Ανάπτυξη "μετ' εμποδίων" βλέπει η Κομισιόν για την Ευρώπη

Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί με ρυθμό 1,7% το 2016, 1,5% το 2017 και 1,7% το 2018 (εαρινές προβλέψεις: 2016: 1,6%, 2017: 1,8%), σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, η οποία αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρόβλεψή της.

Την ίδια ώρα, η αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ ως σύνολο θα ακολουθήσει ανάλογη πορεία και προβλέπεται να ανέλθει σε 1,8% εφέτος, 1,6% το 2017 και 1,8% το 2018 (εαρινές προβλέψεις: 2016: 1,8%, 2017: 1,9%).

Όμως σύμφωνα με

τις προβλέψεις, οι κίνδυνοι εκπλήρωσης αυτού του σεναρίου αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες και καταδεικνύουν σαφώς δυσμενή εξέλιξη, μεταξύ άλλων λόγω της επικείμενης «εξόδου» του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το σχετικό δημοψήφισμα, γεγονός που έχει προκαλέσει αβεβαιότητα και μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη αυξημένων κινδύνων για τις επιδιωκόμενες πολιτικές υπό το σημερινό μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον. Οι εξωτερικοί κίνδυνοι, όπως οι αβέβαιες οικονομικές τάσεις στην Κίνα και ο κίνδυνος επιδείνωσης των γεωπολιτικών συγκρούσεων, έχουν επίσης αυξηθεί.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης καθ’ όλη την περίοδο μέχρι το 2018, υποστηριζόμενη από τις προσδοκίες για συνέχιση της αύξησης της απασχόλησης και ελαφράς ανόδου των μισθών. Το κόστος δανεισμού παραμένει ευνοϊκό για την ανάπτυξη ως αποτέλεσμα της εξαιρετικά διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής. Το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να εξακολουθήσει να μειώνεται, ενώ προβλέπεται να συνεχιστεί ο μη περιοριστικός χαρακτήρας του δημοσιονομικού προσανατολισμού. Οι επενδύσεις αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα, η βραδεία ανάπτυξη εκτός ΕΕ και τα χαμηλά επίπεδα των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές ανάπτυξης. Εξακολουθεί επίσης να ελλοχεύει ο κίνδυνος οι χαμηλές επιδόσεις της οικονομίας κατά τα τελευταία έτη να επιβραδύνουν την ανάπτυξη, ενώ η εμμένουσα υποτονικότητα της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει δυνατότητα ταχύτερης ανάπτυξης χωρίς αδικαιολόγητες πληθωριστικές πιέσεις. Επιπλέον, κατά τα προσεχή έτη, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα είναι πλέον σε θέση να υπολογίζει στην έκτακτη στήριξη την οποία είχε από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η νομισματική υποτίμηση.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε ότι “η ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα διατηρηθεί το 2017 σε συνθήκες δυσκολότερες εκείνων της άνοιξης. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, ενισχυμένος από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις σε πολλές χώρες, η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων στη ζώνη του ευρώ, η ανάκαμψη των επενδύσεων και η πιο δυναμική πορεία του ενδοκοινοτικού εμπορίου αποτελούν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία. Σε αυτούς τους ασταθείς και αβέβαιους καιρούς, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί η ανάκαμψη αυτή και να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη της γίνονται αισθητά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,3% το τρέχον έτος, 3,1% το 2017 και 3,5% το 2018, ενώ η απασχόληση στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4% το τρέχον έτος, δηλαδή ταχύτερα σε σχέση με οποιαδήποτε περίοδο μετά το 2008, παρά τη βραδύτητα στην αγορά εργασίας και η ανεργία στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να μειωθεί σχετικά γρήγορα, από 10,1% το 2016 σε 9,7% το επόμενο έτος και σε 9,2% το 2018. Η ίδια τάση αναμένεται και για το σύνολο της ΕΕ, με μείωση της ανεργίας από 8,6% το τρέχον έτος σε 8,3% το επόμενο έτος και σε 7,9 % το 2018. Για τη ζώνη του ευρώ, είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Τα ποσοστά αυτά συγκρίνονται με την κορύφωση σε 12% που παρατηρήθηκε το 2013, πλην όμως παραμένουν αρκετά πάνω από το 7,5% το 2007.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν πολύ χαμηλός το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, αλλά άρχισε να αυξάνεται κατά το τρίτο τρίμηνο με την εξασθένιση του αντίκτυπου των προηγούμενων μειώσεων των τιμών. Προβλέπεται ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει ελαφρώς πάνω από το 1%, καθώς υποτίθεται αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά, τόσο το συνολικό δημόσιο έλλειμμα όσο και ο δείκτης του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά κατά την περίοδο 2017-2018 που καλύπτουν οι προβλέψεις.

Το επίπεδο του δημόσιου ελλείμματος στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να μειωθεί από 1,8% φέτος σε 1,5% του ΑΕΠ τόσο το 2017 όσο και το 2018. Τούτο εξηγείται από τη μείωση των κοινωνικών μεταβιβάσεων λόγω χαμηλότερης ανεργίας, από τη συγκράτηση του μισθολογικού κόστους στον δημόσιο τομέα και από τα χαμηλά επιτόκια, τα οποία καθιστούν φθηνότερη την εξυπηρέτηση του χρέους. Ο δείκτης του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί από 91,6% το 2016 σε 89,4% το 2018.

Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ μειώθηκε περαιτέρω κατά τους τελευταίους μήνες και αναμένεται πλέον στο 3,2% το τρέχον έτος, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Μολονότι η οικονομική μεγέθυνση στις αναδυόμενες αγορές και στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ενισχυθεί, ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης (εξαιρουμένης της ΕΕ) αναμένεται, ωστόσο, ότι θα αυξηθεί ελαφρά.

Η τρέχουσα υποτονικότητα στο διεθνές εμπόριο εκτός της ΕΕ επηρεάζει τις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ, παρά την ανθεκτικότητα των εμπορικών συναλλαγών στο εσωτερικό της ζώνης του ευρώ. Το παγκόσμιο εμπόριο, το οποίο ήταν εξαιρετικά ευάλωτο κατά το τρέχον έτος, προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι το ΑΕΠ το 2016, προτού ευθυγραμμιστεί εκ νέου με την αύξηση του ΑΕΠ το 2017 και την υπερβεί ελαφρά το 2018. Οι εισαγωγές αναμένεται ότι θα αυξηθούν ταχύτερα από τις εξαγωγές στη ζώνη του ευρώ. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της ζώνης του ευρώ προβλέπεται να μειωθεί εντός του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα