Αποχώρηση της κατοχής σε… λογικό πλαίσιο

Δεν μπορεί ένα κράτος μέλος της ΕΕ να έχει εγγυήσεις, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ
Για το θέμα της Μόρφου, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι οι ευαισθησίες της ε/κ πλευράς θα γίνουν αποδεκτές τελικά, έτσι ώστε να αποτρέψουμε τη μη λύση»

Και ποιο είναι το λογικό πλαίσιο αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων; Το συγκεκριμένο

ερώτημα έμεινε για ακόμη μια φορά αναπάντητο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του αυτή τη φορά στην κρατική τηλεόραση της Ελλάδας.

Ο κ. Αναστασιάδης, με δικαιολογία τη συζήτηση που γίνεται με την Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά για το διάστημα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων ότι «θα πρέπει να αποχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν, δεν βλέπω μετά τη λύση να υπάρχει λόγος παραμονής τουρκικών στρατευμάτων.

Επομένως μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο που απαιτείται θα πρέπει τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν. Όμως δεν θα ήθελα να προχωρήσω περισσότερο σε αυτό το θέμα, διότι είμαστε σε ένα διάλογο και μια στενότατη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά».

Για το ζήτημα των εγγυήσεων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «Δεν μπορεί ένα κράτος μέλος της ΕΕ να έχει εγγυήσεις». Ανέφερε ότι με την ελληνική κυβέρνηση γίνεται προσπάθεια να εκλείψει αυτός ο αναχρονισμός. «Επιτέλους αυτός ο αναχρονιστικός θεσμός να πάρει ένα τέλος, όπως και η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων που δεν δικαιολογούνται. Η βάση της λύσης, όπως έχει συμφωνηθεί, διασφαλίζει απόλυτα τους Τ/κ, δεδομένου ότι θα υπάρχει μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία προϋποθέτει και βάσει των προνοιών του συντάγματος ότι θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πολιτείες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η λύση θα είναι γνήσια ομοσπονδία, που θα προνοεί μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, καθώς και ένα κράτος μέλος της ΕΕ, με διασφαλισμένο το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. «Σε μεγάλο βαθμό, όσον αφορά την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρείται ως μία από τις βασικές συγκλίσεις ή αν θέλετε συμφωνίες όπου έχουμε επιτύχει».

Για τη συνεργασία με την Ελλάδα είπε ότι ήταν πάντοτε αγαστή και ότι εκείνοι που θέλουν λύση το συντομότερο δυνατόν είναι οι Ε/κ, καθώς έχουν παρέλθει 42 χρόνια και ο χρόνος δημιουργεί δυσμενή δεδομένα.

Για το θέμα της Μόρφου είπε, «θέλω να ελπίζω ότι οι ευαισθησίες της ε/κ πλευράς θα γίνουν αποδεκτές τελικά, έτσι ώστε να αποτρέψουμε τη μη λύση».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, έβαλε στο κάδρο πιθανών ευθυνών σε μια αποτυχία στη Γενεύη την Άγκυρα, λέγοντας ότι «η παρούσα διαδικασία μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία, αν η Τουρκία επιδείξει πολιτική βούληση.

Η ΕΕ είναι απαραίτητη
Ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «η ανεξαρτησία στις αποφάσεις ενός κράτους μέλους είναι σημαντική και για την ίδια την ΕΕ, η παρουσία της οποίας στη Γενεύη επιβάλλεται να είναι ουσιαστική. «Δεν μπορεί να είναι διακοσμητικός ο ρόλος της ΕΕ και ήδη μέχρι στιγμής έγινε κατορθωτό για πρώτη φορά να εμπλακεί ενεργά στις διαπραγματεύσεις. Δεν μπορεί να ανήκεις σε μια ομάδα κρατών που υπάρχουν κανόνες λειτουργίας και να παραγνωρίσεις αυτό που είναι σημαντικό».

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, για το ποια είναι η θέση της τ/κ πλευράς, είπε ότι «η Τ/κ πλευρά, όσον αφορά τις εγγυήσεις, θεωρεί ότι δεν είναι κράτος που συμμετέχει και συνεπώς θα μπορεί να είναι παρούσα, αλλά όχι με ενεργή εμπλοκή».

Keywords
Τυχαία Θέματα