Ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές με νέο διάταγμα

Την έκδοση διατάγματος που θα προβλέπει ότι τα γενικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά και την Κυριακή, όπως προνοούσαν και τα προηγούμενα διατάγματα, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία.

Το διάταγμα θα έχει ισχύ από τις 15 Μαΐου μέχρι και 30 Νοεμβρίου 2015, ώστε να συνδυαστεί και με τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε εξάλλου, να παραπέμψει για αναφορά στο Ανώτατο

Δικαστήριο τη νομοθεσία, που ψήφισε η Βουλή για το νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Σχέδιο στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, προκηρύσσεται στις 15 Μαΐου σχέδιο για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπου θα επιδοτηθεί το 60% του μισθολογικού κόστους για πρόσληψη ενός νέου υπαλλήλου έτσι ώστε να μπορέσουν να προσλάβουν νέο υπάλληλο και να μείνουν ανοικτές την Κυριακή.

Μικρομεσαία επιχείρηση θεωρείται αυτή που εργοδοτεί μέχρι τέσσερις υπαλλήλους.

H κ. Αιμιλιανίδου ερωτηθείσα για αναφορές από πλευράς ΠΟΒΕΚ ότι αυτή η κίνηση είναι αντισυνταγματική, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση έχει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι είναι δυνατή η έκδοση αυτού του διατάγματος το οποίο θα ισχύσει μέχρι τέλος Νοεμβρίου. “`Η αν εκδοθεί απόφαση για την αναφορά στο Ανώτατο, που θα λέει ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή είναι συνταγματικός τότε θα λήξει η ισχύς του διατάγματος”, ανέφερε.

Σε ερώτηση τι θα γίνει σε περίπτωση που εκπνεύσει το διάταγμα και δεν έχει εκδοθεί απόφαση δικαστηρίου η Υπουργός είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε.
“Πιστεύω ότι η απόφαση του Ανωτάτου θα εκδοθεί πριν το Νοέμβριο”, είπε.

Σε άλλη ερώτηση η Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει δικαίωμα για άλλο διάταγμα. “Είναι το τελευταίο διάταγμα με βάση τον υφιστάμενο νόμο”, είπε. Σε παρατήρηση ότι τα κόμματα είχαν προειδοποιήσει να μην προχωρήσει η Κυβέρνηση σε αυτή τη κίνηση και αν είναι έτοιμη (η Κυβέρνηση) να προχωρήσει σε σύγκρουση, η Υπουργός απάντησε ότι δεν είναι θέμα σύγκρουσης.

“Είναι θέμα ότι είναι υποχρέωση για ένα νόμο για τον οποίο υπάρχει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι εκ πρώτης όψεως είναι αντισυνταγματικός, δεν μπορεί να μην προχωρήσει με αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε την κατάσταση, όλα τα καταστήματα να είναι κλειστά μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, αυτό θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε μια λύση η οποία ουσιαστικά να είναι προς το δημόσιο συμφέρον” είπε η Υπουργός Εργασίας.

Ερωτηθείσα για το σχέδιο που αναμένεται να προκηρυχθεί στις 15 Μαΐου η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι θα επωφεληθούν πάρα πολλές επιχειρήσεις που εργοδοτούν ως και τέσσερις υπαλλήλους.
“Αρα δίνουμε ένα κίνητρο σε αυτές τις επιχειρήσεις, να μπορέσουν με χαμηλό κόστος, να προσλάβουν ένα νέο υπάλληλο έτσι ώστε να μπορέσουν να μείνουν ανοικτές”, ανέφερε.

Ρήξη βουλής- Κυβέρνησης

Η απόφαση της Κυβέρνησης προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Η ΠΟΒΕΚ με επιστολή της στο Πρόεδρο της Βουλής ζητά την αναστολή των διαταγμάτων της Υπουργού για την εφαρμογή των τουριστικών ωραρίων σε όλα τα καταστήματα παγκυπρίως καταργώντας τα υφιστάμενα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων.

“Η εμπειρία, η τριβή και οι γνώσεις μας λόγω της προσφυγής μας στο Ανώτατο για παρεμφερή όμως απόλυτα συνδεδεμένα και συναφή ζητήματα που αφορούν τον Γενικό Νόμο του 2006 για τα Ωράρια Λειτουργίας των Καταστημάτων, πιστεύουμε ότι θα ήταν βοηθητική στην προσπάθεια της Βουλής να υπερασπιστεί την θέσπιση των τελευταίων δύο τροποποιητικών Νομοσχεδίων στις 7.5.2015”, αναφέρεται στην επιστολή. -

ΑΚΕΛ: Πρωτοφανής αυταρχισμός της Κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη,σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις, εδώ και δυο χρόνια, με πρωτοφανή αυταρχισμό, καταχρηστικά και παράνομα, έχει επιβάλει τις μάξιμουμ απαιτήσεις μιας χούφτας μεγάλων επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο σ΄ ότι αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

ΔΗΚΟ: Η Κυβέρνηση παραγνωρίζει τη βούληση της Βουλής

Η Κυβέρνηση παραγνωριζει τη βούληση της Βουλής, επισημαίνει το ΔΗΚΟ σε σχέση με την απόφαση της Κυβέρνησης για έκδοση διατάγματος που θα προβλέπει ότι τα γενικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά και την Κυριακή.

Το ΔΗΚΟ υποστηρίζει ότι καταντήσε συνήθης πρακτική της κυβέρνησης να παρακάμπτει τη συλλογικότητα και να λειτουργεί αυθαίρετα.

Keywords
Τυχαία Θέματα