Ανοικτές οι υπεραγορές ανήμερα του Δεκαπενταυγούστου

Ανοιχτές αναμένεται να είναι κατά την αργία του Δεκαπενταύγουστου υπεραγορές, ιδιαίτερα στις παραλιακές περιοχές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ξένους αλλά και τους ντόπιους τουρίστες, καθώς σύμφωνα με το Σύνδεσμο Υπεραγορών, τα μέλη του θα δουλέψουν κατά βούληση.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, πηγές από το Υπουργείο Εργασίας τόνισαν στο ΚΥΠΕ την επίσημη θέση του Υπουργείου ότι η 15η Αυγούστου είναι αργία και για τους εργαζόμενους και για τα καταστήματα και όλοι πρέπει να είναι κλειστοί, σημειώνοντας ότι «όποιοι παραβιάσουν τη νομοθεσία

υπόκεινται στις διατάξεις του νόμου».

Το περασμένο Σάββατο το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, με ανακοίνωσή του, είχε δηλώσει ότι τα Γενικά Καταστήματα οφείλουν όπως τηρήσουν πλήρως την αργία της 15ης Αυγούστου και παραμείνουν κλειστά.

Σε ό,τι αφορά τα Ειδικά Καταστήματα, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα εργαστούν κατά τη συγκεκριμένη αργία, θα πρέπει να αποζημιωθούν με αναλογία 1:2 για κάθε ώρα εργασίας.

Στις θέσεις αυτές επιμένει και η ΠΟΒΕΚ, καταλογίζοντας ταυτόχρονα προσωπική ευθύνη στην Υπουργό Εργασίας για την «αναρχία» στο λιανικό εμπόριο.

Ο εκτελεστικός γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «οι υπεραγορές θα δουλέψουν κατά βούληση» και ότι «εναπόκειται στο κάθε ιδιοκτήτη υπεραγοράς να αποφασίσει αν θα ανοίξει», ειδικά, όπως είπε, «φέτος που έχει αποφανθεί το Επαρχιακό Δικαστήριο και το Ανώτατο ότι δεν υπάρχει νομοθεσία».

Συμπλήρωσε ότι «και η ίδια Υπουργός το έχει αναφέρει κατ' επανάληψη» και ότι η αργία του Δεκαπενταύγουστου «είναι μια μέρα κατά την οποία πάντα εργάζονταν τα καταστήματα».

«Σύμφωνα με την εμπειρία που έχουμε, ιδιαίτερα στις παράλιες πόλεις οι οποίες θα συγκεντρώσουν πάρα πολύ κόσμο λόγω των γιορτών, τουρίστες, ντόπιους και ξένους, θα παραμείνουν ανοιχτές για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αυτών των καταναλωτών γιατί θα είναι πάρα πολλοί. Θεωρούμε ότι σε αυτές τις περιοχές οι πλείστοι θα αποφασίσουν να ανοίξουν» εκτίμησε ο κ. Χατζηαδάμου.

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση όλων όσοι θα εργαστούν κατά την αργία, είπε πως «ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να αποζημιώνεται σύμφωνα με τη νομοθεσία. Αυτή είναι η πάγια τακτική μας».

Από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης δήλωσε, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, πως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, υπάρχουν επίσημες αργίες του κράτους, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η 15η Αυγούστου και θα πρέπει όλα τα Γενικά Καταστήματα, υπεραγορές, αλυσίδες υπεραγορών και mall, να είναι κλειστά.

Όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, παρέπεμψε στη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2015 βάσει της οποίας οι αργίες πληρώνονται 1:2 και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εργαστούν πάνω από δύο Κυριακές το μήνα, υπενθυμίζοντας και την ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων.

Παράλληλα ο κ. Κουρσάρης σημείωσε ότι «θα έπρεπε το κράτος, η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να έρθει σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εργοδοτικές οργανώσεις και συντεχνίες και με βάση τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας» για το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων.

«Καταδικάζω τη στάση της Υπουργού, η οποία συνεχίζει να επιμένει σε θέσεις που δημιουργούν και συνεχίζουν την αναρχία στο λιανικό εμπόριο» είπε, καταλογίζοντας «προσωπική ευθύνη» στην Υπουργό Εργασίας.

Όπως ανέφερε, ο ίδιος είχε στα τέλη του Ιουνίου τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπουργό «η οποία είχε υποσχεθεί ότι αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς για να βρεθεί η χρυσή τομή. Αυτή η δέσμευση η τηλεφωνική και η διαβεβαίωση της Υπουργού δεν έχει υλοποιηθεί».

Τόνισε, τέλος, ότι «είναι κόκκινη για εμάς η Κυριακή, είναι κόκκινη γραμμή για εμάς να μην υπάρχουν αργίες και νομοθετημένα ωράρια. Αυτές τις τρεις βασικές αρχές αν δεν τις αποδεχτεί η εκτελεστική εξουσία το πρόβλημα θα συνεχιστεί και δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι ίδιοι οι καταστηματάρχες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα