Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για τα εξοπλιστικά

Άνοιξε τελικά ο ασκός του Αιόλου για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Στον απόηχο των σοβαρότατων καταγγελιών Περδίκη στην εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι, αποκαλύπτουμε σημερινής ημερομηνίας έγγραφο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που εστάλη στη Βουλή, με το οποίο αφήνονται σοβαρότατες αιχμές για τη διαδικασία αγοράς το 2008, πέντε ελικοπτέρων τύπου Agusta, 3 για την Ε.Φ και 2 για την αστυνομία, αιχμές που ακουμπούν προσωπικά την πρώην Γενική Ελέγκτρια,

νυν ΔΚΤ, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, στην οποία αποδίδεται ονομαστικά φερόμενη απόκρυψη στοιχείων από την Επιτροπή Άμυνας, με αποτέλεσμα να αγοραστούν τα 3 στρατιωτικά ελικόπτερα έναντι 45 εκ. ευρώ, αντί για 12 εκ. που ήταν η εκτιμώμενη δαπάνη.

Ουσιαστικά με την ανακίνηση του θέματος σε πολιτικό επίπεδο, ο Διευθυντής Τεχνικού Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Αντρέας Χασαπόπουλος έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τον προϊστάμενο του, Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι το 2008 είχε κάνει έρευνα αγοράς και ετοίμασε σημείωμα προς την τότε προϊστάμενη του, με το οποίο κατήγγελλε πως οι τιμές που θα αγοράζονταν τα ελικόπτερα ήταν αδικαιολόγητα ψηλές.

Μάλιστα όπως φαίνεται και στα έγγραφα, με χειρόγραφη σημείωση η κα. Γιωρκάτζη επιβράβευσε τον κ. Χασαπόπουλο για το εμπεριστατωμένο της μελέτης του. Ωστόσο, καταγγέλλει τώρα ο ίδιος, στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ε.Α η Γ.Ε δεν έθεσε το σημείωμα ενώπιον των βουλευτών με αποτέλεσμα να αποδεσμευτούν σχεδόν διπλάσια εκατομμύρια από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί.

Αρκούντως δηκτική είναι η τελευταία παράγραφος του σημειώματος. Αναφέρει επί λέξει:

«Θεωρώ ότι η όλη στάση της και οι αναφορές της - σε σύγκριση με το περιεχόμενο του σημειώματος μου - ήταν παραπλανητικές για την Επιτροπή Άμυνας και το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τα πρακτικά της συνεδρίας. Καθώς και από το ότι δεν κατέθεσε το σημείωμα μου, αλλά περιορίστηκε σε αποσπασματικές και επιλεκτικές αναφορές που δεν αποτύπωναν την ουσία, ότι δηλαδή δεν υπήρχε ικανοποιητικός ανταγωνισμός και οι τιμές ήταν αδικαιολόγητα ψηλές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευράς Σίγμα, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την κα. Γιωρκάτζη, χωρίς αυτό να καταστεί δυνατό.

Η σοβαρότητα των καταγγελιών εξυφαίνεται και από το εμπιστευτικό καλυπτικό σημείωμα του Γενικού Ελεγκτή, το οποίο μαζί με τα σημειώματα, προωθήθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα. Σε αυτό ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρει προς τη Βουλή ότι:

«Αν η Κοινοβουλευτική Επιτροπή μορφώσει την άποψη ότι οι εμφανισθέντες ενώπιον της κατέθεσαν ψευδή ή αρνήθηκαν ή απέκρυψαν τα αληθή ή δεν προσήγαγαν τα ζητηθέντα έγγραφα και από το λόγο αυτό δυσχεραίνεται το έργο της στο υπό συζήτηση θέμα, συντάσσει σχετική έκθεση προς την Ολομέλεια της Βουλής. Και εναπόκειται σε σας να αξιολογήσετε τα δεδομένα και να αποφασίσετε αν συντρέχουν οι λόγοι για λήψη οποιασδήποτε ενέργειας».

Στην ουσία, η ίδια η Επιτροπή Άμυνας, ίσως και η Επιτροπή Ελέγχου, καλούνται να αποφασίσουν κατά πόσο θα κινήσουν τις διαδικασίες με βάση τον κανονισμό λειτουργίας και να καταγγείλουν το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο της ΚΕΑ Γιώργο Βαρνάβα, μας ανέφερε ότι ζήτησε και έλαβε ήδη τα πρακτικά των κρίσιμων συνεδριάσεων του 2008 και βρίσκεται σε συνεννόηση με τον ΠτΒ για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι η αποδέσμευση του κονδυλίου είχε επιτευχθεί με τις ψήφους όλων πλην του ΔΗ.ΣΥ με τον Σωκράτη Χάσικο, τότε βουλευτή, να αρνείται να δώσει την συγκατάθεση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα