Απειλούν τους πρόσφυγες και νομιμοποιούν εποίκους

Χτυπήματα κάτω από τη μέση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρούν, σε παράλληλα μέτωπα, φιλοτουρκικό μπλοκ της Κομισιόν και Τουρκοκύπριοι ιδιοκτήτες γης στις ελεύθερες περιοχές. Χρησιμοποιώντας τη Δικαιοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδιώκουν αφενός να απειλήσουν με έξωση τους πρόσφυγες από συνοικισμούς και αφ' ετέρου να νομιμοποιήσουν μέσω της Ε.Ε. εποίκους.

Με την ανάληψη της εξουσίας, ο νέος πρόεδρος -όποιος κι’ αν είναι- θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύο βαρύνουσες προκλήσεις, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα

το δημογραφικό στις κατεχόμενες (και όχι μόνο) περιοχές και το προσφυγικό στις ελεύθερες περιοχές.

Κύκλοι της Κομισιόν, με σκοπό να διατηρήσουν την Άγκυρα στις ενταξιακές ράγες, επιχειρούν διά της πλαγίας να δημιουργήσουν κλίμα κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ζήτημα το οποίο -όπως όλα δείχνουν- θα τεθεί στη Σύνοδο του Ιουνίου συνδυαστικά με την πτυχή της εμβάθυνσης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – Ε.Ε.

Την ίδια, όμως, ώρα, Τουρκοκύπριοι ιδιοκτήτες γης στις ελεύθερες περιοχές κινούν αγωγές, απαιτώντας προκλητικά ξεσπίτωμα των προσφύγων από συνοικισμούς. Και όλα αυτά, συμβαίνουν ενώ συνεχίζονται και οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ.

Αποκαλυπτικά ρεπορτάζ στη «Σημερινή», που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα