Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τις "υπηκοότητες"

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει στα κατεχόμενα η αναφορά του Σερντάρ Ντενκτάς, “υπουργού δημοσιονομικών” και “αναπληρωτή πρωθυπουργού”, προχθές στη “βουλή” ότι η “κυβέρνηση” ΚΕΕ – ΔΚ έχει παραχωρήσει 7.200 “υπηκοότητες” και “εαν χρειαστεί να γίνουν 27.000 θα γίνουν. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα”.

Η παραχώρηση “υπηκοοτήτων” είναι παρέμβαση στη δημοκρατική πολιτική και τις “εκλογές” και όποιος σιωπήσει έναντι αυτού του θέματος θα είναι υπόλογος στην ιστορία, ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν

Ερχιουρμάν. Σύμφωνα με τη δήλωση Ντενκτάς, είπε, η “κυβέρνηση” ΚΕΕ – ΔΚ έδινε 700 “υπηκοότητες” το μήνα και εάν αληθεύει σημαίνει ότι η “κυβέρνηση” έχει αυξήσει την επιρροή της σε ενδεχόμενες εκλογές κατά 10% (σσ αντιστοιχία αριθμού παραχώρησης “υπηκοοτήτων” με τον αριθμό των ψηφοφόρων).

“Δεν μπορείς να βάλεις υποθήκη το μέλλον αυτού του τόπου. Αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της αντιπολίτευσης. Πρέπει και οι οπαδοί του ΚΕΕ και ΔΚ να διερωτηθούν γι` αυτό στο όνομα των παιδιών τους.Να μην περιμένει κανείς να μείνουμε σιωπηλοί”, ανέφερε ο κ. Ερχιουρμάν.

“Αυτό το θέμα είναι μια ντροπή της ανθρωπότητας” ήταν η απάντηση σήμερα μέσω τηλεοπτικής εκπομπής του Σερντάρ Ντενκτάς. Είπε πως πρόκειται για ευαίσθητο ζήτημα και δεν πρέπει να τυγχάνει εκμετάλλευσης. Άτομα που είχαν και τις 11 συνεχόμενες σφραγίδες εργασίας που χρειάζονται, είναι καθαροί ιατρικά και βάζουν κοινωνικές ασφαλίσεις έγιναν “υπήκοοι”, ανέφερε με απόφαση του “υπουργικού συμβουλίου” ενώ τέτοιο δικαίωμα είχαν και άτομα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ και έκλεισαν τα 18 τους χρόνια.

Εξηγήσεις σε ποιους, πότε και με ποιο αιτιολογικό δόθηκαν “υπηκοότητες” ζήτησε από τα κόμματα Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικό, ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ.

Η “κυβέρνηση” ΚΕΕ – ΔΚ συνήθισε να δίδει ανάλογα με τα κέφια της “υπηκοότητες” στο παρελθόν και το επανέλαβε τον τελευταίο χρόνο, ανέφερε ο κ. Οζγιγίτ, κάνοντας λόγο για πολιτική εκμετάλλευση, αδιαφάνεια και αδικία. Ο “νόμος”, πρόσθεσε, πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να μην αφήνεται η εφαρμογή του σχετικά με την παραχώρηση “υπηκοοτήτων” στο τι θέλουν οι πολιτικοί.

Η πολιτική παραχώρησης “υπηκοοτήτων” δεν μπορεί να γίνεται ανάλογα με το κέφι του καθενός, αλλά να λαμβάνονται υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο πληθυσμός και η δημογραφική δομή, σημείωσε, παρατηρώντας ότι αυτό το θέμα ενδιαφέρει και στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του ΚΕΚ, Ιζέτ Ιζτζιάν είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η δήλωση Ντενκτάς, έκανε λόγο για πολιτική εκμετάλλευση και προσπάθεια της “κυβέρνησης” ΚΕΕ – ΔΚ να κερδίσουν τη στήριξη που έχασαν με την πολιτικά ανήθικη διοίκησή τους.

Σε γραπτή του δήλωση σήμερα ο κ. Ιζτζιάν αναφέρει ότι η “κυβέρνηση” ΚΕΕ – ΔΚ ενεργεί με βάση τις εντολές της κυβέρνησης ΑΚΡ που επιτίθεται ενάντια στην ταυτότητα και την ύπαρξη της τ/κ κοινότητας. Κάλεσε δε όπως η “βουλή” προχωρήσει στην αλλαγή του υφιστάμενου “νόμου” για τις “υπηκοότητες”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα