Αντι-Ερντογανική εκστρατεία μετά την έκκληση για έρανο για τον κορωνοϊό

Μία μεγάλη διαδικτυακή «αντι-Ερντογανική» εκστρατεία έχει ξεκινήσει στην Τουρκία εδώ και 24 ώρες μετά την έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν για δημιουργία ταμείου βοηθείας υπέρ των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος της χώρας κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη. 

Οι επικριτές της «Εκστρατείας Εθνικής Αλληλεγγύης» που κήρυξε ο Τούρκος πρόεδρος, μέσω του hashtag στο Twitter #ZırnıkYok, «Δεν υπάρχει δεκάρα»

στα ελληνικά, κατηγορούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον πολυέξοδο τρόπο ζωής του, επειδή δεν προσφέρει περισσότερα από τα δικά του έσοδα στην εκστρατεία και βασίζεται σε δημόσιες δωρεές.

Το hashtag δημιούργησε ο Τούρκος δημοσιογράφος, Χακάν Γκιούλσεβέν, ο οποίος συνελήφθη αμέσως μετά.

 «Πούλησε το παλάτι σου και ζήσε με τιμή», έγραψε ένας χρήστης του Twitter, αναφερόμενος στο πολυτελές 1150 δωματίων προεδρικό μέγαρο του Ερντογάν, που κοστίζει 615 εκατομμύρια δολάρια.

Από τα βέλη των επικριτών του Ερντογάν δεν ξέφυγε ούτε η σύζυγός του Εμινέ.

«Αν η κα. Εμινέ Ερντογάν δωρίσει αυτή την τσάντα, τότε θα κάνω κι εγώ δωρεά», έγραψε άλλος, αναρτώντας φωτογραφία της πρώτης κυρίας της Τουρκίας με την τσάντα Hermes, αξίας 50 δις. δολαρίων.

Ο Ερντογάν δέχεται έντονη κριτική και για την υποστήριξη που έστειλε σε χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, με πολλοί να λένε ότι η βοήθεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην καταπολέμηση της μάχης της Τουρκίας εναντίον του COVID-19.

Ένας άλλος χρήστης του Twitter ανήρτησε μια παλιά προειδοποίηση της αστυνομίας, που συνιστούσε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί απέναντι σε απατεώνες που προσποιούνται τους κυβερνητικούς αξιωματούχος για να αποσπούν χρήματα από τα θύματά τους.

Μεγάλες τουρκικές εταιρείες, όπως ο ΟΤΕ της Τουρκίας, Türk Telekom, ή εταιρεία ενέργειας BOTAŞ, ανακοίνωσαν μεγάλες δωρεές στην κυβερνητική εκστρατεία.

«Η BOTAŞ σχεδιάζει να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων της για να ανταπεξέλθει στη δωρεά», καταγγέλλει η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σερά Καντιγκίλ, αναρτώντας σχετικό μήνυμα της εταιρείας προς τους υπαλλήλους της.

Η βουλευτής προτρέπει μάλιστα τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε καταγγελία, αν αρνηθούν να συμμετάσχουν με το μισθό τους στην εκστρατεία και τους θέσουν σε μαύρη λίστα.

Ο Τούρκος σχεδιαστής μόδας, ο οποίος έχει διωχθεί στο παρελθόν για την κριτική του προς την κυβέρνηση Ερντογάν, Μπαρμπαρός Σανάλ, ανήρτησε φωτογραφία του κάνοντας αέρα με εκατόλιρα και γελώντας ειρωνικά, την ώρα που απολαμβάνει ένα δείπνο σε εστιατόριο.

Τούρκοι οικονομολόγοι: Η Τουρκία δεν έχει οικονομικούς πόρους να πολεμήσει την πανδημία

Τούρκοι οικονομολόγοι παραδέχονται ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για να συγκρατήσει την «παλίρροια» της επιδημίας του κορωνοϊού και για αυτό το λόγο στρέφεται προς δημόσιες δωρεές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

«Η κυβέρνηση εξάντλησε τους πόρους του κρατικού ταμείου το 2019 και δεν έχει πλέον άλλους πόρους», σύμφωνα με τον Τούρκο οικονομολόγο και συγγραφέα, Μουσταφά Σονμέζ, που μίλησε στην τουρκική υπηρεσία της DW.

Ο Σονμέζ υποστηρίζει ότι τα οικονομικά στοιχεία της Τουρκίας θα έπρεπε να είναι διαφανή, όπως σε άλλες χώρες.

«Η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να τυπώσει χρήμα»

«Γιατί το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν το κάνει, όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος το κάνει; Γιατί το ΑΚΡ ξέμεινε από μπαρούτι τη διετία 2018-2019. Οι πόροι του δημόσιου τομέα εξαντλήθηκαν, προκειμένου η κρίση το 2018 να μην γίνει βαθύτερη», εξηγεί ο Τούρκος οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι η μόνη κίνηση που μπορεί να κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι η αντιστάθμιση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό. «Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να τυπώσει χρήμα η Κεντρική Τράπεζα», δηλώνει ο Σονμέζ.

Ο Τούρκος οικονομολόγος στηλιτεύει επίσης την αντίληψη της κυβέρνησης ότι η επιδημία αποτελεί μία «βραχυπρόθεσμη καταιγίδα» που θα περάσει.

Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα το 2018, ύστερα από τη διπλωματική διαμάχη μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον για την σχεδόν δύο χρόνια κράτηση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον. Η Τουρκία από τότε αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αποπληρωμή των οφειλών της σε ξένο νόμισμα.

Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ακόμη το μέγεθος της κατάστασης

Οι μακροοικονομικοί δείκτες, ειδικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ήταν ήδη σε άσχημο επίπεδο πριν από την επιδημία και τώρα απειλούν την τουρκική οικονομία, δήλωσε ο καθηγητής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αλτίνμπάς, Χαϊρί Κοζάνογλου.

«Είναι καιρός να ανταποκριθούμε στις βασικότερες ανάγκες των πολιτών, συγκεντρώνοντας όλους τους δημόσιους πόρους και να ξεπεράσουμε την κρίση με την ελάχιστη ανθρώπινη ζημία, αφήνοντας κατά μέρος τις ανησυχίες για το αν το δημοσιονομικό έλλειμμα διογκώνεται ή ο πληθωρισμός αυξάνεται», ανέφερε.

Ο Κοζάνογλου πιστεύει ότι όσοι διαχειρίζονται την τουρκική οικονομία δεν έχουν ακόμη καταλάβει το μέγεθος της κατάστασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα