Αντιδράσεις παγκοσμίως για τη γκαγκστερική δολοφονία Νεμτσόφ

Σωρεία αντιδράσεων, κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκάλεσε η γκανγκστερική δολοφονία του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπόρις Νεμτσόφ, στη Μόσχα, κοντά στο Κρεμλίνο, το βράδυ της Παρασκευής. Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν λόγο για ειδεχθή δολοφονία και καλούν τον Πούτιν να διενεργήσει διαφανή έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

Την ίδια ώρα, ο πρώην σοβιετικός πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα, δηλώνοντας με νόημα πως ορισμένες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν το φόνο

για να απαλλαγούν από τον Πούτιν.

Για «δειλή δολοφονία» κάνει λόγο η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως είναι "καταθορυβημένη" από τη "δειλή δολοφονία" του ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπόρις Νεμτσόφ και κάλεσε τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν να εξασφαλίσει ότι το έγκλημα θα διαλευκανθεί πλήρως.

Σε ανακοίνωσή της, η καγκελάριος υπογράμμισε "το θάρρος του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος δεν είχε πάψει να εκφράζει δημοσίως τις επικρίσεις του εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής", σύμφωνα με την ίδια πηγή. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε "θλιμμένος και οργισμένος", προσθέτοντας πως είναι επίσης "σοκαρισμένος, όπως πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία", απ' αυτή την "εν ψυχρώ" δολοφονία.

Για ειδεχθή δολοφονία μιλά ο Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την "ειδεχθή δολοφονία" του Νεμτσόφ, χαιρετίζοντας τη μνήμη ενός "θαρραλέου και άοκνου υπερασπιστή της δημοκρατίας"."Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδικάζει την ειδεχθή δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, η οποία διαπράχθηκε αυτή τη νύκτα στη Μόσχα", αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο και στην οποία προστίθεται: "Ο Μπόρις Νεμτσόφ ήταν ένας θαρραλέος και άοκνος υπερασπιστής της δημοκρατίας και ένας επίμονος μαχητής κατά της διαφθοράς".

Διαφανή έρευνα ζητεί η ΕΕ

H επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε σήμερα την «αγανάκτησή» της για τη «στυγνή δολοφονία» του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπόρις Νεμτσόφ καλώντας τις ρωσικές αρχές να διεξαγάγουν μια «πλήρη, ταχεία και διαφανή» έρευνα.

Ο Νεμτσόφ ήταν ένας «ένθερμος υποστηρικτής μιας σύγχρονης ρωσικής Ομοσπονδίας, ευημερούσας και δημοκρατικής, ανοιχτής σε ολόκληρο τον κόσμο» τόνισε η Φεντερίκα Μογκερίνι. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τις ρωσικές αρχές να διεξαγάγουν μία πλήρη, ταχεία και διαφανή έρευνα» προκειμένου «να οδηγήσουν σύντομα τους ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης» προσέθεσε η Μογκερίνι.

Μήνυμα Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προς πολλούς αποδέκτες

Στο μεταξύ, στη Μόσχα, όπου μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για το φόνο, ο πρώην σοβιετικός πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα."Ορισμένες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον φόνο για δικό τους όφελος. Αυτό που σκέπτονται είναι πώς θα απαλλαγούν από τον Πούτιν", δήλωσε ο Γκορμπατσόφ.Από την πλευρά του, ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ δήλωσε πως ο φόνος καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαφωνούντες σε μια χώρα, στην οποία ο Πούτιν απαιτεί πλήρη αφοσίωση."Στην ατμόσφαιρα μίσους και βίας του Πούτιν, στο εξωτερικό και μέσα στη Ρωσία, η αιματοχυσία είναι η προϋπόθεση για να επιδείξεις αφοσίωση, ότι είσαι με την ομάδα", ανέφερε ο Κασπάροφ σε καταχώρισή του στο Twitter."Το θέμα δεν είναι αν έδωσε ο Πούτιν τη διαταγή να δολοφονηθεί ο Μπόρις Νεμτσόφ. Το έκανε η δικτατορία του Πούτιν. Η προπαγάνδα του 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα περί εχθρών του κράτους", πρόσθεσε ο Κασπάροφ.Μια άλλη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, η Ξένια Σόμπτσακ, δήλωσε πως ο Νεμτσόφ ετοίμαζε μια έκθεση για την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.Το Κίεβο αποτίει φόρο τιμής στον Νεμτσόφ

Στο μεταξύ, η Ουκρανία απέτισε φόρο τιμής στον Νεμτσόφ, με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο να τον χαρακτηρίζει "φίλο" και "γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία", οι οποίες είναι σήμερα αντιμέτωπες σε μια χωρίς προηγούμενο σύγκρουση.

"(Ο Μπόρις Νεμτσόφ) ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και η γέφυρα αυτή καταστράφηκε από τους πυροβολισμούς ενός δολοφόνου. Πιστεύω πως αυτό δεν έγινε τυχαία", έγραψε ο ουκρανός πρόεδρος στο λογαριασμό του στο Facebook.

"Θυμάμαι το χαμόγελό του, τις θαρραλέες πράξεις του. Ήταν ένα απ' αυτά τα λίγα πρόσωπα που μπορείς να αποκαλείς φίλους".

Το κόμμα Μπατκίβστσινα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο καταδίκασε "την άγρια δολοφονία (...) ενός από τους σπάνιους δημοκράτες και λογικούς πολιτικούς της Ρωσίας" ο οποίος "δεν φοβόταν να επικρίνει το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν".

Το Μπατκίβστσινα υπενθυμίζει πως ο Μπόρις Νεμτσόφ υποστήριζε την ουκρανή πιλότο και βουλευτή αυτού του κόμματος Νάντια Σαβτσένκο, η οποία είναι φυλακισμένη στη Ρωσία και πραγματοποιεί απεργία πείνας."Η Ρωσία έχασε μια εξέχουσα προσωπικότητα η οποία αρνούνταν να ζει γονατισμένη", έγραψε από την πλευρά του στο λογαριασμό του στο Twitter ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Σημειώνεται ότι μερικές ώρες πριν δολοφονηθεί, ο Νεμτσόφ είχε καλέσει τους Ρώσους από τη συχνότητα του ανεξάρτητου ραδιοσταθμού «Ηχώ της Μόσχας να διαδηλώσουν αύριο, Κυριακή, εναντίον της "επίθεσης του Βλαντίμιρ Πούτιν" στην Ουκρανία και για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη φιλορωσική ανατολική Ουκρανία, όπου η σύγκρουση έχει στοιχίσει σε δέκα μήνες τη ζωή 5.800 ανθρώπων.Οι πιθανοί δολοφόνοι σε βίντεο της τροχαίαςΣε μια άλλη εξέλιξη, το τηλεοπτικό δίκτυο LifeNews TV έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, από κάμερα παρακολούθησης της τροχαίας και συγκεκριμένα από κεντρικό δρόμο κοντά στο Κρεμλίνο.Στο βίντεο φαίνεται ένα άσπρο αυτοκίνητο, με τους πιθανούς δολοφόνους του Νεμτσόφ, καθώς περνούν από το σημείο περίπου δυο λεπτά μετά την εν ψυχρώ δολοφονία.Η αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες διέφυγαν από το συγκεκριμένο δρόμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα