ρευστότητας. Οι ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μπορεί να ικανοποιηθεί πλέον μέσω της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA).

Λόγω της ένταξης της Λιθουανίας στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2015 τέθηκε από την ΕΚΤ σε εφαρμογή ένα σύστημα βάσει του οποίου οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών ασκούν εκ περιτροπής τα δικαιώματα ψήφου εντός του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι αποφάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ λαμβάνονται με πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα που κατάρτισε η ΕΚΤ σε σχέση με το εκ περιτροπής δικαίωμα ψήφου, στην τελευταία συνεδρία της ΕΚΤ, στις 4 Φεβρουαρίου, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου οι Διοικητές των ΚΤ της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Γαλλίας.

Η κ. Γιωρκάτζη, ενώ είχε δικαίωμα ψήφου τον Ιανουάριο, έχασε από την 1η Φεβρουαρίου αυτό το δικαίωμα, το οποίο επανέκτησε ο Διοικητής της ΚΤ της Εσθονίας. Η κ. Γιωρκάτζη θα επανακτήσει ξανά το δικαίωμα ψήφου της την 1η Μαΐου.

Ο κ. Στουρνάρας δεν έχει δικαίωμα ψήφου τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Το δικαίωμα ψήφου ο Διοικητής της ΚΤ θα το επανακτήσει την 1η Απριλίου.Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, το σύστημα της εκ περιτροπής άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου αφορά την κατανομή των δικαιωμάτων ψήφου μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ, είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των επιτοκίων και την άσκηση της νομισματικής πολιτικής και αποτελείται από τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και τους 19 διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της ζώνης του ευρώ.

Η ένταξη της Λιθουανίας στη ζώνη του ευρώ το 2015 είχε ως αποτέλεσμα τη μεταβολή του τρόπου άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου, όπως είχε ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2002.

Οι χώρες της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με την ΕΚΤ, κατανέμονται σε ομάδες ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα τους. Προκειμένου να καθοριστεί σε ποια ομάδα θα συμμετείχε ο διοικητής κάθε εθνικής κεντρικής τράπεζας, ορίστηκε συγκεκριμένη κατάταξη.

Οι διοικητές των χωρών που καταλαμβάνουν τις πέντε πρώτες θέσεις στην κατάταξη - επί του παρόντος, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες - μοιράζονται τέσσερα δικαιώματα ψήφου.Όλοι οι άλλοι (14 μετά την ένταξη της Λιθουανίας την 1η Ιανουαρίου 2015) μοιράζονται 11 δικαιώματα ψήφου. Οι διοικητές ασκούν τα εν λόγω δικαιώματα ψήφου εκ περιτροπής σε μηνιαία βάση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα