Αντίδραση της Κυβέρνηση σε βασικές ελευθερίες και εποίκους

Σάλος προκλήθηκε από σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Σημερινή, το οποίο αποκαλύπτει έγγραφο με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου 2015, σε σχέση με τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών και του αριθμού εποίκων που θα νομιμοποιηθούν μετά τη λύση του Κυπριακού.

Το δημοσίευμα αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Κυβέρνησης, η οποία με ανακοίνωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτορα Παπαδόπουλου, αποδίδει σκοπιμότητες σε όσους διέρρευσαν το έγγραφο αυτό.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται διάψευση σε σχέση με τον ακριβή

αριθμό των εποίκων που αναμένεται να νομιμοποιηθούν μετά τη λύση του Κυπριακού, ωστόσο η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αναλογία 4:1, η οποία σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαδόπουλο, έχει συμφωνηθεί. Ο Β. Παπαδόπουλος έκανε λόγο μάλιστα σε οριστική σύγκλιση για αναλογία πληθυσμού 4:1 κατά την πρώτη ημέρα μετά τη λύση.

Η Κυβέρνηση αναφέρει επίσης ότι έχει επέλθει οριστική σύγκλιση για εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και πιο συγκεκριμένα "την πλήρη και απρόσκοπτη ενάσκηση των βασικών ελευθεριών σε όλη την επικράτεια της χώρας μας".

Έγκυρες πηγές, ωστόσο, αναφέρουν στο Σίγμα ότι παραμένουν ανοικτά πολλά κεφαλαιώδη ζητήματα σε σχέση με τα συγκεκριμένα ζητήματα. Σημαντικό στοιχείο στη διαδικασία, αποτελεί η διαφωνία ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς σε σχέση με το ποιος θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα έκδοσης αδειών εργασίας αλλά και ανανέωσής τους.

Το σημείο αυτό αποτελεί σημαντικό ζήτημα, κυρίως για τον αριθμό των Τούρκων που παραμένουν ως εργαζόμενοι στις κατεχόμενες περιοχές. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στα συγκεκριμένα άτομα θα δοθεί ανανέωση παραμονής για ακόμα πέντε χρόνια μετά τη λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα