Ανοίγει τα χαρτιά του συνεργατισμού η Ελεγκτική Υπηρεσία

Έλεγχο και στο συνεργατισμό, θα ασκήσει φέτος η Ελεγκτική Υπηρεσία, λόγω του ότι είναι κρατικοποιημένος.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στην οποία παρουσίασε τον προϋπολογισμό της Ελεγκτικής υπηρεσίας για το 2016, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι λόγω του προβλήματος με το μειωμένο προσωπικό έχει συσσωρευτεί κατά τα προηγούμενα χρόνια μεγάλος όγκος ελεγκτικής εργασίας που δεν ήταν δυνατό να διεκπεραιωθεί.

Όπως συμπλήρωσε, αφορά κυρίως τις οικονομικές καταστάσεις Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σχολικών

εφοριών σημειώνοντας πως για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος μέχρι την ουσιαστική ενίσχυση η υπηρεσία, έχει προβεί σε σύναψη συμβάσεων υπηρεσιών με το πρώτο κύμα να αφορά τις κοινότητες.

Είπε ακόμη ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ξεκίνησε μια διαδικασία αυτοαξιολόγησης με βάση διεθνή πρότυπα και “διευθετήσαμε με την ελεγκτική υπηρεσία της Αγγλίας η οποία θεωρείται από τις πιο σεβαστές ελεγκτικές υπηρεσίες να έρθει τον Οκτώβρη του 2016 (με κόστος 20.000 στερλίνες) για να μας κάνει αξιολόγηση ομόλογου προς ομολόγου έτσι ώστε να ανεβάσουμε το επίπεδο των υπηρεσιών τις οποίες παρέχουμε”.

Ο προϋπολογισμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προβλέπει σύνολο δαπανών ύψους περίπου 5,3 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με περίπου 5,5 εκ. ευρώ για το 2015, παρουσιάζοντας περίπου μείωση 4%.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το 90% των δαπανών αφορούν δαπάνες προσωπικού και ανέρχονται στα περίπου 4,7 εκ. ευρώ οι οποίες είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό ανελαστικές, ενώ σημείωσε ότι ο αριθμός των κενών θέσεων της Υπηρεσίας αγγίζει το 30%.

Ανέφερε ότι πρόσφατα η Επιτροπή Οικονομικών αποπαγοποίησε 10 θέσεις πρώτου διορισμού, ενώ η υπηρεσία έχει ενισχυθεί με την απόσπαση 8 ατόμων από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου Συνεργατικών Εταιρειών και 6 άτομα από κυβερνητικά τμήματα.

Αναφέρθηκε επίσης σε ένα μικτό μοντέλο λειτουργίας της Υπηρεσίας με την ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα ελεγκτικές υπηρεσίες αλλά και με την διατήρηση μέρους των αμιγών ελεγκτικών υπηρεσιών για την Ελεγκτική Υπηρεσία και σημείωσε πως αυτό θα γίνει γιατί είναι σωστό οι συνάδελφοι να αποστασιοποιηθούν πλήρως από καθαρή ελεγκτική εργασία.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι σε τρεις μήνες ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού προκήρυξης προσφορών και κατακυρώσαμε τις συμβάσεις με το κόστος να είναι το μισό από ότι αρχικά υπολογιζόταν και πρόσθεσε ότι “δώσαμε και εργασία και σε μικρά ελεγκτικά γραφεία”.

Keywords
Τυχαία Θέματα