Ανησυχία για τις σχέσεις Τουρκίας-ISIS

Άλλες οι προτεραιότητες και τα συμφέροντα της Άγκυρας, τονίζει ο αρχηγός της ΕΥΠ των ΗΠΑΦόβοι και στην Κύπρο από την αδιαφορία της Τουρκίας για την προέλαση των τζιχαντιστών, με την Ελένη Θεοχάρους να προειδοποιεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι τα κατεχόμενα μπορούν να εξελιχθούν σε άντρο φανατικών ισλαμιστώνΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ θα επέτρεπαν την πτώση του Κομπανί, σημειώνει Ισραηλινός αναλυτήςΕπανέρχονται στο προσκήνιο οι φωνές που κάνουν λόγο για έμμεση υποστήριξη της

Τουρκίας στην ISIS. Αυτήν την φορά τον ισχυρισμό έρχεται να επιβεβαιώσει, με τον πλέον επικριτικό τρόπο, η μαρτυρία του Τζέιμς Κλάπερ, Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, ο οποίος, ερωτηθείς ενώπιον του Κογκρέσου για το αν είναι αισιόδοξος ότι η Τουρκία θα κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), απάντησε ωμά, «όχι, δεν είμαι. Νομίζω ότι η Τουρκία έχει άλλες προτεραιότητες και άλλα συμφέροντα».Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «New York Times», o κ. Κλάπερ, επικαλούμενος πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, που δείχνουν ότι οι Τούρκοι δεν βλέπουν το Ισλαμικό Κράτος ως κύρια απειλή, ισχυρίστηκε πως οι Τούρκοι ανησυχούν περισσότερο για την αυτονομία των Κούρδων στο εσωτερικό της Συρίας, παρά για την καταπολέμηση του ΙΚ. Οι επιπτώσεις από τη στάση της Τουρκίας, συνέχισε, είναι ένα συνεχιζόμενο «ανεκτικό περιβάλλον» στην περιοχή των συνόρων, που εξακολουθεί να επιτρέπει την κίνηση των τζιχαντιστών κατά μήκος των συνόρων.Επιβεβαίωση από ΚούρδουςΤον πιο πάνω ισχυρισμό επιβεβαίωσε και ο Αρχηγός του Επιτελείου της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) Φουάντ Χουσεΐν, ο οποίος την Πέμπτη, σε συνέντευξή του στην κουρδική σελίδα Rudaw, δήλωσε:«Η τουρκική προτεραιότητα είναι διαφορετική. Η τουρκική προτεραιότητα είναι να αφαιρέσει το καθεστώς του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία, όχι η ISIS». Στο ίδιο δημοσίευμα, παρουσιάζεται αποκλειστική μαρτυρία ενός λαθρέμπορα, ονόματι Μουσταφά, ο οποίος εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει περίπου 200 αλλοδαπούς να περάσουν από τα τουρκικά σύνορα για να πολεμήσουν στο πλευρό της ISIS. Ο Μουσταφά, κάτοικος συνοριακής πόλης, δήλωσε ότι παρά τους αυστηρότερους περιορισμούς στα σύνορα με τη Συρία, εντούτοις ο ίδιος βρίσκει έναν τρόπο, αφού μερικές φορές οι Τούρκοι συνοριοφύλακες στο χωριό του, που τον γνωρίζουν, «κοιτάζουν» από την άλλη.Νεο-οθωμανικά οράματαΣτο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού καθηγητή και διευθυντή του κέντρου στρατηγικών μελετών Begin Sadat, του Εφραίμ Ινμπάρ, ο οποίος σε συνέντευξή του ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι υποστηρικτική έναντι του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ, καθώς επιδιώκει μεγαλύτερη επιρροή στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο μιας νεο-οθωμανικής αντίληψης. «Η Τουρκία δεν κάνει διάκριση μεταξύ Ισλαμικής Αδελφότητας, Αλ-Κάιντα, και ISIS. Στην Τουρκία βοηθούν την ISIS με όπλα και θεραπεύουν τους τραυματισμένους, κάνοντας τα στραβά μάτια σε ανθρώπους που έρχονται (στη Συρία) από την Ευρώπη. Έχει γίνει μια περιοχή βάσης (Τουρκία)».

Ο κ. Ινμπάρ, μιλώντας επίσης για το θέμα της μάχης του Κομπανί και τον τρόπο με το οποίο συμπεριφέρθηκε η Τουρκία, είπε πως ήταν απολύτως ενδεικτικό της στάσης της απέναντι στο ΙΚ. Αν ήθελε να κάνει περισσότερα για την απελευθέρωση της πόλης, σημείωσε, θα μπορούσε να είχε κάνει. «Θα επέτρεπαν την πτώση του Κομπανί. Ήταν μόνο λόγω της δυτικής πίεσης που αφήσαν τους Κούρδους αγωνιστές της Πεσμεργκά να μπουν από το Ιράκ», εξήγησε ο Δρ Inbar.Απειλή για την ΚύπροΤην έντονη ανησυχία της για θέματα τρομοκρατίας και διασύνδεσης ISIS και Τουρκίας εξέφρασε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους, στο πλαίσιο συζήτησης με τίτλο «Σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου και τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». «Ζούμε από τη μια την απειλή της ISIS και ταυτοχρόνως την τρομοκρατία της Τουρκίας, ενώ τα κατεχόμενα μπορούν να εξελιχθούν σε άντρο φανατικών ισλαμιστών», τόνισε. Πρόσθεσε ότι «το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Αραβικών Κρατών είναι σημαντικό και επίκαιρο, και ο συντονισμός των κρατών-μελών της ΕΕ στην καταπολέμηση του εφιάλτη της τρομοκρατίας είναι κρίσιμος παράγοντας. Οι Αραβικές Χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εναντίον της τρομοκρατίας και είναι τα πρώτα της θύματα».Συνεπώς, υπογράμμισε η κ. Θεοχάρους, απαιτείται στενή συνεργασία και στήριξη εκείνων των δυνάμεων του αραβικού κόσμου που χαρακτηρίζονται από μετριοπάθεια και πολεμούν κάθε μορφή εξτρεμισμού. «Προέρχομαι από μια μικρή χώρα, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο του ΙSIS. Εδώ και καιρό δίνουμε στρατιωτικές διευκολύνσεις σε εκείνους που πολεμούν την τρομοκρατία, διότι ως κατεχόμενη χώρα της ΕΕ, κατανοούμε όσο κανείς τι σημαίνει τρομοκρατία και δη κρατική από γειτονικό κράτος, όπως η Τουρκία, που αντί να καταπολεμά το ISIS, απειλεί με τον στρατό της την Κύπρο, ενώ τα κατεχόμενα εξελίσσονται σε άντρο φανατικών ισλαμιστών».

Ακόμη, η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι η «Κύπρος συνεργάζεται στενά με τις Αραβικές Χώρες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και μπορεί να αποτελέσει προκεχωρημένο φυλάκιο της ΕΕ στη Μέση Ανατολή. Θεωρώ ότι ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της καταπολέμησης της τρομοκρατίας πρέπει να είναι ο εκδημοκρατισμός των Αραβικών Κρατών, κατέληξε.Πορώδη τα τουρκικά σύνοραΟ Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας πριν από μερικές μέρες σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής (EPC), διερωτήθηκε κατά πόσο ο αγώνας ενάντια στο ΙΚ αποτελεί όντως μια προτεραιότητα για την Τουρκία. «Η δεύτερη τουρκική προτεραιότητα είναι ο αγώνας κατά του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, και δεν ξέρω αν η τρίτη, η τέταρτη, ή πέμπτη προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους».

Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε επίσης «πορώδη» τα τουρκικά σύνορα, τόσο ως σημείο εισόδου για τους ξένους μαχητές που προέρχονται από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, καθώς επίσης και για την είσοδό τους στη Συρία.Συνέλαβαν πράκτοραΑπό την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσιαβούσογλου δήλωσε χθες πως τρία ανήλικα κορίτσια, ηλικίας 15 και 16 ετών, από τη Βρετανία, που πέρασαν στη Συρία για να ενταχθούν στο ΙΚ, βοηθήθηκαν από έναν Σύρο υπήκοο που εργάζεται ως πράκτορας πληροφοριών για μίαν από τις χώρες της αμερικανικής συμμαχίας ενάντια στους τζιχαντιστές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, μια μέρα προηγουμένως, ανακοίνωσε απροσδόκητα ότι η Τουρκία είχε συλλάβει έναν πράκτορα πληροφοριών, που είχε βοηθήσει τα κορίτσια. Πάντως, η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», την Παρασκευή, ανέφερε ότι το άτομο εργάζεται για τις Καναδικές Μυστικές Υπηρεσίες, γεγονός ωστόσο που αμφισβητήθηκε από την Οτάβα την Πέμπτη.Ισλαμικός ΜεσαίωναςΣΑΛΟ έχει προκαλέσει, εν τω μεταξύ, η είδηση πως δασκάλα Θρησκευτικών από την βόρεια Τουρκία, η οποία διδάσκει στο Halil R?fat Pa?a Middle School, απείλησε τα κορίτσια ότι «αξίζουν βιασμού», επειδή απλά έκαναν φασαρία στο επιλεγόμενο μάθημα για το Κοράνι. Συγκεκριμένα η δασκάλα είπε: «Αφού δεν καλύπτετε το κεφάλι σας, το να σας βιάσουν ή να σας κάνουν οτιδήποτε κακό, επιτρέπεται από το Ισλάμ». Μετά από την απίστευτη αυτή δήλωση, οι γονείς απαιτούν την απόλυση της καθηγήτριας.

Ο διευθυντής του σχολείου φέρεται να είπε στους γονείς ότι η δασκάλα έχει ζητήσει «συγγνώμη» για το συγκεκριμένο σχόλιο. Ωστόσο, μερικοί γονείς συνέχισαν να ζητούν πάραυτα την απόλυσή της, απειλώντας με νομική δράση. Το περιστατικό αυτό μπορεί να δείχνει μεμονωμένο, παρ’ όλα αυτά, είναι ενδεικτικό της νεο-οθωμανικής έξαρσης που παρατηρείται στην Τουρκία επί κυριαρχίας του Ισλαμικού AKP.

Keywords
Τυχαία Θέματα