Αντιδράσεις σε κατεχόμενα πυροδοτεί η συμφωνία Λ/σιας-Καίρου

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων με την υπογραφή της συμφωνίας για το φυσικό αέριο που θα υπογραφεί μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου, αναφέρει με σημερινή ανακοίνωσή του ο Μπαρίς Μπουρτζιού.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη σχολίασε τα δημοσιεύματα για την επίσκεψη του Αιγύπτιου Υπουργού Πετρελαίου

στη Λευκωσία και την υπογραφή μιας συμφωνίας για την πώληση φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο με την “ε/κ διοίκηση”, όπως αναφέρει η γραπτή δήλωση του κ. Μπουρτζιού, προσθέτοντας ότι “οι ενεργειακές πηγές στο περιβάλλον της Κύπρου είναι κοινός πλούτος Ε/κ και Τ/κ”.

Χωρίς να λαμβάνει υπόψη της αυτή την πραγματικότητα, υποστηρίζει ο Μπαρίς Μπουρτζιού, η “ε/κ διοίκηση” προβαίνει σε "μονομερείς" πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις για την εξόρυξη και εμπορία αυτών των πηγών, "πράγμα που φέρει την έννοια της παραβίασης των κοινών δικαιωμάτων των Τ/κ και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό."

“Σε μια κρίσιμη περίοδο που έχουμε εντατικοποιήσει τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος πρέπει να είμαστε μακριά από προσεγγίσεις που, δηλητηριάζοντας τη διαδικασία, αυξάνουν την ένταση. Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι στο πρόσφατο παρελθόν παρόμοιες αρνητικές ενέργειες διέλυσαν το τραπέζι (των συνομιλιών)”.

Κάνοντας αναφορά στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ και το σχεδιασμό μεταφοράς του ισραηλινού αερίου μέσω της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Μπουρτζιού αναφέρει ότι το πιο ωφέλιμο και το πιο λογικό είναι να βρεθεί άμεσα λύση στο Κυπριακό και το κυπριακό φυσικό αέριο, μαζί με το ισραηλινό, να φτάσει στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας. Ένας τέτοιος σχεδιασμός θα είναι ωφέλιμος για όλες τις πλευρές και χωρίς αμφιβολία θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, κατέληξε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα