Αντίδραση Ιταλίας για συνάντηση Πούτιν με επικεφαλής ιταλικών επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος τις Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε μέσω βιντεοκλήσης στους διευθύνοντες συμβούλους ιταλικών επιχειρήσεων ότι η Ιταλία αποτελεί εταίρο κλειδί για την Μόσχα, την ώρα που η ένταση ανάμεσα στις δυτικές χώρες και το Κρεμλίνο αυξάνεται λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης στους ιταλούς επιχειρηματίες που τελικά συμμετείχαν στην συνάντηση ότι η Ρωσία αποτελεί αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας και ότι η Ρώμη μπορεί να αγοράσει φυσικό αέριο από την Gazprom σε χαμηλότερες τιμές βάσει

μακροπρόθεσμων συμβολαίων.

Διαβάστε ακόμη: Ιταλία: Επικεφαλής εταιρειών θα «συναντηθούν» διαδικτυακά με τον Πούτιν

Ενοχλημένη, η ιταλική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τις ιταλικές εταιρείες να μην συμμετάσχουν στη σημερινή συνάντηση των επιχειρηματιών με τον ρώσο πρόεδρο που είχε ως στόχο «την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων» των δύο χωρών.

Η συνάντηση που είχε αρχικά ορισθεί για τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε με βιντεοκλήση ανάμεσα σε Μόσχα, Ρώμη και Μιλάνο. Στην αρχική λίστα των συμμετεχόντων υπήρχαν κορυφαίες ιταλικές επιχειρήσεις όπως η εταιρείες ενέργειας Enel και Eni, οι τράπεζες UniCredit και Intesa Sanpaolo, η εταιρεία ελαστικών Pirelli, η ασφαλιστική Generali...

«Η συνάντηση αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν υπάρχει ανάμειξη της κυβέρνησης σε αυτήν», δήλωσε εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης την στιγμή που οι ηγέτες των δυτικών χωρών επιταχύνουν τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ρωσικής στρατιωτικής ενέργειας κατά της Ουκρανίας και καταρτίζουν σχέδια για να οχυρώσουν την Ευρώπη απέναντι σε πιθανές διαταραχές που θα φέρει τυχόν διακοπή προμήθειας ρωσικών ενεργειακών πόρων.

Η τηλεδιάσκεψη, με την συμμετοχή 20 έως 25 εταιρειών, οργανώθηκε από το Ιταλορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Ιταλορωσική Επιχειρηματική Επιτροπή, της οποία προΐσταται ο Μάρκο Τροντσέτι Πρόβερα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ελαστικών Pirelli.

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ζήτησε ξεκάθαρα από τις εταιρείες όπου το κράτος έχει συμμετοχή όπως οι ενεργειακοί όμιλοι Enel και Eni να μην συμμετάσχουν στην συνάντηση. Ο όμιλος Eni ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα παραστεί, αλλά ο όμιλος Enel επέμεινε στην συμμετοχή του, όπως και οι εταιρείες Pirelli και Generali .

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι βασικός στόχος της συνάντησης με την ιταλική επιχειρηματική κοινότητα είναι η προώθηση των ρωσικών συμφερόντων, η συζήτηση επίκαιρων θεμάτων εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ιταλία και την Ρωσία, καθώς και οι προοπτικές διεύρυνσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ επιχειρηματιών των δύο χωρών.

«Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας, της Βιομηχανίας, των φιλικών προς το Περιβάλλον Τεχνολογιών και τον χρηματοπιστωτικό τομέα», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η Ιταλία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας το 2020. Οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών κατά τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους ήταν αυξημένες κατά 44% σε σχέση με το ίδιος διάστημα του 2020.

Η ιταλική οικονομία, με μεγάλη εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου, είναι επιβαρυμένη από χρόνιο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου με την Ρωσία: το 2019, οι εισαγωγές ρωσικών προϊόντων στην Ιταλία αυξήθηκαν στα 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο διπλάσιο των ιταλικών εξαγωγών προς την Ρωσία (7,9 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί τον φετινό χειμώνα και υπάρχουν υποψίες ότι η Ρωσία εκμεταλλεύθηκε τις εντάσεις στις αγορές ενέργειας για να μειώσει την προσφορά και να ωθήσει προς τα επάνω τις τιμές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα