Από οξυγονοκόλληση σωλήνων η πυρκαγιά

Επιχείρησαν εργάτες να κατασβήσουν τη φωτιά με πυροσβεστήρα, αλλά οι τοίχοι της μονάδας ήταν επενδυμένοι με εύφλεκτο υλικό
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χθες στη μονάδα 3 του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Η ακτινοβολία, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ύπαρξη φουγάρου μετέτρεψαν τη μονάδα σε ένα τεράστιο αναμμένο τζάκι

Μεγάλη φωτιά, η οποία ξέσπασε χθες και τέθηκε υπό έλεγχο ύστερα από σχεδόν δύο ώρες, προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στη μονάδα 3 του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό, στη Λεμεσό. Δεν επηρεάστηκε η ηλεκτροδότηση σε κανένα

σημείο της Κύπρου, επειδή η μονάδα βρισκόταν εκτός λειτουργίας λόγω εργασιών συντήρησης.

Το ακριβές μέγεθος ζημιών αναμένεται να εκτιμηθεί σήμερα. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τον ίδιο σταθμό που υπέστη μεγάλες ζημιές τον Ιούλιο του 2011 από τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Η χθεσινή πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις τέσσερεις το απόγευμα στο σύστημα αποθείωσης της Μονάδας 3. Η συγκεκριμένη μονάδα έχει ύψος τριών ορόφων με ενιαίο όμως εσωτερικό, με αποτέλεσμα να μοιάζει με μια τεράστια αίθουσα. Στο εσωτερικό υπήρχαν διάφορα μηχανήματα.

Τι προκάλεσε τη φωτιά
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, καθώς οι εργάτες οξυγονοκολλούσαν σωλήνες, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους η διαδικασία φέρεται να προκάλεσε φωτιά σε εύφλεκτα υλικά τα οποία βρίσκονταν εκεί. Οι εργάτες επιχείρησαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά με πυροσβεστήρα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η φωτιά επεκτάθηκε σχεδόν αμέσως στους τοίχους της μονάδας που ήταν επενδυμένοι με υαλοβάμβακες, οι οποίοι είναι εύφλεκτοι. Λόγω της ακτινοβολίας και των υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργήθηκαν και σε συνδυασμό με την ύπαρξη φουγάρου, η φλεγόμενη μονάδα μετατράπηκε σε ένα τεράστιο αναμμένο τζάκι. Οι εργάτες ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, ισχυρή δύναμη της οποίας έσπευσε αμέσως επί τόπου.

Συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες
Όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκίνησε η πυρκαγιά θα διερευνηθούν σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας από την Πυροσβεστική, σε συνεργασία με την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και την ΑΗΚ. Αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις από τους εργάτες που βρίσκονταν εκεί.

«Η πυρκαγιά ήταν αρκετά σοβαρή, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προερχόμενες από την ΕΜΑΚ και τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας, κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο», είπε ο κ. Τράγκολας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τράγκολας είπε ότι «η κατάσβεση της πυρκαγιάς έγινε με τη χρήση αφροποιού υλικού και νερού λαμβάνοντας μεγάλες ποσότητες από τις εγκαταστάσεις της ΑΗΚ, σύμφωνα με τα σχέδια δράσης και τις ασκήσεις που κάνουμε με την Αρχή Ηλεκτρισμού». Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ανταποκρίθηκαν επτά πυροσβεστικά οχήματα και όχημα αφρού, το οποίο είναι εξειδικευμένο για φωτιές σε εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών.

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι λόγω των διαφόρων εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, υγραερίου και της ύπαρξης του Ενεργειακού Κέντρου στην περιοχή είναι επιβεβλημένη η λειτουργία Πυροσβεστικού Σταθμού και βρισκόμαστε στη διαδικασία ανέγερσής του και πρόσληψης προσωπικού για στελέχωση». Όπως εξήγησε ο κ. Τράγκολας, «η ανέγερση του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού θα αρχίσει εντός του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018».

Ενημερώθηκε ο Πρόεδρος
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Ανδρέας Μαραγκός ανέφερε ότι «η πυρκαγιά ήταν στο σύστημα αποθείωσης της Μονάδας 3, η οποία βρισκόταν εκτός λειτουργίας για συντήρηση.

Δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα απρόσκοπτης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Κύπρο και από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε λειτουργία το σχέδιο άμεσης επέμβασης». Πρόσθεσε πως «από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Ενέργειας, με τους οποίους είμαστε σε συνεχή επαφή.

Η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας είχε αναπτύξει ομάδες στην περιοχή του Βασιλικού, όπου ξέσπασε πυρκαγιά στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό, οι οποίες περιπολούσαν και ήταν έτοιμες να συνδράμουν εφόσον χρειαζόταν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Ολύβια Μιχαηλίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα