Άνοιξε πάλι ο φάκελος για τον θάνατο της Οξάνα Ράντσεβα

Ανοίγει ξανά, μετά από 15 χρόνια, ο φάκελος για τον μυστηριώδη θάνατο της Οξάνα Ράντσεβα στις 28 Μαρτίου 2001 στη Λεμεσό.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού άρχισε ξανά χθες τις εργασίες του για την εκδίκαση του θανάτου της 20χρονης γυναίκας από τη Ρωσία, η οποία ήρθε στην Κύπρο στις 16 Μαρτίου του 2001 προκειμένου να εργαστεί ως χορεύτρια σε καμπαρέ, αλλά εννιά μόλις ημέρες αργότερα βρέθηκε νεκρή λόγω πτώσης της από το μπαλκόνι της

πολυκατοικίας που διέμενε.

Για την υπόθεση βρίσκονται ως κατηγορούμενοι ενώπιον του δικαστηρίου δύο πρώην αστυνομικοί, καθώς και ο τότε εργοδότης της.

Η υπόθεση

Στις 28 Μαρτίου 2001, ο πατέρας της Ρωσίδας χορεύτριας προσέφυγε στο κυπριακό δικαστήριο για τον ανεξήγητο θάνατο της κόρης του.

Για την εν λόγω υπόθεση η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο για παραβίαση του άρθρου περί δικαιώματος στη ζωή, για τη διεξαγωγή αναποτελεσματικής έρευνας αλλά και για παραβίαση των άρθρων περί απαγόρευσης της δουλείας, της καταναγκαστικής εργασίας και του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι για την ίδια υπόθεση, το ΕΔΑΔ έχει καταδικάσει και τη Ρωσία, όσον αφορά στην παραβίαση του άρθρου περί απαγόρευσης της δουλειάς και της καταναγκαστικής εργασίας.

Το ΕΔΑΔ στην απόφασή του αναφέρει ότι η Οξάνα Ράντσεβα βρέθηκε στην Κύπρο στις 16 Μαρτίου 2001, έχοντας βίζα παραμονής για λόγους εργασίας ως καλλιτέχνιδα, αλλά τρεις ημέρες αργότερα εγκατέλειψε το καμπαρέ όπου εργαζόταν, καθώς και το σπίτι που διέμενε προσωρινά. Πίσω της, άφησε ένα σημείωμα στο οποίο ανέφερε ότι επιθυμούσε να επιστρέψει στη Ρωσία.

Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του καμπαρέ κατάφερε να την εντοπίσει σε κάποιο μαγαζί της Λεμεσού, την οδήγησε στην Αστυνομία και ζήτησε την κήρυξη της παραμονής της ως «παράνομη», με την Αστυνομία να ζητά από τους δύο να προσέλθουν εκ νέου την επόμενη ημέρα προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα.

Η Ράντσεβα βρέθηκε νεκρή στις 28 Μαρτίου, στις 18:00. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο θάνατος επήλθε από πτώση από μπαλκόνι, με τη νεκροψία να επιβεβαιώνει ότι σκοτώθηκε από την πτώση. Επιπλέον, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, στην απόφασή του αναφέρει ότι η Ράντσεβα σκοτώθηκε «κάτω από συνθήκες που θυμίζουν περίεργο ατύχημα», με υποψίες ότι επιχείρησε να διαφύγει από το διαμέρισμα όπου την είχαν εγκλωβίσει. Σύμφωνα με το Δικαστήριο ωστόσο, από τα στοιχεία, αυτό δεν επιβεβαιώνει ποινική ευθύνη άλλου για τον θάνατό της.

Έτσι, μετά την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, προχώρησε στον διορισμό ποινικών ανακριτών για τη διερεύνηση της υπόθεσης και συγκεκριμένα κατά πόσο προκύπτουν ποινικές ευθύνες.

Τα συμπεράσματα στα οποία έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει οι ποινικοί ανακριτές Παναγιώτης Πελαγίας και Ονησίφορος Ιωάννου, οδήγησαν τη Νομική Υπηρεσία στη δίωξη των δύο Αστυνομικών και στον πρώην ιδιοκτήτη του καμπαρέ, όπου η Ράντσεβα εργαζόταν.

Ποιες οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Οι δύο πρώην αστυνομικοί έρχονται αντιμέτωποι με κατηγορίες που αφορούν σε κατάχρηση εξουσίας στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους, ενώ ο ιδιοκτήτης του καμπαρέ κατηγορείται για απαγωγή και περιορισμό του θύματος.

Χθες, κατά την ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο Λεμεσού, κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ο ποινικός ανακριτής Παναγιώτης Πελαγίας, δίνοντας στοιχεία, μαρτυρικό υλικό και καταθέσεις εμπλεκόμενων προσώπων.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πανίκος Αβραμίδης και οι συνήγοροι υπεράσπισης των τριών κατηγορουμένων δεσμεύθηκαν να καταθέσουν στην ακρόαση κοινό σημείωμα με όσα από τα γεγονότα παραδέχονται.

Συνέχεια στην υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου θα δοθεί στις 12, 19 και 20 Οκτωβρίου.

Keywords
Αναζητήσεις
οξανα ραντσεβα
Τυχαία Θέματα