Φουντώνει η συζήτηση για κατάργηση της βίζας

Μόνο με την εκπλήρωση και των 72 κριτηρίων που έχουν τεθεί θα συναινέσει η Κύπρος στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στα κράτη - μέλη την τρίτη αξιολόγηση για την πορεία υλοποίησης των κριτηρίων από την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως "Δεν μπορούν να γίνουν ειδικές εκπτώσεις για οποιαδήποτε χώρα.

Μια από αυτές τις υποχρεώσεις είναι να επιτρέψει στους κατόχους διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας να εισέρχονται στην Τουρκία χωρίς θεώρηση εισόδου ή άλλες διατυπώσεις.

Για να ληφθεί απόφαση δεν χρειάζεται ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών, αλλά ενισχυμένη πλειοψηφία. "Το θέμα δεν αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, πολλά κράτη μέλη εξέφρασαν στις 28 Απριλίου την ανάγκη η Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι κάποια κράτη μέλη θέλουν να δοθεί ευνοϊκό καθεστώς στην Τουρκία, αυτό είναι θέμα που χρειάζεται και τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο μεταξύ δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι εννέα από τα 72 κριτήρια δεν έχουν υλοποιηθεί. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει τα μέτρα που συνιστούν διάκριση σε βάρος των Κυπρίων.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times αναμένεται να γίνει μέσω διατάγματος που θα τίθεται σε ισχύ όταν δοθούν στην Τουρκία τα δικαιώματα σχετικά με τη βίζα.

Σε δηλώσεις του Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως "Η Εκπρόσωπος της Επιτροπής διέψευσε όλα τα σχετικά δημοσιεύματα. Εκείνο που αναμένουμε εμείς την Έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής και θα αποφασίσουμε ανάλογα".

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ενώ την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη τεχνοκρατών.

Keywords
Τυχαία Θέματα