Από ψαροχώρι, ελκυστικός προορισμός για κάθε επισκέπτη

Θα σας μιλήσω τώρα για μια πόλη, που αξίζει για πολλούς λόγους κάποιος να την επισκεφθεί.

Μια πόλη που σε υποδέχεται με δοτικότητα και φιλοξενία, όπως προστάζει άλλωστε και η θρακιώτικη κουλτούρα. Την Αλεξανδρούπολη.

Έτσι υποδέχθηκε και μένα με το που έφθασα στο αεροδρόμιο μαζί με τουριστικούς πράκτορες του «Top Kinisis».

Οι σταθμοί του ταξιδιού  πολλοί, στους οποίους μας μετέφεραν με ασφάλεια και άνεση τα «Δημόκριτος travel», ενώ δίπλα μας από την αρχή μέχρι το τέλος

ήταν ο δήμαρχος της πόλης και η ομάδα του.

Από το εμπορικό κέντρο μέχρι το παραλιακό μέτωπο και το Δέλτα του Έβρου, η πόλη σε καλεί να εξερευνήσεις τη μακρά ιστορία της. 

Στην κάρδια της πόλης βρίσκεται ο Φάρος, το ναυτικό σύμβολο της Αλεξανδρούπολης,  από τον 19o αιώνα.  Γύρω του το παραλιακό μέτωπο, το οποίο σφύζει από ζωή. Παιδιά και μεγάλοι γεμίζουν τους δρόμους, έχοντας θέα το απέραντο γαλάζιο.

Πέραν των εστιατορίων, των καφετεριών και φυσικά της νυχτερινής ζωής, για τα οποία η Αλεξανδρούπολη δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα κέντρα μεγάλων πόλεων,  υπάρχουν πολλά περισσότερα να εξερευνήσεις.

Το Δέλτα του Έβρου

Απαραίτητος σταθμός το Δέλτα του Έβρου.

Καθώς διασχίζεις τα ρηχά νερά του ποταμού, μπροστά σου ξεπροβάλλει ένας ολόκληρος άλλος τρόπο ζωής. Άνθρωποι με διαφορετική φιλοσοφία, με διαφορετική κοσμοθεωρία.

Ρίγος και ενθουσιασμός

Το τελευταίο σημείο στα σύνορα που κυματίζει η ελληνική σημαία. Κυματίζει σε όλες τι καλύβες, που είναι διάσπαρτες στο Δέλτα και χρησιμοποιούνται από ψαράδες ακόμα και ως μόνιμη κατοικία. Μακριά από την πόλη, την πολυκοσμία και τις ανέσεις, που όλοι έχουμε συνηθίσει και θεωρούμε πλέον δεδομένες.

Φτιαγμένες από ξύλο, λαμαρίνες και πάνελ αλουμινίου και ένα άντε δυο δωμάτια το πολύ. Μοναδική δίοδος τα νερά του ποταμού. τα οποία διασχίζουν με τις παραδοσιακές ξύλινες πλάβες. Οι άνθρωποι εκεί ακούραστοι αλλά προ πάντων φιλόξενοι. Πρόθυμοι να σε βάλουν στο δικό τους κόσμο έστω και για λίγο. 

Αρκεί να προσαράξει η βάρκα στο κατώφλι τους.

Εκεί θα ακούσεις ιστορίες, που δεν έχεις ξανακούσει στο παρελθόν. Τι τους οδήγησε σε αυτή την επιλογή ζωής αλλά και το πως έγιναν οι φρουροί του Έβρου. 

Ολόκληρη η διαδρομή από το σημείο που εισέρχεσαι στο εθνικό πάρκο του Δέλτα, αποτελεί όαση φύσης, πρασίνου και ομορφιάς. Επισκέψιμο 365 μέρες τον χρόνο, καθώς κάθε εποχή προσφέρεται για διαφορετικά γούστα και δραστηριότητες.

Η Μονή της Παναγίας της Κοσμοσωτείρας

Το κόσμημα των Φερρών, που κρατά ζωντανή τη Βυζαντινή παράδοση.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον Ισαάκιο Κομνηνό και γύρω του αναδύθηκε ολόκληρη η πόλη των Φερρών. Το πέρασμα των αιώνων και η ιστορία του ναού, αποτυπώνεται στην όψη του.

Οι σοβάδες, που τοποθετήθηκαν από τη οθωμανική κατοχή έχουν πλέον αφαιρεθεί και πλέον διακρίνεται η παράσταση της Θεοτόκου στον τρούλο, πάνω από το σημείο που πιστεύεται ότι είχε θαφτεί ο Ισαάκιος Κομνηνός.


 
Ο ελαιώνας της Μάκρης

Εάν είσαι λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού και ψάχνεις διαδραστικές δραστηριότητες, τότε το ελαιοτριβείο «Κύκλωπας», πρέπει να μπει στο πρόγραμμα του.

Εκεί θα δεις βήμα-βήμα τη παραγωγή ελαιόλαδου σε ένα από τους αρχαιότερους ελαιώνες της Μεσογείου.

Αν έχεις βέβαια αμφιβολίες για τη ποιότητα του λαδιού, μια δοκιμή θα σε πείσει, καθώς στη ξενάγηση περιλαμβάνεται και η γευσιγνωσία του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδο.

Εθνολογικό μουσείο Θράκης

Πώς ο τόπος, όπου διέμεναν οι γυναίκες της Θράκης ανά τους αιώνες, επηρέαζε τον τρόπο ντυσίματός τους;

Μπορείς να ξεχωρίσεις από τις ενδυμασίες τους ποια ήταν παντρεμένη και ποια ελεύθερη και γιατί η πεθερά έδινε στη νύφη δώρο μια σκούπα;

Φυσικά μπορείς! Αρκεί να περάσεις πρώτα από το Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης. Όλη η ιστορία από τα έθιμα, μέχρι τις «εφευρέσεις» για τη ζαχαροπλαστική θα ζωντανέψουν μπροστά σου.

Ήλιος και θάλασσα

Θέλεις να απολαύσεις ήλιο, θάλασσα και χαλάρωση;

Οι οργανωμένες παραλίες της Αγίας Παρασκευής,  καθιστούν την Αλεξανδρούπολη, πέραν από ιστορικό και εναλλακτικό προορισμό και καλοκαιρινό.

Προσφέρει ανάσα δροσιάς στους λουόμενους, μετά μουσικής από τα καφέ – μπαρ, ενώ μπορεί να αποτελέσει και γαστρονομικό παράδεισο, καθώς τα εστιατόρια της περιοχής συνδυάζουν τις σύγχρονες γεύσεις με τη παράδοση.

Τουρισμός ευεξίας

Μετά από το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα και αφού είσαι προφανώς κουρασμένος από τις εξορμήσεις, έρχεται η ώρα για χαλάρωση και ηρεμία.

Τι καλύτερο από μια μέρα αφιερωμένη στην ευεξία, στο ξενοδοχείο «Ramada Plaza».

Οι επιλογές πολλές: μασάζ με αιθέρια έλαια, περιποιήσεις, γυμναστική, σάουνα. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, ό,τι και να επιλέξεις σε αναζωογονεί και σε ανανεώνει.

Πριν φύγεις όμως, από το Thraki Thalasso &Wellness Spa, άκου πρώτα τους θεραπευτές και τους συμβούλους, οι οποίοι θα σου προτείνουν τα κατάλληλα προϊόντα, για την απόλυτη εμπειρία.

Ακολούθως προτείνω ανεπιφύλακτα να ολοκληρώσεις τη μέρα σου, δοκιμάζοντας τις παραδοσιακές αλλά και τις σύγχρονες γεύσεις του εστιατορίου του ξενοδοχείου,  με θέα το γαλάζιο της θάλασσας, που σμίγει με αυτό του ουρανού.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Από ψαροχώρι,ελκυστικός προορισμός για κάθε επισκέπτη