Αποχαιρετάει την Κύπρο ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε

Στην Κύπρο αναμένεται σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Έιντε.

Η επίσκεψη έχει αποχαιρετιστήριο χαρακτήρα, καθώς ο κ. Έιντε αποχωρεί, προκειμένου να κατέλθει ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία τον Σεπτέμβριο.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης θα έχει αύριο στις 9.00 το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη,

και στις 11.00 με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Η αποχαιρετιστήρια δεξίωση σε διπλωμάτες και άλλους αξιωματούχους θα πραγματοποιηθεί αύριο το βράδυ στο Λήδρα Πάλας, στη νεκρή ζώνη. Στη δεξίωση έχουν προσκληθεί τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο Τ/κ ηγέτης.

Ο κ. Έιντε ανέλαβε καθήκοντα Ειδικού Συμβούλου στο Κυπριακό τον Αύγουστο του 2014, αντικαθιστώντας τον Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο απερχόμενος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να υποβάλει δυο εκθέσεις στη Γραμματεία του ΟΗΕ.

Η πρώτη θα αφορά τις καλές υπηρεσίες και θα δημοσιοποιηθεί. Στην έκθεση ο κ. Έιντε θα αποφύγει, όπως ο ίδιος δήλωσε, να αποδώσει ευθύνες. Η δεύτερη έκθεση θα είναι εσωτερική, θα αναφέρεται στη λειτουργία της ομάδας του ΟΗΕ στο Κυπριακό, καθώς και σε απόρρητες πληροφορίες και στοιχεία.

Θ’ αποτελεί, μάλιστα, το εργαλείο διαχείρισης σε μελλοντικές κινήσεις του διεθνούς Οργανισμού.

Χθες το Εθνικό Συμβούλιο, σε πολύωρη συνεδρία, ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση στο Κυπριακό, όπως διαμορφώνεται στον απόηχο του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων στο Crans-Montana.

Παράλληλα ενημερώθηκε και για τα μέτρα, που ετοιμάζει η Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων, σε σχέση με τις διχοτομικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, που αφορούν τα Μαρωνίτικα χωριά, την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και την ενεργοποίηση της Επιτροπής Αποζημιώσεων.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα δεν δημοσιοποιήθηκαν, για να μην πληγεί η αποτελεσματικότητά τους. Αυτό θα γίνει όταν τεθούν σε εφαρμογή.

Οι κινήσεις της Λευκωσίας θα γίνουν προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα