Αναβαθμίζεται ενεργειακά η περιοχή –Έπονται νέες επισκέψεις

Σε μεγάλο παίχτη στην περιοχή εξελίσσεται η ΕΝΙ, έχοντας στο πλευρό της τη Λευκωσία και το Κάιρο. Μάλιστα, το γεωλογικό μοντέλο που χρησιμοποίησε στο αιγυπτιακό κοίτασμα- μαμούθ, θα χρησιμοποιηθεί και στα κυπριακά οικόπεδα, στα οποία δραστηριοποιείται η ΕΝΙ, κάτι που πιθανόν να οδηγήσει σε παρόμοια αποτελέσματα.

Όσον αφορά τη σημερινή συνάντηση στο προεδρικό, ο CEO της ΕΝΙ Κλαουντιο Ντεσκαλτζι έφτασε στην Κύπρο με το προσωπικό του αεροσκάφος για να συναντήσει τον πρόεδρο

μετά από δικό του αίτημα.

Συμφώνα μάλιστα με πληροφορίες, μετά τη ΝΟBLE την BG και την ΕΝΙ, που βρεθήκαν στο νησί, ύστερα από την ανακάλυψη του γιγάντιου αιγυπτιακού κοιτάσματος, έπονται και άλλες σημαντικές επισκέψεις σε ακόμα πιο υψηλό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα στην Αίγυπτο αναβαθμίζουν ακόμα πιο πολύ, ενεργειακά, την περιοχή.

Οι τεράστιες ποσότητες στο αιγυπτιακό κοίτασμα δημιουργούν εύλογες υποψίες ότι, πιθανόν, τα γειτονικά με το ΖΟΡ, κυπριακά οικόπεδα, να κρύβουν επίσης τεράστιες ποσότητες φυσικού αεριού.

Επιπλέον, οι προοπτικές που διαγράφονται για την Κύπρο, είναι τεράστιες καθώς δεν αποκλείεται να τίθενται και θέματα συνεκμετάλλευσης του Φυσικού Αεριού με την Αίγυπτο, αφού ενδέχεται μέρος του κοιτάσματος ΖΟΡ να βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η ΕΝΙ γνωρίζει πολύ καλά ότι από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες της Ανατολικής Μεσόγειου στο θέμα του φυσικού αεριού, η Κύπρος είναι το μονό κράτος-μέλος της ΕΕ και το μονό κράτος που έχει καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες.

Επομένως, πιστεύεται ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει κόμβο φυσικού αεριού στην περιοχή, αλλά και να συμβάλει σημαντικά στην όλη διαδικασία εξαγωγής του φυσικού αεριού στην Ευρώπη.

Παρόλο που η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η ΕΝΙ αναμενόταν σήμερα να εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το γειτονικό με το ΖΟΡ, τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί από την ΤΟΤΑL.

Οι κινήσεις της NOBLE

Οι εκκρεμότητες, πολιτικές αλλά και νομικές, που καθυστερούν την αξιοποίηση του κοιτάσματος Λεβιάθαν στην Ισραηλινή ΑΟΖ, φαίνεται να λειτουργούν ευεργετικά για την Κύπρο. Τα προβλήματα οδηγούν την Delek, (η οποία υπενθυμίζεται ότι κατέχει ποσοστό 15% των δικαιωμάτων που εξασφάλισε αρχικά η Νoble στο οικόπεδο Αφροδίτη, αλλά επιθυμεί να εξαγοράσει επιπλέον ποσοστό), να θέλει διακαώς εντατικοποίηση των προσπαθειών με σκοπό την ταχύτερη δυνατή σύνδεση της Κύπρου με αγωγό από το Αφροδίτη. Ήτοι, την μεταφορά η διοχέτευση αερίου σε φυσική μορφή από το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ στο Βασιλικό.

Η Noble ενημέρωσε σήμερα την ΔΕΦΑ και την ΑΗΚ δίδοντας λεπτομέρειες με συγκεκριμένα στοιχεία για το κοίτασμα αφροδίτη την ποιότητα του κυπριακού φυσικού αερίου που μπορεί να διατεθεί στη ΔΕΦΑ και την ΑΗΚ και την ποσότητα που μπορεί να προσφέρει.

Την ίδια ώρα, τα δημοσιεύματα Αιγυπτιακών εφημερίδων που κάνουν λόγο για επείγον σχέδιο της ΕΝΙ για έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Zohr στις αρχές του 2017.

Ο Πρόεδρος της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων της Αιγύπτου ανέφερε μάλιστα ότι η χώρα του θα αναλάβει τη μεταφορά επεξεργασία και υγροποίηση του αερίου από το Αφροδίτη.

Σύμφωνα πάντως με τον Υπουργό πετρελαίου της Αιγύπτου, οι εισαγωγές φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη στην Αίγυπτο θα αρχίσουν μετά το 2017. Ο Σερίφ Ισμαήλ τόνισε ότι ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές μελέτες για την εισαγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι οικονομικές μελέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα