Από αύριο τα παράπονα στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο

Αρχίζουν, από αύριο, οι διαδικασίες για την αποδοχή παραπόνων από τον Φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσεως.

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με έσοδα ίσα ή μικρότερα των 250 χιλιάδων ευρώ, δύνανται να υποβάλλουν παράπονο στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο κατά χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, για υποθέσεις που η ισχυριζόμενη ζημιά δεν υπερβαίνει τις 170 χιλιάδες ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο Επίτροπος μπορεί να επιδικάσει έως και 50 χιλιάδες ευρώ.Το Δ.Σ. του φορέα, μετά και από εισήγηση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, αποφάσισε οι διαδικασίες για την αποδοχή

παραπόνων ν' αρχίσουν από αύριο.Σύμφωνα με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, το Γραφείο του μπορεί να επιληφθεί παραπόνων για:-Κατ’ ισχυρισμό αυθαίρετη χρέωση σ’ έναν τραπεζικό λογαριασμό-Χρέωση τόκου εκτός της δανειακής σύμβασης -Εφαρμογή καταχρηστικών ρητρών-Αδικαιολόγητη χρέωση τόκων υπερημερίας-Παράνομη πώληση χρηματοοικονομικού εργαλείου ή/και επενδυτικού προϊόντος-Μη ικανοποιητική αποζημίωση από ασφαλιστικές εταιρείες, σ’ εφαρμογή συμφωνίας μεταξύ καταναλωτή και ασφαλιστικής εταιρείας -Παραχώρηση δανείου σ’ έναν καταναλωτή, χωρίς να εξεταστεί κατά πόσο ο καταναλωτής είναι σε θέση ν’ ανταποκριθεί στις μηνιαίες τοκοχρεολυτικές του υποχρεώσειςΑπό τη λίστα παραδειγμάτων παραπόνων απουσιάζει το μείζον ζήτημα των αξιογράφων, καθώς, όπως ο Επίτροπος δήλωσε, ο νόμος, ως έχει, δεν επιτρέπει την εξέταση παραπόνων για τα αξιόγραφα, εξαιτίας των χρονικών ορίων, που καθορίζουν το κριτήριο της εγκαιρότητας στην υποβολή ενός παραπόνου.Αυτό, είπε, μπορεί ν’ αλλάξει μόνο με τροποποίηση της νομοθεσίας, εξέλιξη, που επαφίεται στην Κυβέρνηση, τη Βουλή και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα.Το εν λόγω θέμα, όπως ανέφερε, θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία του Δ.Σ. του Φορέα την προσεχή Τετάρτη.

Ο Νόμος, ως έχει σήμερα επιτρέπει αναδρομικότητα μέχρι και 22 μήνες. Επομένως, επειδή το ζημιογόνο γεγονός, που δημιουργεί το πρόβλημα στους κατόχους αξιογράφων, επισυνέβη πολύ πριν των 22 μηνών, δεν είναι εφικτό σχετικά παράπονα να εξεταστούν από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. Κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς παράνομο, είπε ο Επίτροπος.

Ο Επίτροπος έδωσε στοιχεία αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για διορισμό διαμεσολαβητών γι’ αναδιαρθρώσεις δανείων.«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 30 αιτήσεις διαμεσολάβησης, εκ των οποίων, οι 15 βρίσκονται σε τροχιά διαμεσολάβησης και αφορούν σε δανειακές συμβάσεις, ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ. Από τις 30, μια έχει αποτύχει, ενώ 5 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και αφορούν σε αναδιαρθρώσεις συνολικού ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου 50 χιλιάδων ευρώ.

Τρεις αιτήσεις απορρίφθηκαν ή/και αποσύρθηκαν, ενώ άλλες 6 είναι υπό εξέταση για να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις, ώστε ο Επίτροπος να προχωρήσει σε διορισμό διαμεσολαβητή», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα