Άντρος: Σε καμία περίπτωση δεν στηρίζουμε πενταμερή

Τη θέση ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δεχθεί τη διεξαγωγή πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό, αλλά μια διάσκεψη διεθνούς χαρακτήρα η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο όταν το πρόβλημα θα βρίσκεται σε τροχιά λύσης, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας στις «Τομές στα Γεγονότα» και αναφορικά με την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανέφερε

ότι όσα ειπώθηκαν είναι στη βάση της ενημέρωσης που έκανε στο Εθνικό Συμβούλιο.

«Εμείς λέμε ότι ο ΠτΔ έχει μετακινηθεί σε κάποια σημεία τα οποία μας προκαλούν ανησυχίες, αλλά δεν έχει ξεπεράσει κάποια όρια. Την ίδια στιγμή, επισημαίνουμε ότι έχει υπάρξει κάποια πρόοδος η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, αλλά αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί έχουν προχωρήσει περαιτέρω σε κάποια ζητήματα, ενώ ανοιχτά ακόμα παραμένουν κάποια τεράστια θέματα», σημειώνοντας ότι υπάρχουν κεφάλαια στα οποία δεν έχει υπάρξει ακόμα σύγκλιση.

Ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί με την ομιλία στον ΟΗΕ, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Εμείς αναμένουμε από τον κ. Αναστασιάδη με την επιστροφή του στην Κύπρο να μας ενημερώσει για τις επαφές που έκανε στη Νέα Υόρκη και για το τι ειπώθηκε και για τα θέματα της ασφάλειας και για τα θέματα των εγγυήσεων. Επίσης, μας ενδιαφέρει και η στάση των άλλων χωρών και ιδιαίτερα της Ρωσίας ».

Αναφορικά με την τριμερή συνάντηση ο κ. Κυπριανού όπως είπε, δεν περιμένει αποτελέσματα.

Σχετικά με τις δηλώσεις Ακιντζί ότι η τριμερής θα προετοιμάσει την πενταμερή, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δεχτεί την διεξαγωγή πενταμερούς, αλλά μια «διεθνή διάσκεψη», κάτι εντελώς διαφορετικό.

«Για να πάμε σε διεθνή, πρέπει να είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας και όχι να επιχειρηθεί η επιβολή θέσεων στη δική μας πλευρά», είπε.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη δημοσίευση των «κόκκινων γραμμών» του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: προς τη διεθνή κοινότητα, προς το εσωτερικό μέτωπο και στον ΠτΔ, αλλά και στην τ/κ κοινότητα.

Τέλος, αναφορικά με την υποψηφιότητα Αντρέα Χρίστου στη Λεμεσό, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι καμία πίεση δεν έχει ασκηθεί και υπενθύμισε την πολύ καλή και χρόνια σχέση του κόμματος με τον νυν Δήμαρχο Λεμεσού.

Keywords
Τυχαία Θέματα