Ανταλλαγή πυρών για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την επιδότηση υπογόνιμων ζευγαριών για εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς, παρά τις εξαγγελίες, φαίνεται ότι το μέτρο δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα τα παράπονα και οι καταγγελίες να είναι πολλά.

Το εν λόγω ζήτημα παίρνει επιπλέον διαστάσεις, αν ληφθεί υπ' όψιν το δημογραφικό πρόβλημα της Κύπρου, με τις στατιστικές να δείχνουν ότι ο πληθυσμός «γερνάει» και δεν αναπληρώνεται από νέες γεννήσεις.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κωστάκης Κωνσταντίνου ανέφερε ότι προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια αυτά να λυθούν, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο τείνει να στηρίξει τα συγκεκριμένα ζευγάρια, βάσει αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα που έχουν προκύψει και εμποδίζουν την υλοποίηση του μέτρου στήριξης, αφορούν σε διαδικαστικά και λογιστικά ζητήματα και όχι σε οικονομικά, όπως έχει αφεθεί να εννοηθεί.

«Υπάρχει κονδύλι, υπάρχει ζήτημα που είναι εκεί και απασχολεί, αλλά περισσότερο είναι ζητήματα τεχνικής φύσεως, τα οποία πολύ σύντομα θα λυθούν, σύμφωνα με τις υποσχέσεις που έχουμε λάβει», είπε και πρόσθεσε ότι γίνεται μια διαδικασία ώστε να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν.

Υποστήριξε, δε, ότι στην επιτροπή έχει συζητηθεί το ζήτημα της καθυστέρησης της καταβολής της συγκεκριμένης ενίσχυσης και αναζητούνται λύσεις.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης και μέλος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Γιώργος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση «την πάτησε», όπως έγινε λίγα χρόνια πριν, με το Ταμείο να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των υπογόνιμων ζευγαριών, με αποτέλεσμα αρκετά από τα ζευγάρια να καλούνται να κάνουν υπομονή μέχρι την ψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Όπως είπε, επρόκειτο για πάνω από 100 ζευγάρια, υπογραμμίζοντας ότι η ψυχολογία αυτών των ανθρώπων, όπως ήταν φυσικό, ήταν σε κακό επίπεδο.

«Με το αναθεωρημένο σχέδιο το οποίο άρχισε να ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2017 και προβλέπει για ζευγάρια που είναι δικαιούχα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο δημόσιο, επιχορήγηση ύψους 2.500 ευρώ για κάθε προσπάθεια, την ώρα που προηγουμένως ήταν 1.281 ευρώ, μέχρι τις τρεις προσπάθειες», σημείωσε.

Τόνισε, δε, ότι το πρόβλημα ήταν και είναι ότι ο προϋπολογισμός του 2017 έγινε τον Δεκέμβριο του 2016, με αποτέλεσμα, όταν αυξήθηκε το συγκεκριμένο ποσό, να δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα.

«Τα λεφτά αυτά στο ταμείο έχουν τελειώσει, όπως με έχουν πληροφορήσει, από τον Ιούνιο του 2017. Άρα, αυτά τα ζευγάρια θα περιμένουν στο ακουστικό μέχρι να εξευρεθεί άλλο ποσό», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει για το 2018 να αυξηθεί το ποσό για τα συγκεκριμένα ζευγάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα