Ανόρθωση: Βλέπει άλλη φιγούρα στον καθρέφτη

Ο Ανδρέας Παντελή είχε δηλώσει τον περασμένο Μάιο στη «Σ» ότι η Ανόρθωση πρέπει να ξεφύγει από τη μιζέρια των τελευταίων ετών. Ψήλωσε τον πήχη μέχρι εκεί που έπρεπε, ζητώντας εμπιστοσύνη και συστήνοντας υπομονή. Ξεκάθαρα η τάση έδειχνε από το καλοκαίρι ότι η «Κυρία» βάδιζε με σταθερά βήματα. Κράτησε λίγους, αλλά ουσιαστικά τους καλύτερούς της παίκτες, έκανε ψώνια

απ' όλα τα ράφια βάσει προϋπολογισμού, άπλωσε το χέρι της στα πάνω (ράφια) για να ενισχυθεί σε συγκεκριμένο σημείο. Το αποτέλεσμα φαίνεται ξεκάθαρα.

Στο χτίσιμο μίας νέας ομάδας, η άμυνα είναι αυτή που πρέπει πρώτα απ' όλα να λειτουργήσει, να φέρει ασφάλεια και βάση για ανέλιξη. Με Αρούς, Σίντεφελντ, Πράνιτς, Ντουγκλάο, αλλά και με την εξαιρετική ανασταλτική δουλειά των κεντρώων (Βίκτορ, Σιβού, Οικονομίδης), η «Κυρία» το πέτυχε. Μπορεί να μην έχει την καλύτερη οπισθοφυλακή στο πρωτάθλημα, αλλά τα έξι γκολ (2η καλύτερη) παθητικό σε 11 παιχνίδια και το 0,54 γκολ ανά αγώνα είναι ένα εξαιρετικό νούμερο.

Είναι νούμερο πρωταγωνίστριας. Άλλο ένα σημείο αναφοράς σε ομάδες που χτίζονται σχεδόν από το μηδέν, είναι η ικανότητα στις στατικές φάσεις. Η Ανόρθωση είναι η πιο επικίνδυνη και αποτελεσματική ομάδα σε εκτελέσεις κόρνερ ή κοντινών φάουλ και με αυτό τον τρόπο βρήκε λύσεις στο μουδιασμένο ξεκίνημα της επιθετικής γραμμής ή καλύτερα των επιθετικών της. Τα 16 γκολ σύνολο σε 11 αγώνες δεν είναι και ιδιαίτερα καλό στατιστικό, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι τα 5 από τα 16 μπήκαν στον τελευταίο αγώνα. Μέχρι τη 10η αγωνιστική, σκόραρε ένα γκολ και κάτι ψιλά ψιλά ανά παιχνίδι. Όμως ο αγώνας με τον Ολυμπιακό και το χατ-τρικ του Καμαρά ήταν ένα ξέσπασμα. Αναμένεται δε ότι θα βρουν δίχτυα συντόμως ο Σισέ και κυρίως ο αποδεδειγμένος killer Άλβες. Από την άλλη, ακόμη και με 16 γκολ, είναι καλύτερη από την περσινή της επίδοση σε 11 αγωνιστικές. Η Ανόρθωση, εκτός φυσικά από αυτή καθαυτή την αγωνιστική εικόνα, έχει βελτιωθεί σε όλες τις κατηγορίες σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Επιθετικά έχει 3 γκολ παραπάνω.

Στη φετινή χρονιά σκόραρε στα 10 από τα 11 παιχνίδια, πέρσι είχε 8 στα 11. Φέτος κράτησε σε πέντε αγώνες το μηδέν παθητικό, πέρσι σε τέσσερεις (τρεις με λευκή ισοπαλία), αλλά είχε δεχτεί 14 γκολ, περισσότερο από τα διπλάσια σε σχέση με την τρέχουσα χρονιά. Πέρσι τέτοια εποχή ήταν 1η στο… 2ο γκρουπ με 14 βαθμούς, φέτος είναι στην κορυφή της βαθμολογίας με 23. Και αυτό γιατί πέτυχε τρεις νίκες παραπάνω και έχει τρεις ήττες λιγότερες. Είναι επίσης αήττητη σε ντέρμπι (μία νίκη, τρεις ισοπαλίες), ενώ πέρσι (πάλι είχε δώσει τέσσερα ντέρμπι στο αντίστοιχο διάστημα) είχε δύο ισοπαλίες και δύο ήττες. Προσθέστε και την άρνησή της να… παραδοθεί με τα πολλά γκολ στα τελευταία λεπτά (ανέτρεψε σε βάρος της δεδομένα με Αλκή, ΑΕΚ, Απόλλωνα, Εθνικό, Ομόνοια) τσιμπώντας 7 πολύτιμους βαθμούς στα τελευταία στάδια.

Η επιμονή σημαίνει καλή κουλτούρα και μεγάλη αυτοπεποίθηση. Και αυτό το χρειάζεται όσο όλα τα προηγούμενα (άμυνα, καλές στατικές φάσεις, δέσιμο), μία ομάδα που άλλαξε άρδην και προσπαθεί να επιστρέψει εκεί που της αξίζει.

ΟΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ 2016-17 / 2017-18

ΝΙΚΕΣ 3 6
ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ 5 5
ΗΤΤΕΣ 3 0
ΣΥΝΤ. ΓΚΟΛ -1 +10
ΒΑΘΜΟΙ 14 23

Keywords
Τυχαία Θέματα