Ανασχηματισμός και στο βάθος εκλογές

Οδικός χάρτης Τσίπρα μετά τη ρήξη στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα
Η διαφοροποίηση μιας σημαντικής μερίδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβερνητική γραμμή δρομολογούν μια σειρά κινήσεων από πλευράς Αλέξη Τσίπρα, που φτάνουν ώς τις πρόωρες εκλογές

Προβληματισμό και βαθύ ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ επέφερε η προχθεσινή

ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων για την κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, καθώς και για τα προαπαιτούμενα μέτρα για να ξεκινήσει η τελική διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο προς την Αθήνα από τον ESM. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσανατολίζεται μέχρι τη Δευτέρα να προβεί σε έναν ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ούτως ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την επίτευξη συμφωνίας και να υπογραφεί το τρίτο μνημόνιο.

Ακολούθως, λένε οι πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζεται έτοιμος να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, κάτι που, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, πιθανότατα θα γίνει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Μάλιστα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θέλοντας να τιμωρήσει όσους διαφοροποίησαν τη στάση τους από αυτήν της κυβέρνησης, φαίνεται πως δεν θα τους συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, αφού αισθάνεται ότι θα είναι και πάλι ο νικητής των εκλογών και θέλει να ΄χει μαζί του μόνο όσους τον στηρίζουν.

Ποια πρόσωπα αλλάζουν
Σε ό,τι αφορά τα σενάρια σε σχέση με τον ανασχηματισμό, πληροφορίες θέλουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό να προχωρεί σε έναν ευρύ ανασχηματισμό και να μην αρκείται στην αντικατάσταση μόνο των πέντε Υπουργών του που διαφοροποιήθηκαν, που είναι οι εξής: ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, ο οποίος παραιτήθηκε από βουλευτής.

Ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού, χθες πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή πολλών Υπουργών και εκπροσώπων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος τα δεδομένα μετά την ψηφοφορία, ενώ έγινε και συζήτηση σε σχέση με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Βάσει των πληροφοριών, δεν αποκλείεται στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να έχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση απ’ ό,τι σήμερα, ενώ εξετάζεται σοβαρά και η συμπερίληψη εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το φιλοευρωπαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης.

Παρελθόν και η Ζωή
Πάντως, αν και η ονοματολογία σε σχέση με τη νέα σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει καν αρχίσει, ένεκα του έντονου προβληματισμού και της δυστοκίας από πλευράς Αλέξη Τσίπρα, εκείνο που θεωρείται σχεδόν βέβαιο είναι ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν από την Προεδρία της Βουλής. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα αφήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ήδη κάνουν σχετικές σκέψεις, να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, την οποία και θα στηρίξει, ούτως ώστε να προωθηθεί στη θέση του Προέδρου της Βουλής ο νυν Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Ένα πρόσωπο που έδωσε σκληρή μάχη και κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που προηγήθηκε της προχθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή των Ελλήνων, να πείσει τους βουλευτές του κόμματος να στηρίξουν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και ταυτοχρόνως την κυβέρνηση. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, τη θέση του Νίκου Βούτση αναμένεται πως θα πάρει ο νυν Υπουργός Εργασίας Νίκος Σκουρλέτης.

Κατάληξη σε συμφωνία και μετά εκλογές
Την ίδια ώρα, ελλαδικά ΜΜΕ, με αφορμή και τις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, μεταδίδουν πως το επόμενο βήμα από πλευράς Αλέξη Τσίπρα -μετά τον ανασχηματισμό- θα είναι η συνέχιση της σκληρής διαπραγμάτευσης για κατάληξη συμφωνίας. Αφού επιτευχθεί η συμφωνία, ψηφιστεί και ξεκαθαρίσει η παραμονή της χώρας στο ευρώ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται πως θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες αναμένεται πως θα γίνουν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο. Σημειώνεται πως σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα γίνουν εκλογές, τοποθετώντας τες χρονικά τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, οι εκλογές είναι πολύ πιθανές και θα είναι αποτέλεσμα «συνολικής -και όχι μόνο από την κυβέρνηση- ενόρασης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις».

Όπως εξήγησε, το ελάχιστο πολιτικό και ηθικό όριο για την έγκριση νομοσχεδίων και την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι ο αριθμός των 120 βουλευτών. Υπό αυτήν την έννοια και δεδομένου ότι στην ψηφοφορία της Τετάρτης οι ψήφοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν 123, μόλις τρεις πάνω από το συγκεκριμένο όριο, η κυβέρνηση βρέθηκε κοντά στην πτώση, κατά τον κ. Βούτση. Επεσήμανε δε, πως υπάρχει «ένα θέμα πολιτικής και θεσμικής δέσμευσης που αφορά στην ανάκτηση της κανονικότητας στην οικονομία», αλλά και προβλήματα πολιτικής ηθικής, από τη στιγμή που «ο Πρωθυπουργός υπέγραψε μία συμφωνία με την οποία διαφωνούμε -όπως και ο ίδιος στην ουσία της- κι αυτά θα πρέπει με τη δική μας παρουσία να τα θέσουμε σε εφαρμογή».

Τιμωρία σε «αποστάτες»
Σύμφωνα με πληροφορίες και με δεδομένη τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς και ότι μία ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, στελέχη του κόμματος δεν αποκλείουν ο Αλέξης Τσίπρας να μη συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια όσους επέλεξαν να ψηφίσουν ανοιχτά «όχι», δηλαδή τους 32 βουλευτές που κατά βάση είναι ενταγμένοι στην Αριστερή Πλατφόρμα. Σε σχέση με αυτό το ενδεχόμενο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ένας εκ των 39 που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας, τόνισε πως «δεν παραδίδουμε τις έδρες»

. Μιλώντας στο «Mέγα», ο κ. Πετράκος είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είναι υποχρεωμένος στις επόμενες εκλογές να βάλει στη λίστα όλους τους εκλελεγμένους σήμερα βουλευτές. Στηρίζουμε την κυβέρνηση, αλλά ζητάμε αλλαγή στρατηγικής», δήλωσε, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. «Ζητάμε επανατοποθέτηση με συντεταγμένο τρόπο», εξήγησε και σημείωσε ότι είναι απόλυτο δικαίωμα και αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού ο ανασχηματισμός. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει ερήμην του κόμματος που τη στηρίζει.

Διάσταση και ανάμεσα σε ευρωβουλευτές
Θέση στα τεκταινόμενα εντός ΣΥΡΙΖΑ πήραν χθες και ευρωβουλευτές του κόμματος. Μάλιστα, μέσα από τις τοποθετήσεις Δημήτρη Παπαδημούλη και Σοφίας Σακοράφα, φαίνεται ξεκάθαρα πως υπάρχει διάσταση απόψεων και σε επίπεδο ευρωβουλευτών. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης σε δηλώσεις του τόνισε πως «αφού έχουμε εξασφαλίσει μια σιγουριά, μία εξομάλυνση, θα πρέπει να ξαναμιλήσει με ασφάλεια, σε απόσταση από τώρα, ο λαός, αλλά πάνω σε καθαρές προτάσεις». Συμπλήρωσε δε, πως «δεν μπορεί το κόμμα που ηγείται της χώρας να έχει ατζέντα και ευρώ που είναι το επίσημο πρόγραμμά του και δραχμή. Ή παπάς-παπάς ή ζευγάς- ζευγάς», είπε, αναφερόμενος στους 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που πήραν σαφή απόσταση από την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος κατά την ψηφοφορία.

«Είναι άδικο να φορτώνεις σε μια κυβέρνηση πέντε μηνών και σε έναν Πρωθυπουργό 40 ετών τις αμαρτίες, τα λάθη και την κακή διακυβέρνηση 40 χρόνων, που δημιούργησαν αυτά τα ελλείμματα και αυτά τα χρέη, και έφεραν την Ελλάδα με το χέρι απλωμένο, να εκλιπαρεί για δανεικά. Αν θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα, χρειάζεται να μείνει αυτή η κυβέρνηση, γιατί ο Τσίπρας, η κυβέρνηση, ο λαβωμένος ΣΥΡΙΖΑ είναι πυλώνες σταθερότητας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδημούλης. Από την πλευρά της, η Σοφία Σακοράφα και απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο για «στρατηγική ήττα» της πρώτης κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά. Ταυτόχρονα, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί, μέσω επιστολής, τον Πρωθυπουργό να οργανώσει, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άμεσα σχέδιο που θα «θωρακίσει» την κυβέρνηση, και κυρίως την κοινωνία «απέναντι στον βέβαια επερχόμενο νέο εκβιασμό».

«Καλώ τον Πρωθυπουργό, από σήμερα κιόλας, με την πλήρη γνώση που απέκτησε -και αυτός και οι στενοί του συνεργάτες- γύρω από τις απάνθρωπες μεθοδεύσεις του διευθυντηρίου της Ευρώπης, δηλαδή γύρω από την ανθρωποφάγα φύση του νεοφιλελευθερισμού, να εγκαταλείψει τις μεταφυσικές βεβαιότητες που μας οδήγησαν έως εδώ. Τον καλώ τόσο μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, αλλά κυρίως έξω από αυτό το πλαίσιο, να φανεί ρεαλιστής. Να οργανώσει, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άμεσα το σχέδιο εκείνο που θα θωρακίσει την κυβέρνηση, την Αριστερά και κυρίως την κοινωνία μας απέναντι στον βέβαια επερχόμενο νέο εκβιασμό», τονίζει, μεταξύ άλλων, η κ. Σακοράφα.

Keywords
εκλογες, ανασχηματισμος, εκλογες 2012, αλέξης τσίπρας, ανεξαρτητοι ελληνες, ζωή κωνσταντοπούλου, τσιπρας, συριζα, ψηφοφορία, βουλη, ελλαδα, αθηνα, esm, μνημονιο, λαφαζάνης, συμμετοχή, νέα, μμε, συγκεκριμένο, ψηφοδελτια, δραχμη, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταυροι δημοτικων εκλογων, σταυροι προτιμησης, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, η ζωη, κοινωνια, ζωή κωνσταντοπούλου, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, βημα, βουλη των ελληνων, γνωση, θεμα, μμε, πλαισιο, προγραμμα, ωρα, ατζεντα, αφορμη, βγαινει, γαβριηλ, γινει, δανειο, δευτερα, δηλωση, δηλωσεις, δικη, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εννοια, ερημην, εσωτερικων, ετων, ζωη, ζωης, ιδια, ησυχος, ηθικο, κυβερνηση, κομμα, λαθη, λαφαζάνης, λογο, μαξιμου, νικο, ονοματολογια, ουσια, προβληματα, ρηξη, σακοραφα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σκεψεις, σοφια, σχεδιο, φυση, χερι, χρονικα, ψηφοφορία, ασφαλεια, δημητρης, δικαιωμα, esm, κωστας, μεινει, πληροφοριες, ρηγμα, θανασης
Τυχαία Θέματα