Απεβίωσε η ζωγράφος και εκπαιδευτικός Δώρα Ορφανού Φαρμακά

Απεβίωσε χθες 12 Φεβρουαρίου η ζωγράφος και εκπαιδευτικός Δώρα Ορφανού Φαρμακά σε ηλικία 86 ετών.

Όπως ανακοίνωσε το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου, η κηδεία της θα τελεστεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στις 15.00 στον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία.

Οι τεθλιμμένοι, παιδιά, εγγόνια, συγγενείς και φίλοι καλούν όσους τιμούν την μνήμη της να

παραστούν.

Αντί στεφάνων θα γίνονται εισφορές στο σύνδεσμο «Ένα Όνειρο, μια Ευχή».

Το βιογραφικό της

Η Δώρα Φαρμακά σπούδασε ζωγραφική στο St. Martins School of Art στο Λονδίνο. Δίδαξε σε Γυμνάσια, Λύκεια και στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Κύπρου.

Τα έργα της έχουν λιτότητα και γνώση. Είναι η ζωγράφος που εκφράζει τον ψυχισμό της με χαμηλούς τόνους, αγάπη και σχεδιαστική δεξιοτεχνία. Μερικά έργα καμωμένα το 1960-1967 είναι πολύ πιο αφαιρετικά. Είναι μια γνήσια και ουσιαστική ζωγραφική, με λιτή, συγκινησιακή προσέγγιση.

«Τα έργα μου χρειάζονται δουλειά ακόμα» συνήθιζε η ίδια να λέει. Ψάχνεται συνεχώς, ποτέ δεν πίστεψε ότι το έργο της έφτασε στην τελική του μορφή πράγμα που της έδινε και δίνει το έναυσμα για συνεχείς πειραματισμούς.

Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις του Ε.ΚΑ.ΤΕ και σε άλλες εκθέσεις σε γκαλερί στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Δουλειά της βρίσκεται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μονής Κύκκου, στην Κρατική Πινακοθήκη, στο Ταμιευτήριο της Έγκωμης, στην Πινακοθήκη του Δήμου Εγκωμης και σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Αγγλία και την Νέα Υόρκη. Πολλά έργα της έμειναν στο εργαστήρι της στον Καραβά.

Keywords
Τυχαία Θέματα