Άπιαστο όνειρο το τερματικό – Ανέφικτος και ο στόχος του Ιουλίου

Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε όπως πληροφορείται το Σίγμα, η κλειστή συνεδίαση της επιτροπής ελέγχου, για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτη, για το τερματικό στο Βασιλικό,  Το οποίο όχι μόνο έχει καθυστέρησε δύο χρόνια, αλλά δεν φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί σύντομα.

Αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας στο 75%. Το χερσαίο τμήμα έχει ολοκληρωθεί κατά 45% και η πλωτή μονάδα κατά 95%.  Ωστόσο, αυτό επείγει να γίνει, όπως είπε, είναι οι επαφές με την εταιρεία και πιθανόν να ασκηθούν και

πολιτικές πιέσεις, για την ολοκλήρωσή του.

Εκεί που δόθηκε μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση είναι στο γεγονός ότι πρόκειται για ευρωπαικό έργο.

Δείτε επίσης: Υπ. Ενέργειας: Πολλά προβλήματα στο τερματικό ΦΑ που ολοκληρώθηκε το 45-50%

Στην επιτροπή έγινε επίσης αναφορά στην επιλογή της μεσολάβησης, με τις πληροφορίες να λένε ότι υπήρξε έντονη αντίδραση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Όπως δήλωσε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης έγινε αναφορά για διαδικασία μεσολάβησης, έναντι αυτής της διαιτησίας.  Ωστόσο οι πληροφορίες του Σίγμα λένε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ήταν κάθετα αντίθετη με αυτή την άποψη, καθώς η μεσολάβηση δεν λαμβάνει υπόψην τη σύμβαση.

Ο μεσολαβητής θα κληθεί να λάβει τις απόψεις των δύο διαφωνούντων. Σε αυτή την περίπτωση της κοινοπραξίας η οποία ζητεί 200 εκατομύρια ευρώ και της Κυπριακής Δημοκρατίαες, η οποία υποστηρίζει ότι τήρησε το συμβόλαιο. Ο μεσολαβητής θα κληθεί να βρει τη μέση λύση, ανεξαρτήτως των υποχρεώσεων του κάθε μέρους.

  Ενώ πάντως οι συζητήσεις τρέχουν εν τη απουσία φυσικού αερίου, ο Κύπριος καταναλωτής επιβαρύνεται με 300 εκατομύρια ευρώ σε ρύπους. Ποσό το οποίο θα μειωθεί κατά 40%, όταν τελικά το έργο ολοκληρωθεί.

  Αίσθηση προκαλεί πάντως η αναφορά του Υπουργού Ενέργειας, ο οποίος δήλωσε ότι στη Γερμανία μέσα σε έξι μήνες έγιναν 4 παρόμοια έργα.


  

Keywords
Τυχαία Θέματα