Άπαντες σε ετοιμότητα για τη γεώτρηση

Ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης «West Κapella» στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω οδηγίας προς ναυτιλλομένους (ΝΑVTEX). Σύμφωνα με τη σχετική οδηγία, η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο. Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI, αναμένεται να φθάσει αύριο στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1».

Σε

μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, η Τουρκία, απάντησε χθες βράδυ με δική της Navtex, δεσμεύοντας παράτυπα για αύριο και μεθαύριο περιοχή έκτασης 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου (στα όρια των οικοπέδων 5,6,7), για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού μεταξύ 5.00 – 10.00 το πρωί.

Την ίδια ώρα πάντως, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο έχει προγραμματίσει ασκήσεις για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.

Τα σχέδια της TOTAL

Δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος", επικαλούμενο δηλώσεις στελεχών της γαλλικής TOTAL, αναφέρει πως μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια προσωπικού, αλλάζουν τα γεωτρητικά πλάνα. Στην περιοχή θα ποντιστεί υποβρύχιο ρομπότ προκειμένου να απεικονίσει τον βυθό, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Αν βρεθεί «ξηρό πηγάδι», η γεώτρηση θα ολοκληρωθεί την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά σε περίπτωση που βρεθεί κοίτασμα, θα συνεχίσει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.

Αιχμές κατά των εταιριών από Ταγίπ

ΟΙ γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να διεξαχθεί κανονικά παρά τους συνεχείς λεονταρισμούς της Άγκυρας. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως οι πόροι των υδρογονανθράκων στα ύδατα γύρω από την Κύπρο πρέπει να ανήκουν σε όλες τις πλευρές στο νησί. ενώ έκανε λόγο για «ανευθυνότητα» εκ μέρους των εταιρειών ενέργειας που, όπως είπε, «συμβαδίζουν με τους Ελληνοκύπριους στις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο». «Αυτό που περιμένουμε από οποιονδήποτε παίρνει θέση υπέρ μίας πλευράς στις εξελίξεις στην Κύπρο, είναι ότι θα πρέπει να αποφύγει βήματα που μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για νέες εντάσεις στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, εμφανίστηκε προκλητικός, τονίζοντας ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν και στην Άγκυρα.

Το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στο λιμάνι της Σινίφκης στις νότιες ακτές της Τουρκίας, προφανώς, εν αναμονή πιθανών οδηγιών.

Η Κ.Δ. θα αντιδράσει

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας, δήλωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιδράσει. Κληθείς στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες βράδυ να σχολιάσει τις τουρκικές αντιδράσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή ότι δεν θα υπάρξει η οποιαδήποτε πρόκληση που να διακινδυνεύσει τα όποια συμφέροντα, είτε των μεγάλων εταιρειών είτε των συμφερόντων του κυπριακού λαού και ούτε και να παραβλάψει και τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιδράσει η Κύπρος σε περίπτωση που υπάρχει μια τέτοια πρόκληση, ο πρόεδρος είπε ότι «το βήμα που παρέχεται στην Κυπριακή Δημοκρατία ως εκ του μεγέθους και της στρατιωτικής της δυνάμεως, δεν είναι άλλο παρά το διεθνές βήμα, η ΕΕ και βεβαίως το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θαλάσσης».

«Η Τουρκία έρχεται αργά»

Σε σχετική ανάλυσή του, ο Στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός, αναφέρει πως μετά από τα πολλά που ακούσαμε για την τεχνητή επίλυση του Κυπριακού που θα γινόταν επί της ουσίας μονομερώς, ενώ ο συνομιλητής ήταν κάθετα εναντίον, φάνηκε επιτέλους επίσημα η αλήθεια και είδαμε ότι τελικά δεν υπήρχε καμία σοβαρή στρατηγική. «Έτσι, οι εξελίξεις μέσω της κυπριακής ΑΟΖ, δεν επηρεάστηκαν από τις αποκαλύψεις της πραγματικότητας των διαπραγματεύσεων», είπε, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος έχει βάλει ισχυρούς παίκτες πάνω στη σκακιέρα που δημιούργησε το 2004 με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση .«Έτσι η Τουρκία έρχεται πολύ αργά να παίξει έναν ανούσιο ρόλο, διότι το παράθυρο ενεργειακής παρέμβασης έχει κλείσει εδώ και καιρό. Έτσι, το ενεργειακό είναι το στοιχείο της κυπριακής ΑΟΖ που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επίλυσης του κυπριακού μέσω απελευθέρωσης της περιοχής από τους βάρβαρους της εισβολής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα