Αναβρασμός στη Λεμεσό: Αγνοούν απόφαση δικαστηρίου για ανέγερση πολυκατοικίας

Την έντονη δυσαρέσκεια τους εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής Green Area της Γερμασόγειας στη Λεμεσό λόγω της παράτυπης, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, ανέγερσης πολυκατοικίας και τη συνέχιση του έργου, παρά την ακύρωση της πολεοδομικής άδειας.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν κάτοικοι στο SigmaLive, πρόκειται για την ανέγερση πολυκατοικία τεσσάρων ορόφων σε μια περιοχή στην οποία ο συντελεστής δόμησης επιτρέπει την ανέγερση κτιρίων μέχρι δύο ορόφων (housing

zone).

Σημειώνεται ότι για την εν λόγω οικοδομή είχε γίνει προσφυγή κάτοικου της περιοχής στο δικαστήριο, το οποίο ακύρωσε την πολεοδομική άδεια που δόθηκε.

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ πώς η υψομετρική διαφορά λειτούργησε ως αντικειμενική δυσκολία σε σημείο που θα έπρεπε να παραχωρηθεί άδεια για πρόσθετο όροφο εφόσον, όπως προκύπτει από μια απλή μελέτη των αρχιτεκτονικών σχεδίων, η υψομετρική διαφορά επηρεάζει τα επίπεδα 1 και 2 της οικοδομής - στα οποία το μεγαλύτερο μέρος είναι υπόγειο - αλλά καθόλου τα επίπεδα 3, 4 και 5. Με λίγα λόγια, εάν η οικοδομή διατηρείτο στους 2 ορόφους ως προνοεί η ζώνη στην οποία εμπίπτει η ανάπτυξη δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την υψομετρική διαφορά. Με την έγκριση και πρόσθετου ορόφου η οικοδομή απλά απέκτησε περισσότερα διαμερίσματα και τίποτε άλλο.

Δεν έχει διαφύγει της προσοχής μου ότι στις επιστολές του καθ' ου η αίτηση 2 προς τον Δήμο Γερμασόγειας και τους περίοικους γίνεται αναφορά εκτός από τις υψομετρικές διαφορές και στη χωροδιάταξη των οικοπέδων. Εντούτοις, αυτό που αποτελεί την πηγή λήψης της προσβαλλόμενης απόφασης είναι το έντυπο μελέτης που ενέχει θέση πρακτικού λήψης της απόφασης στο οποίο, όπως έχω εξηγήσει, δεν αιτιολογείται επαρκώς η λήψη της απόφασης.

Συνεπώς, εντοπίζω έλλειψη δέουσας έρευνας και αιτιολογίας στην προσβαλλόμενη πράξη λόγοι που οδηγούν στην ακύρωσή της».

Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο ακύρωσε την πολεοδομική άδεια, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, η ανέγερση της εν λόγω πολυκατοικίας συνεχίζεται.

Επιπρόσθετα της συνέχισης του έργου, υπάρχουν καταγγελίες για εγκατάσταση 25 συσκευών κλιματισμού στην οροφή της πολυκατοικίας, τα οποία προσθέτουν πρόσθετη επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής λόγω του θορύβου.

Σε δηλώσεις του στο SigmaLive κάτοικος της περιοχής ανέφερε ότι «πρόκειται για παρανομία και η κάλυψη και η διαφθορά θα πρέπει να σταματήσει».

Από πλευράς του ο Επαρχιακός Λειτουργός του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως στη Λεμεσό, Ηρακλής Αχνιώτης, ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη άδεια παρά το ότι ακυρώθηκε από το Διοικητικό Δικαστήριο, θεωρώ ότι είχε χορηγηθεί εντελώς νομότυπα και στη βάση των προνοιών του ισχύοντος για την περιοχή Σχεδίου Ανάπτυξης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι που μετά την ακυρωτική απόφαση κρίθηκε αναγκαία η καταχώρηση Έφεσης από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Η εν λόγω Έφεση καταχωρήθηκε στις 20/03/2020 και το όλο θέμα τυγχάνει χειρισμού από αρμόδιους Λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους».

Πρόσθεσε ότι «για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη είχε εξασφαλιστεί και η αναγκαία άδεια οικοδομής η οποία τελεί σε ισχύ μέχρι τις 17/09/2024. Αρμόδια Αρχή για σκοπούς ελέγχου υλοποίησης της εν λόγω άδειας είναι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γερμασόγειας».

Διαβάστε επίσης: Νέα ανακοίνωση ΓΕ για τους 5 της Μαρίνας Αγίας Νάπας: Παράνομη η πολιτογράφηση

*Φωτογραφία αρχείου 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναβρασμός, Λεμεσό, Αγνοούν,anavrasmos, lemeso, agnooun